Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Reizen 25 apr 2021
Leestijd: 4 minuten

Bedrock ontdekt Nederland: slapen in een brugwachtershuisje in de Amsterdamse natuur

Onder het mom ‘je hoeft niet naar de andere kant van de wereld te vliegen om tot rust te komen’ speuren we het land af op zoek naar de mooiste en meest rustgevende plekjes van Nederland. Zo vielen we in katzwijm voor camping Buitenland en genoten we van een wintervakantie in de havenhuisjes van Zwier. Dit keer overnachten we niet op een camping, maar in een natuurhuisje in de omgeving van Amsterdam.

Planten, bomen en de natuur in het algemeen zijn goed voor ons. Het helpt om te ontstressen, maar de natuur is ook een effectief medicijn tegen angsten en depressies. Je begrijpt: je doet er absoluut goed aan om wat vaker de natuur op te zoeken, ook tijdens je vakanties.

Slapen in de natuur

Het is niet voor iedereen even vanzelfsprekend om de natuur op te kunnen zoeken. Met name als je in de stad woont en geen tuin hebt, kan natuur een ver-van-je-bed-show worden.

Zo kijk ik vanuit mijn appartement uit op de skyline van Rotterdam en – behalve de planten in de woonkamer – is er weinig écht groens te ontdekken in de omgeving waar ik woon.

Voor mij is het echt een uitkomst om tijdens een weekendje (of langer) weg de natuur op te zoeken. Via Natuurhuisje.nl sliepen we om die reden in een brugwachtershuisje in Amsterdam-Noord.

7 manieren om meer in contact te komen met de natuur

Amsterdamse natuur

Nu denk je misschien: natuur in Amsterdam? Kan je voor mooie natuur niet beter richting het Oosten, Noorden of Zuiden trekken? Dan ben je nog nooit in Amsterdam-Noord (en de bijliggende dorpjes) geweest.

Van nog geen 15 minuten fietsen van het pondje vanaf Amsterdam Centraal vind je het brugwachtershuisje waar wij overnachtten. Gelegen aan een knus dijkje en pal aan het water tussen de bomen vonden we ons mini-huisje dat was voorzien van precies genoeg faciliteiten als je het gros van de tijd toch in de natuur gaat besteden.

Klein is fijn

Tuurlijk heeft het zo z’n voordelen om tijdens je vakantie over van alles en nog wat te kunnen beschikken, maar stiekem vind ik het heel fijn als er tijdens m’n weekendje weg weinig afleiding is.

Op die manier word je geforceerd om te waarderen wat er wél is (natuur!) en is het veel makkelijker om te relaxen met een boek op schoot (er is immers geen tv die je gedachteloos aanzet) en echt tot rust te komen.

Logeren in een natuurhuisje? Zoek via deze 5 websites

 

Het grote voordeel aan dit natuurhuisje was dat het zowel middenin de Hollandse natuur lag, dichtbij de stad was. Het was dus ook makkelijk bereikbaar met het ov en – als we daar zin in hadden – konden we de drukte (en afhaalmaaltijden) gemakkelijk opzoeken.

Natuur is overal

Het is een illusie dat je voor ‘echte natuur’ per se de auto moet pakken richting De Veluwe, Drenthe of Limburg (of over de landsgrenzen). Oók in de Randstad kan je het groen opzoeken.

Sterker nog: ik denk dat we vaak vergeten hoeveel en hoe fijn de natuur vlak om ons heen is. Wat dus ook betekent dat je absoluut ons land niet uit hoeft om een weekend in de natuur de toerist uit te hangen.

Besef-moment

Erg fijn aan dit natuurhuisje is de check-in die volledig contactloos (en corona-proof) plaatsvindt middels een app op je telefoon die de deur unlockt. Het huisje is voorzien van precies dat wat je nodig hebt (inclusief een héérlijk bed, want dat is toch wel prioriteit nummer 1 als je ergens tot rust wilt komen).

Tijdens het weekend hebben we genoten van het landschap om ons heen. Door erdoorheen te fietsen, te rennen en te wandelen. Het is heerlijk om je te verwonderen aan het Nederlands groen en te beseffen hoe mooi ons eigen land is.

Besef-momentje: voor een onthaast vakantiegevoel hoef je écht niet de grens over. Om ons heen is zoveel nog onontdekte natuur. Het is zonde om dat te niet voor lief te nemen omdat het simpelweg ‘te dichtbij’ is.

Overnachten in een natuurhuisje

Op Natuurhuisje.nl vind je allerlei huisjes die zich bevinden in de Nederlandse (of net over de grens) natuur waar je heerlijk tot rust kan komen. Van kleine brugwachtershuisjes, tot woonboten en van tiny houses tot huizen die zijn voorzien van alle luxe die je nodig hebt.

In wat voor huisje je ook zin hebt – er zijn er trouwens meer dan 16.000 – en met hoeveel gasten je ook wilt komt (laten we hopen dat dat snel weer mag!), de huisjes hebben allemaal één gemene deler: ze zijn omgeven door groen. Veel groen.

En wat slapen in een natuurhuisje éxtra leuk maakt: voor iedere geboekte nacht steunt het platform lokale natuurprojecten. Check de website voor alle mogelijkheden, prijzen en data.

Nederland verder ontdekken:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️