Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 15 aug 2019
Leestijd: 3 minuten

Hoe verslaafd ben jij aan social media? Deze apps houden het voor je bij

Even checken hoe laat het is hoor. Voor je het weet ben over je Insta-feed aan het scrollen, berichtjes aan het beantwoorden en als je je telefoon weglegt kom je erachter dat je bent vergeten bent naar de tijd te kijken. Dat gebeurt me helaas net iets te vaak. Gelukkig kan diezelfde telefoon je óók helpen om te minderen.

Voor je het in de gaten hebt, ben je uren per dag kwijt aan niksen op je telefoon. Vakantiefoto’s bekijken van een ex-collega, likes uitdelen of gewoon doelloos scrollen. Herkenbaar?

Deze apps houden je telefoongedrag bij

Omdat je zelf vaak niet in de gaten hebt hoeveel en hoelang je eigenlijk op je telefoon zit, is het lastig een grens te trekken en tegen jezelf te zeggen ‘nu is het genoeg’. Verdwijnen in wereld van je telefoon is zo gebeurd. Apps worden namelijk zo ontwikkeld dat je ze steeds vaker nodig hebt en wilt openen.

Lees ook: Telefoonverslaving? Ga dan 21 dagen cold turkey (blijkt uit onderzoek)

Wist je dat social media-gebruik steeds vaker wordt gelinkt aan eenzaamheid en depressies? Gelukkig zijn er ook apps die je helpen bij het tracken van je telefoongedrag. We delen onze laatste en favoriete apps.

De standaard Screen Time van Apple & Android

Heb je een iPhone? Dan hoef je niet eens je App store te openen om je schermtijd te kunnen bijhouden. Dat doet je telefoon namelijk al voor je. Bij instellingen -> schermtijd zie je precies hoeveel minuten je hebt besteed aan social media, creativiteit en productiviteit.

Handig: je kan instellen wanneer je downtime hebt, dan heb je alleen toegang tot de apps die jij goedkeuring hebt gegeven.

Lees ook: Hoe Instagram verwijderen me een rustiger mens maakte

Dit geldt ook voor Android. Er zit een standaardfunctie ingebouwd waarmee je van tevoren kan instellen hoeveel tijd je aan welke apps mag besteden. Ook handig als je kleine kinderen hebt die anders niet van de telefoon af komen.

Quality Time

De Quality Time-app bestaat al even en werkt hartstikke fijn voor Android. De app houdt bij hoeveel tijd je besteedt aan je telefoon en welke apps je het meest gebruikt. Confronterend, maar handig! Helemaal als je je beseft welke andere dingen je ook had kunnen doen in die tijd. Bijvoorbeeld genieten van de omgeving en eens om je heen kijken in plaats van bij het minste of geringste naar je telefoon grijpen.

Moment

Eén van onze favorieten is en blijft Moment, tenminste als je in het bezit bent van een iPhone. De app helpt je om je telefoongedrag in te zien, onder controle te krijgen en meer focussen te creëren. Ook op deze app zit de handige functie dat je kan instellen hoeveel tijd je die dag kan besteden aan welke app.

Dit vind je vast ook interessant: 3 tips om minder op je telefoon te zitten

Freedom

De naam zegt het al: de Freedom-app helpt je meer grip te krijgen op je tijd. Want, laten we eerlijk zijn, 2 uur per dag op je telefoon zitten is best zonde.

Met de app kan je lijstjes maken van de apps die je tijdelijk wilt blokkeren van al je schermen (dit geldt trouwens voor Apple). Handig als je een deadline hebt of op vakantie bent bijvoorbeeld! Deze app kost €0,90 per maand.

Space

Deze app werkt iets anders dan de meeste screen time-apps. De Space-app helpt je namelijk met het bepalen en behalen van doelen om bewuster te worden van je telefoongedrag. Hoe gaat dat in z’n werk? Als je de app installeert, beantwoord je een korte vragenlijst over je telefoongebruik. Op basis daarvan creëer je jouw doelen (een bepaalde schermtijd dus).

Kom je dicht in de buurt van de schermtijd? Dan stuurt de app je een notificatie. Extra leuk: je wordt beloond als je je doelen haalt! Deze app kan je op iPhone en Android gebruiken.

Meer over social media en telefoons?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Hoe verslaafd ben jij aan social media? Deze apps houden het voor je bij
Sluiten