Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Body 20 jun 2019

Mayra Louise schreef ‘Op je lijf geschreven’: “Je moet geluk niet ophangen aan je gewicht”

Denk jij ook weleens dat je leven een stuk beter zou zijn als je tien kilo zou afvallen, net iets meer buikspieren zou hebben of juist een ‘betere kont’? Dan ben je zeker niet de enige, maar de kans is ook groot dat je niet zo gelukkig bent als je zou kunnen zijn. En dat is precies het motto van Mayra Louise de Wilde: #happyisnotadresssize. Die wijsheid deelde ze al op Instagram, maar nu óók in haar boek. Op je lijf geschreven gaat ‘over mijn lijf, over jouw lijf en vooral over het leren houden ervan’. Wij spraken haar over haar boek.

Want leren houden van je lichaam, dat is zo gemakkelijk nog niet. Media laten constant dunne modellen zien, we worden doodgegooid met termen als guilty pleasure (en zie je dan maar eens niet schuldig te voelen) en dan is er ook nog dat hele idee dat dik ongezond is.

In haar boek behandelt Mayra Louise al die aspecten: van lichaamsbeeld en body positivity tot social media en mode. Ze schreef niet alleen hoofdstukken over de geschiedenis van haar lijf (inclusief dagboekfragmenten!), waarom je relatie met eten niet echt over eten gaat en hoe je omgaat met negatieve gedachten, maar in haar boek vind je bijvoorbeeld ook praktische Eerste Hulp Bij Spiegelstress, een spoedcursus anders naar schoonheidsidealen kijken en tips voor next level self-care. O ja, en een heleboel interviews met andere vrouwen.

Hoe is het voor jou om, door bijvoorbeeld je boek, toch zo met het onderwerp ‘uiterlijk’ bezig te zijn, als je eigenlijk net geleerd hebt dat achter je te laten?

“Een deel van mijn boek gaat inderdaad over uiterlijkheden en hoe die ons in de weg kunnen zitten, en ik deel mijn lichaam ook online om bij te dragen aan de normalisering van lijven in alle vormen en maten. Want om op een punt te komen waarop uiterlijk onbelangrijk is, moeten we er eerst juist wél de nadruk op leggen. Mensen kunnen alleen gewend raken aan alle soorten lichamen – van verschillende maten, afkomsten, genders en noem zo maar op – als ze die vaak genoeg zien.”

Dat Mayra nu één van de  mensen is die alle soorten lichamen wil normaliseren, had ze eigenlijk nooit verwacht. Van haar 11e tot haar 30e was ze eigenlijk constant aan het lijnen: “Mijn verstoorde relatie met eten is ontstaan doordat ik lijnde en niets at, en dan met heel veel honger thuiskwam en bij wijze van spreken de halve voorraadkast leeg at. Daarna voelde ik me dan heel schuldig. Zo ontstonden ideeen over ‘goed’ en ‘slecht’ eten, en kon ik al snel niet meer genieten van eten.”

Voor jezelf zorgen is de basis

Na haar 30e veranderde dat en ging ze beter voor zichzelf zorgen. “Ik richtte die self-care in eerste instantie op mijn lichaam en ging me daardoor wel iets beter in mijn vel voelen. Maar na een tijdje kwam ik erachter dat het aan de binnenkant nog steeds scheef zat. Toen pakte ik pas écht mijn relatie met mezelf aan.” En dat is het belangrijkste, zegt Mayra: je moet echt durven voelen wat je moet voelen, en niet bang zijn voor je ‘shitdagen’.

Eng? Ja. Maar emoties aangaan is wel heel waardevol. “Vraag je af: waarom is het eigenlijk zo moeilijk om voor mezelf te zorgen? Als je daarnaar op zoek gaat, word je pas echt connected met jezelf. Ik heb daarbij hulp gehad van therapieën: rond mijn 30e kreeg ik hypnotherapie, dat hielp bij het doorbreken van mijn eetbuien, en rond mijn 34e heb ik psychotherapie gehad om aan onderliggende denkbeelden te werken. Vooral psychotherapie heeft me veel gebracht.”

Denk je dat therapie voor iedereen nuttig is?

“Ik wil zeker niet iedereen naar de psycholoog sturen, maar het is wel heel waardevol om verder dan je lichaam te kijken. Ik ben altijd een reflectief persoon geweest en ook veel in gespek gegaan met goede vriendinnen. Daardoor was ik in staat om uit te vogelen wat er allemaal in me omging en wat de dingen waren waar ik tegenaan liep. Therapie heeft me geholpen al die stukjes met elkaar te verbinden, waardoor ik uiteindelijk ook ging begrijpen waar bepaald gedrag vandaan kwam.”

“Mijn grootste probleem was bijvoorbeeld dat ik de neiging had om mezelf onzichtbaar te maken. Ik ben mezelf vanaf jonge leeftijd steeds meer gaan verstoppen, en dat heb ik doorgezet in latere relaties. Ik maakte mezelf altijd minder belangrijk dan de mensen om me heen. Dat stukje ben ik dus gaan aanpakken de laatste jaren. Nu durf ik mezelf meer naar de voorgrond te plaatsen en ruimte voor mezelf te maken in situaties die voor mij belangrijk zijn.”

Uiteindelijk is body positivity dus niet dé oplossing om van je eetbuien af te komen, maar komt er veel meer bij kijken, zegt Mayra. “Maar als je je lichaam accepteert, kom je wel eerder op een punt waarop je goed voor jezelf gaat zorgen. Ja, het is normaal om soms veel en soms weinig te eten. Maar het is niet normaal als dat je dag bepaalt.”

De standaarden doorbreken

Het is dan ook kwalijk dat mainstream media nu met de populaire term aan de haal gaan, vindt ze. “In advertenties wordt de term body positivity soms zelfs gebruikt om afvallen te promoten, en je ziet ook mensen die hun voor- en nafoto’s posten als ze 30 kilo zijn afgevallen en daar dan #bodypositivity bij zetten. Maar dat is juist niet de bedoeling. omdat deze beweging staat voor van je lijf houden in elke maat en vorm. Body positivity is voor alle lijven.”

En op het vlak van bijvoorbeeld fat acceptance, LGBTQ+ en mensen van kleur zijn er nog een hoop standaarden te doorbreken. “Zelfs binnen plus size zie je bijvoorbeeld een bepaald figuur veel – grote borsten en billen, maar nog wel een platte buik – dat een onhaalbare standaard is voor de meeste vrouwen.”

“Als dik persoon kun je het bovendien nooit goed doen, of je nu gezond of ongezond bent. Als je als dik persoon niet per se van plan bent om af te vallen, word je altijd gezien als bad fatty. Pas als je gaat lijnen en af wilt vallen, word je een good fatty. Terwijl dun niet per definitie gezond betekent, net zoals dik niet per definitie ongezond betekent. En nee, ik zeg niet dat je niet mag afvallen – het moet alleen niet het hoofddoel in je leven zijn.”

Hoe ga je ermee om als de mensen in je omgeving je wel als bad fatty zien?

“Als mensen om je heen verre van body positive zijn, is het vooral heel belangrijk om grenzen te stellen. Ook kan de online community op bijvoorbeeld Instagram heel waardevol zijn. Vroeger voelde ik me altijd heel alleen, dacht ik dat ik de enige was die hiermee zat. Inmiddels weet ik dat dat helemaal niet zo is, en dat onze onzekerheden ons juist verbinden.”

Maar uiteindelijk is alleen Instagram niet de oplossing. Want: “Zelfs als je online een variëteit aan lichamen ziet, zit je 24/7 opgescheept met jezelf. Online lijkt het soms alsof er mensen zijn die elke dag in lingerie voor de spiegel dansen, maar niemand voelt zich elke dag fantastisch. Slechte dagen zullen er altijd zijn, dan moet je gewoon even iets gaan doen wat niks met je lijf te maken heeft. Je moet jouw 24/7 niet vergelijken met iemand anders highlight online.”

Geef jezelf de tijd

Beter voor jezelf en je lichaam gaan zorgen is dus een proces, benadrukt Mayra. “Zelfliefde is niet iets wat je zomaar even op internet kunt oppikken: het duurt wel even om patronen te doorbreken. Ga uitzoeken wat jou een goed gevoel geeft. Hoe wil jij je dag beginnen? Hoe wil je thuiskomen na je werk? Let op de dingen die je tegen en over jezelf zegt. Word je eigen beste vriendin: jij verdient het om je goed (genoeg) te voelen. En jij hebt het in je om dat voor jezelf te doen.”

En nee, misschien zie je geen verschil tussen vandaag en morgen, maar wel tussen vandaag en over een jaar. “Het is superbelangrijk om geen standaard te stellen voor jezelf, qua zelfliefde. Dan maak je het jezelf alleen maar moeilijk.”

Want makkelijk is het niet, dat voor jezelf zorgen. “Wat ik deel is geen hogere wiskunde, maar het is wel moeilijk om het in de praktijk te brengen: dat vraagt doorzettingsvermogen. Calorieën tellen is overzichtelijk, maar voor jezelf zorgen heel abstract. Je hebt steeds iets anders nodig op elk punt van je leven. Ik ben nu 7 jaar bezig om goed voor mezelf proberen te zorgen, en ik ben nog steeds een work in progress.”

Body neutral in plaats van body positive

Gelukkig kun je ook heel goed een gelukkig leven leiden als je (nog) niet van je lichaam houdt, zoals ook haar motto #happyisnotadresssize zegt. “Je doel in het leven hoeft niet te zijn dat je jouw lijf prachtig vindt. Je moet juist verder kijken dan je lijf. Het enige wat belangrijk is, is dat je je dagen vult met de dingen doe die jij wil doen, die jou blij maken. Het is doodzonde als je door de manier waarop je over jezelf of je lijf denkt, op de handrem gaat leven.”

Mayra benadrukt dan ook dat body neutral zijn een stuk belangrijker is dan body positive. “De meeste dagen ben ik gewoon niet bezig met mijn lijf: hoe het eruit ziet, bepaalt mijn dag niet meer. Het is er gewoon en dat is prima. Voor veel mensen is body positivity een heel grote stap en body neutrality een stuk realistischer. Jij bent niet je looks, je bent wat er aan de binnenkant zit en wat je aan de wereld geeft. Dat is belangrijk.”

Waarom moet iedereen jouw boek lezen?

“Ik gun het iedereen om niet zo bezig te zijn met zijn lichaam. Mijn boodschap om geluk niet op te hangen aan je gewicht is voor iedereen, ook voor de mensen die niet eens weten wat body positivity is.”

Op je lijf geschreven is bovendien niet alleen goed geschreven, maar ook prachtig vormgegeven – en dat was ook de bedoeling. “Ik wilde echt een koffietafelboek schrijven, dat zo mooi is dat je het nog in het zicht wilt laten liggen. Dan word je namelijk ook steeds weer herinnerd aan de boodschap die erin staat. Na het lezen van het boek heb je immers niet ineens meer zelfvertrouwen; dan begint het pas en moet je aan de slag.”

“Het is voor mij ook gek om nu zelf het boek te hebben geschreven dat ik nodig had als tiener”, zegt ze. “Ik was altijd gek op tijdschriften, maar zag mezelf daar niet in terug. Nu worden er gelukkig ook in Nederland steeds meer boeken geschreven over body positivity en zelfacceptatie. Dat is belangrijk, want wij zijn de enige die het tij kunnen keren. Door ons tegen het schoonheidsideaal te keren, in plaats van erachteraan te rennen.”

Cover van Op je lijf geschreven van Mayra Louise

Op je lijf geschreven van Mayra Louise de Wilde (Uitgeverij Lev.) is voor € 20,99 verkrijgbaar in de (digitale) boekhandel. Vast een voorproefje? In haar podcast, onder andere te beluisteren op Spotify, praat Mayra ook over #happyisnotadresssize en self-care. Aanrader!

Meer over body positivity:

Luister nu ook naar Bedrock

Ben je – net als wij – op zoek naar een gelukkig en gezond leven, maar zie je soms door de bomen het bos niet meer? Dan is onze podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de tweede aflevering orthomoleculair voedingsdeskundige Anna de Meulmeester.

Spoiler: Anne geeft het antwoord op de vraag hoe je nou écht gezond leeft, helpt voedingsmythes de wereld uit én onthult hoe je bepaalde ziektes zou kunnen voorkomen door het eten van de juiste voeding!

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Mayra Louise schreef ‘Op je lijf geschreven’: “Je moet geluk niet ophangen aan je gewicht”
Sluiten