Marloes Graat
Marloes Graat Psyche 4 aug 2022
Leestijd: 5 minuten

Staat je telefoon vol? Zo hou je een flinke schoonmaak (à la deze Marie Kondo-expert)

De meeste mensen hebben een haat-liefdeverhouding er mee, maar eigenlijk kunnen we geen dag zonder: je telefoon, laptop of iPad. Hoe zorgen we ervoor dat deze apparaten ons leven verrijken en ons helpen, in plaats van dat wij slaaf van hen worden?

Volgens Marie Kondo consultant Katherine Picott op Goop is het zaak om te leren hoe we onze digitale apparaten zo kunnen gebruiken dat ze ons helpen, in plaats van (mentale) schade toe te richten zoals een telefoonverslaving.

Dit begint volgens haar allemaal met overzicht en opruimen. Je telefoon opruimen, je hebt het je vast al vaak voorgenomen: maar hoe doe je dat?

Gebruik je telefoon gezond

Voordat je ín je telefoon duikt: haal eerst eens een doekje over de buitenkant, want je zult je verbazen hoeveel bacteriën er óp je telefoon zitten. Dit zijn er zo rond de 2000 tot 4000 bacteriën per vierkante centimeter.

Zo nu de buitenkant weer schoon is, begin je met het opruimen van je apparaten en telefoon. Zorg er eerst voor dat je alleen meldingen krijgt op je telefoon van mensen, apps of social media waardoor jij gestoord wilt worden op een dag, de rest zet je allemaal uit.

9 x de beste selfhelp-adviezen die je ooit zult krijgen

Als je je telefoon gaat opruimen, plan hier dan tijd voor in. Zeker met het opruimen van foto’s en uitzoeken van e-mail kun je een tijdje bezig zijn. Plan hier bijvoorbeeld elke dag een kwartier voor in, aan het einde van je werkdag.

Tips om je telefoon op te ruimen

We beginnen met de makkelijkste stap:

1. Apps

Om er even in te komen, begin je met een stap die je snel en makkelijk kunt doen. Verwijder als eerste de apps die automatisch zijn geïnstalleerd op je telefoon en die je niet gebruikt. Voor mij zijn dit ‘boeken’, ‘woning’, ‘aandelen’, ‘kompas’, ‘watch’, ‘meten’, ‘clips’, ‘garageband’: dat ruimt op! Al deze apps heb ik nog nooit geopend of gebruikt, dus die kunnen er van af.

Dit is een snelle manier om het aantal apps terug te schroeven en de apps die je wél gebruikt makkelijker terug te vinden op je telefoon.

Deze bedrijven nemen duurzame stappen op de werkvloer (en daarbuiten)

Bekijk daarna apps met dezelfde functies kritisch. Heb je bijvoorbeeld Lightroom, Afterligth en VSCO op je telefoon staan? Beslis welke je het meest gebruikt en verwijder de andere.

Check ook nog even de apps waar je een abonnement op hebt. Gebruik je de apps nog echt vaak? Zeg de abonnementen op als je het langer dan een half jaar niet hebt gebruikt.

2. Foto’s verwijderen

Bij je telefoon opruimen denk je waarschijnlijk vooral aan de hoeveelheid van al je 30.000 foto’s. Om het behapbaar te houden doe je het in stappen, bijvoorbeeld per maand.

Picott raadt aan om door je afbeeldingen op je telefoon te gaan op dezelfde manier, zoals je door je kleding gaat als je die opruimt. ‘Does it spark joy?’ is de bekende Marie Kondo-vraag die je ook bij foto’s kan stellen. Zo ja, dan houd je de foto. Zo niet dan verwijder je hem.

Maak terwijl je door je foto’s gaat mappen en categorieën, zodat je foto’s van belangrijke personen en gebeurtenissen makkelijk kunt terugvinden en bewaren.

Check ook even de instellingen van je telefoon wat betreft downloads en voice memo’s. Zet automatisch downloaden uit. Zo voorkom je een constante stroom van foto’s van een wilde nacht stappen van je vrienden uit de groepsapp.

3. Email inbox opschonen

Je hebt twee type mensen wat betreft email inbox: één met 5 ongelezen emails in zijn of haar inbox en één met 2976 ongelezen emails. Ik behoor tot de laatste categorie. Volgens Picott, ze had ooit 100.000 ongelezen emails in haar inbox, is het belangrijk om je mindset te veranderen ten op zichten van hoe je email gebruikt.

Als je email nu classificeert in gelezen en ongelezen, verander dit dan naar archiveren en deleten. Zo ruim je email direct op en blijft het niet onnodig op de verkeerde plek in je inbox hangen.

“Ik heb geen mobiele telefoon en ik vind het heerlijk!”

Check ook op welke merken en personen je allemaal een nieuwsbrief hebt en of je die nog leest. Zijn de nieuwsbrieven afgelopen maand ongeopend gebleven? Die ga je echt niet meer allemaal teruglezen, je mag blij zijn als je de nieuwsbrief van deze week opent.

Unsubscribe op email nieuwsbrieven die je niet meer opent. Typ de naam van het bedrijf in je zoekbalk en verwijder alle nieuwsbrieven die je ooit van ze hebt gekregen.

4. Desktop and folders

Je desktop is de plek van overzicht en het gezicht van je computer, aldus Picott. Heb jij er allerlei screenshots en losse bestanden op staan? Tijd om ze in mapjes te stoppen of naar de prullenbak te slepen. Doorloop je pictogrammen, mappen en apps en check welke je gebruikt en welke weg kunnen of niet een prominente plek op je desktop hoeft te krijgen.

De 7 fouten die je al snel maakt als digital nomad

Houd hierbij twee aspecten in het oog: relevantie en bereikbaarheid. Heb je sommige mappen dagelijks nodig, dan verdienen ze een plekje op je desktop. Open je anderen maar één keer per maand? Dan mogen die in je mappenstructuur een plekje krijgen.

5. Social Media detox

Een social media opruiming is iets waar je met regelmaat kritisch naar moet kijken, om ervoor te zorgen dat het voor toegevoegde waarde zorgt. Stel jezelf de volgende vragen: krijg ik nog een goed gevoel als ik op mijn social media accounts zit? Voeg het iets toe aan mijn leven? Ken ik de mensen die ik volg? Spreekt hun content mij nog aan?

10 mental health accounts die je wilt volgen op Instagram

Zo niet, ontvolg dan deze accounts en bij twijfel: altijd ontvolgen. Je mist echt niet iemand op social media, die je niet persoonlijk kent. Hierdoor word je weer blijer van je feed en zie je meer content van de vrienden, mensen en merken die je echt wilt zien.

6. Browsers

En als laatste: refresh je browsers. Dan bedoelen we niet de F5-knop of Appeltje + R. Maar kijk met een frisse blik naar je bookmarks. Staan er nog relevante linkjes in of ook de inlogpagina van een bankaccount die je niet meer gebruikt?

Met de gedachten in je hoofd dat je dit waarschijnlijk maar één keer per jaar herziet: schoon je bookmarks rigoureus op. Zo heb je echt alleen de bookmarks die je de laatste 3 maanden gebruikt.

Laatste pro-tip: plan nu alvast een volgend moment in om je telefoon op te ruimen over een maand, half jaar of een jaar. Zo houd je het bij en is het volgende keer een minder grote taak.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️