Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Betere wereld 4 okt 2018
Leestijd: 2 minuten

Bij het circulaire restaurant The Green House is álles lokaal (in de buurt van Utrecht)

Bij Bedrock zijn we niet alleen bezig met bewust leven, maar ook met een gelukkig leven. En daar hoort volgens ons ook genieten van lekker eten, drinken en samenzijn bij. Daarom delen we regelmatig de fijnste hotspots met een Bedrock-randje. Dit keer wipten we langs bij The Green House in Utrecht.

The Green House in Utrecht is een circulair restaurant waar álle ingrediënten uit een straal van 50 kilometer (!) van het restaurant komen. Een kwart van de seizoensgroenten en kruiden komt bijvoorbeeld uit een kas van HRBS (van herbs, ja), waarin zo circulair mogelijk wordt gewerkt. Hoe leuk?!

Alles komt uit de buurt

The Green House werkt met 4 circulaire principes: re-duce, re-use, re-cycle en re-connect. Op de kaart kun je daarom niet alleen zien wat vegetarisch of vegan is, maar wordt ook aangegeven hoe het gesteld is met de gezondheid, milieuvriendelijkheid en lokaliteit van gerechten.

Om echt álles uit de regio te komt, worden creatieve oplossingen bedacht. Het brood komt van de Utrechtse bakker Van Eekeren die tarwe gebruikt uit een omtrek van slechts 15 kilometer. De bakker maakt daar brood van met Nederlandse koolzaadolie en Utrechts leidingwater – ja, écht.

Next level duurzaam

Het restaurant probeert bovendien zo duurzaam mogelijk te koken. In de keuken vind je zo’n 40 procent minder apparatuur dan in een normale keuken, en het doel is om over 15 jaar volledig zonder stroom te koken. Nu werken veel machines niet meer met een stekker, maar op biobrandstoffen als olijfpitten of kokosschillen. Jup, next level duurzaam.

Als je mee wil praten over die duurzaamheid, kun je terecht bij de verschillende thema-etentjes die The Green House organiseert. Op 10 oktober, de Dag van de Duurzaamheid, is er bijvoorbeeld een Afval Lunch tegen voedselverspilling. Op 26 oktober, Wereld Voedseldag, is er een zero waste-inspiratieavond.

In de eerste ‘slow food village’ in China gaat iedereen duurzaam voedsel eten

Het menu van The Green House

Je kunt de hele dag bij The Green House terecht, van ontbijt tot diner. Ga ‘s ochtends bijvoorbeeld voor simpele wentelteefjes, of kies voor een salade of een gevuld ontbijtbrood. De rest van de dag staat nog meer in het teken van groenten: als lunch zijn er onder andere groentesoep, gepofte tomaat en pizzetta met gepofte groentes.

Er staan elk moment van de dag een aantal vega gerechten op de kaart, dus ook bij de borrel kunnen vegetariërs goed terecht.

The Green House in Utrecht

Croeselaan 16
3521 CA Utrecht

Meer lezen over duurzame restaurants?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Bij het circulaire restaurant The Green House is álles lokaal (in de buurt van Utrecht)
Sluiten