Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Voeding 30 jan 2021
Leestijd: 7 minuten

Wat een orthomoleculair therapeut voor jou kan betekenen

Steeds vaker hoor ik mensen praten over een orthomoleculair therapeut. Een kleine Google search leert mij dat dat iemand is die kan helpen bij vage klachten als vermoeidheid, niet lekker in je vel zitten of problemen met je darmen. Door middel van een paar druppels bloed kunnen ze testen waar de klachten vandaan komen. Zo kunnen ze jou persoonlijk adviseren op het gebied van voeding en lifestyle, zodat je lichaam weer in balans komt.

Ik heb niet echt klachten, maar heb altijd wel wat kwaaltjes en ben sowieso geïnteresseerd in het optimaliseren van mijn gezondheid.

Misschien kan ik wel iets veranderen in mijn levensstijl, waardoor ik mij nóg beter ga voelen! Dus ik maak een afspraak met Sharon Asscher van Voeding maakt je beter.

Een ortomolewatte?

In de aanloop naar de afspraak vertelde ik aan vriendinnen over mijn consult bij Sharon. De meeste gehoorde reactie was: “Je gaat naar een ortomolewatte…?” Ja, wat het precies inhield was mij ook nog niet helemaal duidelijk, behalve dat het iets met voeding, supplementen en levensstijl te maken had en dat er een hoop mensen baat hadden bij de therapie.

Ook interessant: Meer energie nodig? Eet dan deze voeding

Nu ben ik ervan overtuigd dat onze voeding onlosmakelijk is verbonden met onze gezondheid en dat ook factoren als geestelijk welzijn en beweging daar een belangrijke rol in spelen. En dat rijmt volledig met de visie van orthomoleculaire therapeuten.

Daarnaast kijken ze goed naar de behoefte van de client, zodat het lichaam exact de juiste dingen krijgt om goed te kunnen functioneren. Sound good, right?

Wat doet een orthomoleculair therapeut precies?

Sharon: “Ik help mensen met uiteenlopende gezondheidsdoelstellingen om de balans in het lichaam te herstellen. Door middel van een uitgebreide gesprek, eventuele bloedtesten of ontlastingsonderzoeken probeer ik te achterhalen waar een eventuele disbalans of klacht vandaan komt en ga ik kijken hoe we deze kunnen herstellen.”

Luister ook: Bedrock Talks: podcast over voedingstrends en voeding als medicijn staat nú online

De meest uitgevoerde behandeling is de EMB-test. Dit is een soort algehele health check, waarbij ze aan de hand van een vingerprikje je bloed testen in een laboratorium.

Na twee weken krijg je de uitslag: 14 pagina’s aan informatie over jouw vitaminen, mineralen, hormonale balans en intoleranties. Ook de organen komen aan bod en er wordt gekeken in hoeverre er gifstoffen aanwezig zijn in jouw lichaam.

Energetisch en levend bloed analyse

Naast dat het een reguliere bloedtest is, die je ook bij de huisarts kan krijgen, bestaat een EMB test ook uit een energetisch gedeelte, waarbij de energie in je bloed wordt gemeten.

Daarin zie je eventuele afwijkingen en intoleranties. Tevens bevat de test een levend bloed analyse, waarbij letterlijk onder de microscoop wordt bekeken hoe de cellen eruit zien en wat eventuele toxische afwijkingen zijn. Dus het is een zeer compleet plaatje.

Ook interessant: Is soja nou goed of slecht voor je gezondheid en het milieu?

Sharon: “Wat ik vaak doe als er uitzonderlijke waardes uit de test komen, bijvoorbeeld in de darmen, is dat ik nog een stapje verder ga kijken en een ontlastingstest doe, om er achter te komen wat er precies aan de hand is. Wat is de samenstelling van de darmen? Leven er bijvoorbeeld te veel schimmels? Is er een bepaald tekort of overvloed van bacteriën? Daarmee kan ik nog een extra analyse doen, maar heel vaak kom ik er met de EMB test al uit.”

Concreet plan

Het belangrijkste van de test is dat je de uitslag begrijpt. Dat je snapt wat er aan de hand is en waar je klachten vandaan komen. Vervolgens krijg je een concreet plan waarmee je aan de slag kunt, om jouw lichaam weer in balans te brengen.

Sharon: “Er komt áltijd iets uit. Dat komt omdat je lichaam altijd op zoek is naar de ideale balans. Niemand is perfect en dat is prima, dus je hoeft niet te schrikken als er bepaalde waardes uit balans zijn.”

Ook lezen: Gezondheidsbooster nodig? 9 x voeding met een ontstekingsremmende werking

Bij het maken van het plan wordt ook gekeken naar wat voor jou haalbaar is en wat niet. Hoe past het in jouw patroon? Alles om jouw gezondheid te optimaliseren, zodat je je lekkerder gaat voelen en je klachten weggaan. Als je het plan helemaal volgt, zou je binnen een of twee maanden al een verschil moeten gaan merken.

Is een bloedtest niet een momentopname?

Sharon: “Goeie vraag! Voor je vitamine en mineralen geldt dat niet, want dat is meer een lange termijnbeeld. Als je nu iets eet met heel veel vitamine C, kan het zijn dat je dat weer uitplast. Maar we gaan echt kijken naar de cellen en naar wat daarin blijft hangen, in plaats van naar wat er in het bloed zit. Ook de energetische meting gaat meer over een langere periode.

Stress is bijvoorbeeld wél een momentopname. Als iemand echt stressklachten heeft, kun je beter de cortisol in het speeksel meten, maar dat is niet bij iedereen nodig. Hetzelfde geldt voor een darmflora-test. Alleen als jij extreme klachten hebt of als er bepaalde waardes uit de bloedtest komen, gaan we daar verder onderzoek naar doen.”

De EMB-test

Met een paar druppels bloed uit de vinger krijg je dus uitgebreide informatie over de toestand van het lichaam. Zo kan er worden aangetoond welke voedingstekorten of sluimerende ziekteprocessen leiden tot bepaalde klachten.

Dit kunnen tekorten zijn in de vitamine en minerale status, maar ook voedingsintoleranties, vaccinatie belasting, virale belasting, parasietbelasting, leverbelasting, de status van de darmen en hormonale verstoring.

Vind je vast ook leuk: Hoe je forever young blijft met de juiste voeding (volgens Kris Verburgh)

Gelukkig heb ik weinig last van stress en ook geen buitensporige darmklachten, maar wel regelmatig een opgeblazen gevoel, eindeloze sugar cravings en (excuses voor deze info!) overmatig vaak number two’s.

Ook heb ik geregeld last van pukkels rond mijn mond en een onregelmatige cyclus. Allemaal dingen waar ik prima mee kan leven, maar liever niet. Daarom ben ik heel nieuwsgierig naar de uitslag van de bloedtest!

De uitslag

Twee weken later ontvang ik het uitgebreide verslag. Zoals ik had verwacht zijn er geen schokkende dingen gevonden, maar uit de test is toch gebleken dat ik een tekort heb aan magnesium, vitamine B12 en vitamine C.

Dit moet ik dus gaan bijslikken in de vorm van supplementen. Verder wordt me aangeraden om mijn darmflora te herstellen met probiotica en is te zien dat ik intolerant ben voor koemelk, tarwe, suiker en soja, dus daar kan ik beter niet te veel van binnenkrijgen.

Verder wordt mij geadviseerd om te gaan bewegen vóór het ontbijt, niet meer dan 3 keer per dag te eten en veel te flossen in verband met een tandheelkundige blokkade. Om het me iets makkelijker te maken, krijg ik ook een voedingsschema met verschillende opties voor ontbijt, lunch en diner.

Plus een lijstje met dranken waar ik uit kan kiezen, verschillende snackopties, producten die ik beter biologisch kan kopen en extra tips voor het samenstellen van een maaltijd.

3 maanden later

Overigens was ik blij en gerustgesteld om enigszins de bevestiging te krijgen dat ik gezond was. Ik scoorde heel erg laag op de stressfactor (iets wat ik geheel wijd aan de hoeveelheid yoga die ik doe), ik was al erg goed bezig met mijn voeding (veel groente en fruit) en koud afspoelen na het douchen zat al een tijdje steevast in mijn ochtendroutine.

Maar ik moet ook gelijk toegeven dat ik een klein beetje overweldigd was door het verslag en dat het voor mij te veel was om in één keer aan te passen.

Het kostte me een paar maanden om stapsgewijs de wijzingen door te voeren in mijn levensstijl en voedingspatroon. En er zijn nog stééds dingen die ik (nog) niet heb toegepast, maar ik begin wel echt een verschil te merken in mijn huid en stoelgang, dus ik ben zeer positief en kan het iedereen aanraden om een keer zo’n test te laten doen.

Ook al heb je geen specifieke klachten, het is buitengewoon interessant!

Meer over voeding?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️