Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Psyche 11 feb 2020
Leestijd: 4 minuten

Het NEM Model: in 5 stappen naar een leven zonder drama

Lekker in je vel zitten, dat wil natuurlijk iedereen. Daarom ontwikkelden José van Diepstraten en Nathalie van Spall – experts op het gebied van persoonlijke groei en ontwikkeling – het NEM Model. Met dit plan nemen ze je in 5 stappen mee naar een leven zonder drama en gedoe.

Je leert anders naar jezelf te kijken – zonder angsten, saboterende en beperkende gedachten.

Meer ruimte en meer energie

Vaak maken we het leven ingewikkeld en creëren we een hoop drama en gedoe. Dat maakt je leeg, moe en futloos. Als je gaat begrijpen waarom je het creëert, wordt alles veel simpeler. Drama en gedoe is namelijk een mechanisme dat je inzet omdat je bepaalde emoties liever niet wilt voelen.

Wanneer je de inzichten van onderstaande 5 stappen in het dagelijks leven gaat toepassen, dan geeft dat ruimte. En meer ruimte geeft meer energie! De opzet van deze stappen is praktisch, helder en voor iedereen toe te passen.

Stap 1 – Erken je beschadigingen

De mensen die jou opvoeden en de mensen die je ontmoet in je leven hebben een enorme invloed op jou. Samen met deze mensen kom je terecht in mooie en minder mooie gebeurtenissen, of je nu wilt of niet. De beweging is er altijd. En het is maar net hoe we ernaar kijken en ermee willen omgaan.

Lees ook: Hoe negatieve emoties je juist gelukkiger kunnen maken

Negatieve gebeurtenissen kun je niet veranderen of terugdraaien. Hoe groot of klein, ze kunnen onbewust enorm veel impact hebben op de rest van je leven. Heb jij een levendig geheugen? Of ben je gaan selecteren en heb je bepaalde herinneringen systematisch uit je geheugen gewist? Welke herinneringen doen nog altijd pijn?

Stap 2 – Ken je rode knop

Een overlevingsmechanisme is bedoeld om jou te beschermen tegen heftige of niet-erkende emoties. Dit noemen ze jouw ‘rode knop’. Die kan er steeds anders uitzien, maar bevat altijd angst, controle en niet willen voelen.

Voor je het weet neemt het mechanisme je leven over of nog erger, denk je dat je jouw mechanisme bent. Tot je je daar bewust van wordt! Bedenk daarom: hoe is jouw beschermingsmechanisme ontstaan? Met welk doel? Kun jij jezelf accepteren of wil je liever anders zijn? Welke dingen of mensen ga je liever uit de weg?

Leestip: Hoe maak je ruimte voor moeilijke gevoelens?

Stap 3 – Onderzoek je overtuigingen

Elke rode knop wordt aangestuurd door een diepere negatieve overtuiging en geeft voeding aan deze overtuiging. Dit kan al het mooie in jou en om jou heen vernietigen, doordat je jezelf afsluit van gevoelens waar je moeilijk mee kunt omgaan. Het is daarom van groot belang dat je je realiseert waar en door wie deze negatieve overtuiging is ontstaan.

Luister ook: Luister nú naar de podcastserie over een bewust leven: Bedrock Talks

Wat heb je meegekregen van je moeder? En van je vader? Welke andere mensen hebben een belangrijke invloed gehad in je leven? Welke negatieve overtuigingen beheersen jou?

Stap 4 – Wat wil jij echt?

Jouw rode knop en je negatieve overtuiging zorgen er voor dat je blijft doen wat je doet. Wel zo gemakkelijk en vertrouwd. Maar wie heeft de leiding over jouw leven? Jij! Dus je gaat bewust de keuze maken om boven je rode knop uit te stijgen en je leven niet langer laten bepalen door angst, controle en niet willen voelen.

Je neemt verantwoordelijkheid voor jezelf en de keuzes die je maakt. Je gaat jezelf óntwikkelen inplaats van ‘inwikkelen’ met negatieve overtuigingen. Heb je het lef om voor jezelf te kiezen? Kun je de rode knop loslaten?

Stap 5 – Haal het beste uit jezelf!

Wanneer je weet wat je écht wilt en de innerlijke kracht voelt om stop te zeggen tegen jouw rode knop, kun je bewust de keuze maken om naar de ‘groene knop’ te gaan.

Deze knop staat voor bewegen, groei, ontwikkelen, je angsten aankijken en jezelf overwinnen. Deze stap leert je denken met je gevoel en luisteren naar je hart. Je kiest voor het leven door te laten zien wie je werkelijk bent. Hierin leef je vanuit echtheid en puurheid. Kun jij op jezelf vertrouwen en met medeogen naar jezelf kijken?

In het boek ‘Knetterlekker in je vel’ lees je uitgebreid hoed je deze stappen kunt doorlopen. Vooral de laatste stap kan erg helpen om je leven (praktisch!) op een positieve en vriendelijke manier in te vullen. Je gaat bewust kiezen voor de groene knop, zodat je kunt leven vanuit een gevoel van vrijheid en ruimte. En dat is te gek!

Meer Bedrock?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️