Marloes Graat
Marloes Graat Psyche 6 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

Nieuwe vrienden maken? 3 tips voor meer social skills

Vind je verjaardagen waar je alleen de jarige kent maar eng en ontwijk je die liever? Bedenk je vaak pas achteraf: oja dat had ik kunnen zeggen! Tijd om je social skills op te poetsen, zodat je gemakkelijker contact maakt en minder zorgen hoeft te maken of je wel sociaal genoeg bent.

Laten we eerst even duidelijk zijn: je hoeft niet socialer te worden als je daar zelf geen behoefte aan hebt. Ben jij comfortabel met je introverte karakter, dat je vaak verlegen bent en eerst de kat uit de boom kijkt in een nieuwe situatie? You do you!

Wil je wél graag je sociale skills wat oppoetsen, dan hoef je niet meteen je op een drastisch andere manier te gedragen. Probeer eens één van onderstaande tips uit en kijk wat past bij jouw leven, manier van communiceren en karakter.

Met deze tips maak je makkelijk contact met mensen

Welke ga jij uitproberen?

1. Leer een paar standaard small talk-vragen uit je hoofd

Laten we maar meteen de kikker opeten en beginnen met het onderwerp small talk. Niet je favoriete bezigheid als je geen extravert persoon bent. Toch is het makkelijker dan je denkt. Het geheim achter small talk is namelijk goede vragen stellen.

Wie zijn er écht belangrijk in je leven? Een schoonmaak in je vriendenkring

Mensen praten nu eenmaal graag over zichzelf. Als jij een paar standaard small talk-vragen in je hoofd hebt, zul je voortaan een stuk minder zenuwachtig zijn als je weet dat je nieuwe mensen gaat ontmoeten.

Een paar voorbeelden van small talk-vragen die je kunt stellen zijn: ‘Wat is je favoriete Netflix-serie van dit moment en waarom?’ ‘Wat is je favoriete restaurant hier? Ik ben op zoek naar een nieuw restaurant’. Of mijn all time favourite onderwerp om over te praten als je iemand nog niet zo goed kent, reizen: ‘Waar ben je voor het laatst op vakantie geweest? Wat was er zo leuk aan die plek?’

Waarom we vaak vinden dat we lelijk op de foto staan (en hoe je het los kunt laten)

Vergeet niet dat wanneer de ander is uitgepraat zelf ook te vertellen wat jouw favoriete serie, restaurant of vakantieland is. Zo voorkom je dat het een awkward interview wordt in plaats van een gesprek.

2. Geef oprechte complimenten

Twijfel je over wat je moet zeggen, een compliment is dan altijd een goed idee. Of het nu gaat een duidelijke presentatie van een collega of de manier waarop iemand je begroet. Een welgemeend compliment kan iemand zijn dag maken en het opent een mogelijkheid voor een gesprek. Uit onderzoek blijkt ook dat we meer tevreden zijn over ons eigen leven als je meer complimenten geeft.

Er zijn twee dingen waar je op moet letten bij het geven van een compliment. Let als eerste op wat je leuk vindt aan de persoon die je een compliment geeft, zodat het een oprecht en welgemeend compliment is.

En als tweede heeft een compliment meer effect als je iets benoemt wat over zijn of haar persoonlijkheid gaat. Een compliment over schoenen, een tas of jas is ook leuk, maar blijft minder lang hangen bij degene die het compliment krijgt.

3. Oefen en praat met mensen uit je omgeving

Sociaal zijn is een skill die je kunt leren door het te oefenen. Het is dus zaak om regelmatig jezelf buiten je comfort zone te duwen, als je je sociale skills wilt ontwikkelen. Oefen bijvoorbeeld met praten met mensen uit je omgeving, die je nog niet kent maar wel regelmatig ziet. Er is weinig wat je kan verliezen, dus waarom zou je het niet eens proberen?

Zoveel invloed hebben je vrienden op je gezondheid

Begin eens een gesprek met de barista in het koffietentje waar je elke dag koffie haalt of vraag aan je buurvrouw hoe haar dag gaat als je haar tegenkomt op straat. Met korte, simpele vragen zorg je ervoor dat je elkaar steeds beter gaat leren kennen en het makkelijker wordt om de volgende keer elkaar aan te spreken. Zo kunnen kennissen na een tijdje ook veranderen in nieuwe vrienden.

Uit onderzoek blijkt dat als je op dagelijkse basis kleine, sociale interacties hebt met een netwerk van mensen om je heen dat, dat bijdraagt aan je gezondheid en geluksgevoel. Een win-win situatie dus!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️