Rosa Bertram
Rosa Bertram Reizen 4 aug 2022
Leestijd: 4 minuten

Dé beste 8 vegan restaurants in Lissabon voor op je bucketlist

Een weekend of vakantie naar de Portugese hoofdstad op de planning staan? Je struikelt in Lissabon over de gezellige cafeetjes, hebt uitzicht op het water, heuvels, kneuterige huisjes en natuurlijk padaria’s (lokale bakkerijtjes) met heerlijke pastel de nata’s, en die wíl je proeven. Maar hoe is het er eigenlijk vertoeven als vegan of flexi-vegan?

In veel Europese landen is het een stuk lastiger om aan je trekken te komen als je een (deels) plantaardig dieet volgt. Nu zijn plekken als Nederland, Berlijn en Tel Aviv heuse vegan food capitals en kom je niets tekort als je wegens het milieu, je eigen gezondheid of het welzijn van dieren geen dierlijke producten eet.

Maar in een land als Portugal komt die trend niet overal even snel mee. De standaard is gewoon vlees en vis eten. En als je dat al niet doet, dan toch zeker kaas. ‘Want wat eet je ánders?’ is vaak nog de mentaliteit. Hoewel dat in kleinere dorpjes een uitdaging kan zijn, hoef je je daar in in Lissabon zelf gelukkig niet al te veel zorgen over te maken.

Vegan hotspots in Lissabon

We stelden een lijstje samen van de beste vegan hotspots van Lissabon die je zéker niet wilt overslaan. Tel daar nog wat toffe duurzame winkeltjes en supermarktjes bij op; en je hebt een perfecte conscious go to lijst voor Lissabon.

1. Veganeats Cafe

Misschien niet het meest fancy, maar daarom éxtra leuk als je het aan ons vraagt. Het kleine en schattige eettentje ligt niet in het drukke centrum en wordt daarom vooral bezocht door locals, heeft leuke houten tafeltjes buiten staan, de menukaart is er simpel en verschilt meestal per dag.

Een kijkje in de remote keuken van de BEDROCK-redactie: Rosa in Portugal

Moeder en dochter staan in de keuken en komen elke dag weer met heerlijke homemade vegan quiches, taartjes, plantaardige broodjes, soepen, sapjes en nog meer. Je begrijpt: Veganeats is een heuse must visit.

2. AO 26

Dit 100% vegan restaurant is perfect voor degene die wel willen genieten van de authentieke Portugese keuken, maar geen vlees, vis of zuivel eten. De open keuken van AO 26 bereidt heerlijke ‘kaas‘ en ‘vis‘ die niet van echt te onderscheiden zijn.

Denk ook aan lekker brood en zoetigheden waar ze in Portugal zo dol op zijn.

5 nieuwe go-to retreats die je deze nazomer nog wilt volgen in Europa

3. A Colmeia

Typisch zo’n gevalletje van je moet het maar net even weten. A Colmeia ligt dan wel in de populaire buurt Bairro Alto, maar is ligt verstopt in de zijstraatjes en trappen van Lissabon.

Het concept is simpel: een buffet met allerlei heerlijke warme plantaardige recepten. Je mag zelf opscheppen en betaalt per grootte van je bord. Lekker low key én goedkoop dus.

4. My mother’s daughters

Alleen al voor de naam wil je aan dit ontbijt- en lunchtentje een bezoekje brengen, als je het ons vraagt. De hele menu kaart is hier vegan, seizoensgebonden en biologisch. Kijk dáár worden wij nou blij van.

Aanrader: ga voor een Ohmmlet! My Mothers Daughters is elke dag van de week open.

5. Organi Chiado

In de wijk Chiado vind je Organi Chiado; een knus 100% plantaardig restaurant, dat niet enkel vegan gerechten serveert, maar ook gerechten die suikervrij, biologisch én lokaal zijn.

Voordeel: je kunt op het terras gezellig buiten zitten en de sfeer van de stad meemaken terwijl je heerlijke gezond en plantaardig kunt eten. We like!

6. The Green Affair

Wie hier binnenloopt, denkt waarschijnlijk niet direct aan een vegan restaurant. Het ziet er best groot en chique uit, maar again: schijn bedriegt. The Green Affair is een 100% vegan restaurant met een grote kaart.

Van Gyoza’s tot spinaziekroketjes en van falafel bowl tot pasta’s. Je vindt hier voor ieder wat wils dus.

7. Kong 

Dit bijzondere, plantaardige restaurant is gelegen in de wijk Baixa. En eerlijk is eerlijk: wie snel een blik werpt op de kaart zal niet meteen denken dat het een heus vegan restaurant is. Maar niets blijkt minder waar.

Op deze plek in Spanje leer je over permacultuur, slow living en yoga

De gehele menukaart – inclusief kaaspankjes en kroketten – zijn 100% vegan. Ben je dit weekend op stap met geen vegan? Dan is dit dus een perfecte plek om je gezelschap mee naar toe te nemen, omdat je geen ‘typische’ vegan gerechten krijgt en niet hoeft in te leveren op zuivel- en vleestexturen.

Kong is geopend van maandag tot zaterdag van 12.00u t/m 22.30u.  

8. Legumi Sushi Vegan

Geen vegan hotspot lijstje zonder vegan sushi natuurlijk. Gelukkig is ook de vegan sushi trend naar Lissabon komen overwaaien en kan je in de Portugese hoofdstad genieten van sushi zonder dat er dierlijke producten aan te pas komen.

Belangrijk om te weten is dat je de sushi enkel kunt afhalen. Bijkomend voordeel in Portugal is wel, dat alles is er relatief goedkoop in vergelijking met Nederland.

Duurzame hotspot

Naast lekkere vegan restaurants telt Lissabon tal van leuke vintage kleding winkels, zoals Retro City en As de Espadas. De straat Calçada do Carmo zit vol kleine tweedehands winkeltjes, dus loop daar rond als je tweedehands pareltjes wilt scoren.

De mooiste en meest spirituele plekken in Portugal

Toe aan wat rust? Breng een bezoekje aan de botanische tuinen Jardim Botanico Tropical; een heuse oase aan rust. Snak je naar verkoeling? Breng dan een bezoekje aan één van de prachtige stranden die op een steenworp afstand van Lissabon liggen.

Happy green trafels!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️