Vega Vrijdag: risotto met gefrituurde spruitjes

Goed, het kost wat tijd om het te maken, maar mislukken kan risotto eigenlijk bijna niet – zeker niet als je tussendoor genoeg proeft (en dat is niet heel erg). En dit recept voor risotto met spruitjes van Culy is ook nog eens belachelijk lekker! De pangrattato, krokant broodkruim, is een fijne tegenhanger van de zachte rijst.

Een extra bite komt van de spruitjes, waarvan een deel gefrituurd wordt voor extra knapperigheid. Klinkt moeilijk, maar dat is het niet: de Amerikanen noemen deze methode ook wel ‘shallow fry’, een snelle manier van iets frituren in een klein laagje olie. Geen frituurpan nodig en toch héél erg lekker.

Fijn comfortfood voor het weekend dus!

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 1 grote ui
  • 2 tenen knoflook
  • 2 stengels bleekselderij
  • 300 gram risottorijst
  • 200 ml droge witte wijn
  • 1 liter bospaddenstoelenbouillon (of groentebouillon)
  • 500 gram kleine spruitjes, schoongemaakt
  • 1 handje verse tijm
  • Zonnebloemolie
  • Mascarpone
  • Parmezaanse kaas
  • Boter
  • Olijfolie
  • Zout & Peper

Voor de pangrattato:

  • 1 handje hazelnoten
  • 1 handje vers broodkruim (van ongeveer 2 sneetjes brood)
  • 1 handje verse tijm
  • 1 citroen (de schil en het sap)
  • 1 eetlepel olijfolie
  • Zout

Afbeelding van risotto met spruitjes 2

Zo maak je de risotto met spruitjes:

Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Snijd ook de bleekselderij in kleine stukjes en hak de hazelnoten vast fijn. Snijd 200 gram van de spruitjes in hele dunne plakjes en de overige 300 gram spruiten in kwarten.

Laat de ui, knoflook en bleekselderij zacht worden in een ruime pan met wat boter en olijfolie, op zacht vuur. Trek daar gerust 10 minuten voor uit. Zet ondertussen een pan met de bouillon op, op laag vuur.

Doe de risottorijst bij de uien, zet het vuur hoger en laat kort bakken tot de rijstkorrels glazig zijn. Blus de rijst af met de witte wijn. Als de wijn min of meer verdampt is, zet je het vuur lager. Doe de geschaafde spruitjes en erbij en voeg de helft van de bouillon toe aan de pan met de rijst. Roer goed door en laat daarna op laag vuur garen, onder regelmatig roeren.

Verhit ondertussen een koekenpannetje op medium tot hoog vuur. Voeg een eetlepel olijfolie toe en bak het broodkruim en de gehakte hazelnoten goudbruin. Schep ze in een kommetje en meng ze met wat verse tijmblaadjes en de geraspte citroenschil. Zet de pangrattato voor nu even opzij.

Check hoe het met de risotto gaat. Als de bouillon volledig is opgenomen, voeg je de rest van de bouillon toe. Proef of de risotto gaar is. Voeg indien nodig nog extra bouillon (of gekookt water) toe. Zet het vuur uit, leg een klont boter op de risotto en laat 5 tot 10 minuten met rust. Roer de gesmolten boter daarna door de risotto en voeg naar smaak citroensap en zwarte peper toe.

De laatste stap is het frituren van de overige spruitjes. Verhit een laag zonnebloemolie in een stevige koekenpan op hoog vuur. Test met een stukje brood of de olie heet genoeg is. Frituur de spruitjes daarna ongeveer een minuut lang in delen in de hete olie, tot ze goudbruin en knapperig zijn. Schep ze op een dubbele laag keukenpapier om uit te lekken. Breng op smaak met een snufje zout.

Schep de risotto met spruitjes op de borden. Verdeel er naar smaak wat mascarpone overheen. Schep de gefrituurde spruitjes erop, bestrooi met de pangrattato en rasp er tot slot Parmezaanse kaas overheen. Eet smakelijk!

Afbeelding van risotto met spruitjes 3

Meer lekkere vegetarische recepten:

 

Het is tijd voor een nieuwsbrief die je verder brengt (+ ontvang een mindful kleurplaat)

Schrijf je in en ontvang gratis de Bedrock kleurplaat!

Reageer op artikel:
Vega Vrijdag: risotto met gefrituurde spruitjes
Sluiten