Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 19 aug 2019
Leestijd: 4 minuten

4 stappen om je negatieve zelfbeeld terug te draaien naar een positieve

Veel vrouwen hebben het idee dat ze dun moeten zijn om geaccepteerd te worden. Dat stemmetje in je hoofd dat zegt dat je nog niet goed genoeg bent. En Instragram en reclames? Lijkt heel leuk hoor als tijdverdrijf, maar die dragen niet bepaald bij aan een positiever zelfbeeld. Daarom delen we 4 belangrijke stappen die je helpen om van je negatieve zelfbeeld een positieve te maken.

Volgens Steph Gaudreau, voedingsdeskundige, coach en auteur van The Performance Paleo Cookbook zijn er 4 stappen in je leven die daarbij helpen.

Op naar een positief zelfbeeld

Nadat ze jaren strugglde met haar gewicht, honderden diëten uitprobeerde en nooit tevreden was, besloot ze rond haar dertigste dat dit moest stoppen. Het kon zo niet langer doorgaan. Op MindBodyGreen schrijft ze welke 4 punten haar zelfbeeld voorgoed veranderden.

Dit vind je vast ook leuk: Zo ontwikkel je een gezond lichaamsbeeld bij je kinderen (en bij jezelf)

Jezelf gezonder voelen gebeurt niet over één nacht ijs. Het is een proces. Pak deze punten dus liever één voor één aan dan allemaal tegelijkertijd. Zo zul je merken dat je je langzaam maar zeker steeds gezonder voelt, van binnen én van buiten.

Voedzaam eten

Zorg dat je echt, puur én voedzaam eet:

 • Probeer een hartig ontbijt met voldoende eiwitten, groenten en voedzame vetten. Op die manier stabiliseer je je bloedsuikerspiegel.
 • Streef ernaar dat je bord voor de helft gevuld is met groenten, zo krijg je meer vezels en micronutriënten binnen.
 • Kauw je eten goed en probeer eens wat langzamer te eten. Dat bevordert je spijsvertering.

Beweeg met een intentie

Als jouw doel van sporten louter en alleen is om af te vallen, dan zul je sporten gaan ziet als een moetje. Niet als iets waarvan je geniet én fitter van wordt.

 • Zit je veel op kantoor? Wissel zittend en staand werken dan af als dat mogelijk is. Zonder je veel in te spannen, zorg je toch voor wat beweging. Daar word je nog productiever van ook!
 • Probeer 2 keer per week spieren op te bouwen door gewichten te heffen, tipt Gaundreau. Zo ervaar je de voordelen van spieropbouw. Je wordt er mentaal en fysiek sterker van.
 • Mocht je door het sporten (wat je ook doet) soms pijnlijke spieren krijgen, zorg dan ook weer goed voor deze spieren. Doe bijvoorbeeld aan yin yoga of zorg voor voldoende rekken en strekken.

Lees ook: Meditatie kan je beter maken in sporten (ja, echt)

Laad je energie weer op

 • Om lekker in je vel te zitten (of dat nu fysiek als mentaal is) kan je beter niet te veel dingen tegelijkertijd doen die veel moeite kosten. Sluit alle onnodige tabbladen af en probeer met één taak bezig te zijn wanneer je in een creatief proces zit.
 • Zorg voor voldoende rust. Ga op tijd naar bed en zorg dat je voor het slapen gaan niet al te veel bezig bent op schermen. Tip: je kan een bril opzetten die je beschermt tegen blauw licht. Bij Ace & Tate bieden ze die bijvoorbeeld al aan.
 • Is het tijd voor een pauze? Zorg dan dat je hersenen ook écht kunnen pauzeren en niet alsnog bezig zijn met het verwerken van informatie van je social media of werkmails.

Zorg goed voor je geest

 • Sta stil bij jouw kernwaarden. Welke dingen in het leven zijn belangrijk voor je? Schrijf de 5 belangrijkste op.
 • Ga eens bij jezelf na wat de negatieve overtuigingen zijn die jij hebt over jezelf. Ga ervoor zitten om deze te herformuleren naar positieve overtuigingen. Voorbeeld: “ik zou gelukkiger zijn als ik dunner was”, naar “ik hou van mijn glimlach.” Vind je dat nog te lastig? Hou het dan simpeler: “ik hou van mijn benen omdat ze mij dragen.”
 • Hou voor jezelf een dankbaarheidsboekje bij (lees hier hoe je dat doet). Schrijf het liefst 3 tot 5 specifieke dingen op waarvoor je dankbaar bent. Als je elke dag opschrijft waarvoor je dankbaar bent, dan zul je je er vaker van bewust zijn.

Ga voor jezelf na welke stappen het best bij jou passen en waarmee jij het meeste feeling hebt. Probeer elke dag een klein stapje te maken. De dingen die je blijft doen zullen uiteindelijk de grootste verandering teweeg brengen.

Meer body positivity?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️