Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Betere wereld 11 mrt 2019
Leestijd: 4 minuten

Vandaag begint de Week Zonder Vlees! Dit bespaar je met een week vega eten

Goed nieuws horen we maar al te graag. In een wereld waarin we zwemmen in het plastic en bijna identiteitsloos zijn zonder social media, kunnen we een flinke dosis positieve nieuwtjes en daden goed gebruiken. Er gaat namelijk ook een hoop goed. Daarom roepen we Good News Monday in het leven. En dat is vandaag natuurlijk een perfecte gelegenheid voor het aankondigen van de Nationale Week Zonder Vlees!

Misschien ken je de Nationale Week Zonder Vlees nog wel van vorig jaar, toen ‘ie voor het eerst werd georganiseerd. En dat was met 32.000 deelnemers zo’n succes dat hij dit jaar terug is! Van 11 t/m 17 maart gaan duizenden Nederlanders de uitdaging aan om 7 dagen achter elkaar geen vlees te eten (als ze dat nog niet deden, natuurlijk). En vaak blijven ze dat daarna nog doen ook: 47 procent van de vleesetende deelnemers van 2018 eet nog steeds structureel minder vlees.

Dit bespaar je in de Nationale Week Zonder Vlees

We schrijven natuurlijk vaak genoeg over de voordelen van een vegetarisch of zelfs veganistisch dieet – niet alleen voor je lichaam, maar vooral ook voor de wereld – maar het is altijd leuk om de cijfers nog eens op een rijtje te zetten. Omdat de productie van vlees enorm veel water (vooral voor het verbouw van veevoer) en CO2 kost, zou je als volwassene maar liefst 130 liter water en 13.3 kg CO2eq, gelijk aan 76 kilometer autorijden, besparen als je een week nee zegt tegen je geliefde burger.

Die cijfers zijn gebaseerd op het gegeven dat de gemiddelde vleeseter in Nederland ongeveer 110 gram vlees per dag eet, dus 770 gram in een week zou ‘missen’.

Wil je het langer volhouden? Als je een jaar lang, één dag per week geen vlees eten, bespaar je bijna 6 kilo aan vlees, zo’n 565 kilometer rijden met de gemiddelde auto en rond de 1000 liter water. Eet je twee dagen in de week vega, dan wordt dat het dubbele – et cetera.

Als je mee wilt doen, kun je je inschrijven op de site van de Week Zonder Vlees. Bijkomend voordeel: je kunt dan meteen een digitaal magazine downloaden, dat gevuld is met recepten en daarnaast interessante groenteweetjes en interviews. Ook op de site zelf vind je veel links naar recepten van De Hippe Vegetariër, initiatiefnemer van deze week. Zo houd je het die 7 dagen makkelijk vol!

Én het is Vegetarische Restaurantweek

Vind je het toch lastig om 7 dagen zelf de keuken in te duiken? De Week Zonder Vlees werkt niet alleen samen met grote partners als Quorn, Vivera, Unox, Maza en allerlei supermarkten (yes, vega aanbiedingen!) maar loopt ook nog eens gelijk aan de Vegetarische Restaurantweek. Deze week heeft een selectie van restaurants in het hele land dus een speciaal vega aanbod.

Dit vind je vast ook interessant: De 10 beste steden voor vegetariërs (soms best verrassend)

Je eet dan een lunchgerecht zonder vlees voor 8 euro of een avondmaaltijd voor 15 euro. Sommige restaurants hebben echter ook eigen aanbiedingen. Je vindt een overzicht van de deelnemende restaurants en hun manier van deelname op de site van de Vegetarische Restaurantweek. Zo kun je onder andere terecht bij The Green House en Soil of Amsterdam.

En o ja, op Utrecht Centraal vind je deze week een pop-up store waar je terecht kunt met al je vragen over vega eten, maar waar je ook gewoon heen kunt voor smaakvolle hapjes en inspiratie.

Op de Bedrock-redactie doen we uiteraard ook mee aan dit geweldige initiatief. En om ook jou te inspireren, delen we deze week dagelijks een vegetarisch recept op onze site. Stay tuned, spread the word enneh, eet smakelijk!

Alvast wat vegetarische recepten om mee te beginnen:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️