Sophie Golbach
Sophie Golbach Psyche 29 nov 2021
Leestijd: 3 minuten

Wie zijn er écht belangrijk in je leven? Een schoonmaak in je vriendenkring

Terwijl je vroeger uren door kon brengen met die vriendin, heb je nu al een tijdje het gevoel dat het niet meer zo klikt. Soms groei je nou eenmaal uit elkaar. Ergens weten we dat wel, maar toch blijven we ons vaak vastklampen aan onze herinneringen. Zelfs als de vriendschap ons alleen nog maar energie kost.

Misschien heb je weleens opgeruimd met de Marie Kondo methode. Hierbij vraag je jezelf bij alles af of je er blij van wordt. Het klinkt misschien wat hard, je vrienden zijn natuurlijk geen spullen, maar je kan deze methode ook in je vriendenkring toepassen.

Word je hier blij van?

Bij welke vriendschappen voel jij je fijn, is dus de vraag die je jezelf moet stellen. Het is belangrijk om na te denken over wat jij graag wil in een vriendschap en wat je ervan verwacht. Iemand die naar je luistert? Een vriendin met wie je de hele avond in een deuk ligt? Iemand die dezelfde interesses heeft als jij?

Een pleidooi voor nieuwe vriendschappen

Wie past er goed bij wie jij nu bent? Schiet er meteen iemand in je hoofd als we deze vraag stellen, dan is die vriendschap het behouden waard. Andersom kan een vriendschap jou ook energie kosten.

Misschien realiseer je dat je altijd naar hen toe moet, en dat hij of zij nooit bij jou thuis komt. Jullie voeren hele gesprekken, maar altijd over hem, of haar. Wil jij ergens over praten, dan heeft je vriend of vriendin geen tijd. Zo neemt je vriendin of vriendin vooral energie weg en dat is niet helpend voor jou.

Het kaf van het koren scheiden

Als je eenmaal weet welke vrienden jou energie geven en welke vriendschappen nu echt doormodderen, dan is het misschien tijd om de vriendschap te verbreken. Hoe doe je dat?

Hoe kun je een vriendschap verbreken?

Een eerste stap is om het contact te verminderen. Ga na hoe dat voelt en hoe dat uitpakt. Dit kan tot twee resultaten leiden. Misschien denkt je vriend of vriendin er wel net zo over als jij en is hij of zij het ermee eens dat jullie vriendschap verminderd is.

Het kan ook zijn dat je vragen krijgt over waarom je ineens minder van je laat horen en of er wat is gebeurd. Leg dan uit dat jouw leven een andere richting opgaat dan eerst, en vertel je vriend of vriendin jouw kant van het verhaal.

Het is voor de ander natuurlijk vervelend om met een gevoel van onbegrip te blijven zitten, en het zou zonde zijn om de vriendschap zo te laten eindigen.

Voel je comfortabel

Bij wat voor soort vriendschappen je je fijn voelt, verschilt van mens tot mens. In een grote vriendengroep maakt een verwaterde band met één iemand uit de groep misschien minder uit. Je ziet elkaar af en toe toch nog weleens en er zijn nog anderen met wie het beter klikt.

Waarom vriendschappen verwateren (en dat oké is)

Wil je die vriendschap toch liever laten gaan? Of gaat het meer om een verwaterde een-op-een vriendschap? Dan is dat goed. Jouw behoeften staan vooraan. Misschien heb je dan ook wel het gevoel dat je een nieuwe vriend of vriendin zou willen die beter past bij wie je nu bent.

Hoe kan je het best nieuwe vrienden maken? Het makkelijkst om iemand te vinden met wie je wat gemeen hebt, is door iets te doen wat je leuk vindt. Houd je bijvoorbeeld van schilderen? Neem dan eens een paar lessen. Zo ontmoet je mensen die dezelfde interesse hebben.

Bovendien ben je dan samen met iets bezig, waardoor je minder hard over een gespreksonderwerp hoeft na te denken en niet alleen bezig bent met de vraag of het wel klikt.

Je hart luchten bij vrienden is niet altijd een goed idee (op deze manier kan je het wél doen)

En onthoud: vind je het goed om een verwaterde vriendschap door te laten gaan zoals het gaat, bijvoorbeeld als het om een grotere groep gaat, dan is dat ook oké. Zoals Marie Kondo ook zegt, zolang je overzicht houdt, ook op het gebied van je vriendschappen, dan blijf je bewust. Dat is het allerbelangrijkste.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️