Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Psyche 27 dec 2020
Leestijd: 3 minuten

Zo steek je mensen met kanker een hart onder de riem

Hoe kun je er voor iemand zijn die kanker heeft? Daar is geen eenzijdig antwoord op te geven, want je weet nooit exact wat iemand voelt. De één heeft behoefte om er vaak en veel over te spreken, terwijl de ander juist afleiding wilt. Maar volgens Sparkle Up Your Mind zou positiviteit van alle tijden moeten zijn, ook in moeilijke tijden!

Natuurlijk is het accepteren van verdriet en pijn ook essentieel, want als je het alleen maar wegstopt zal je het nooit kunnen omarmen. Maar met een beetje vrolijkheid kan je het leven van ernstig zieken ook verlichten.

Chemo in vol ornaat

Stichting Sparkle Up Your Mind is opgericht door Lianne Grootings Ritzen, die in maart 2020 is overleden aan borstkanker. Nadat ze in 2015 werd gediagnostiseerd met de ziekte wist ze na chemokuur en een borstamputatie binnen een jaar te herstellen. Maar in 2017 ging het weer mis. De kanker bleek uitgezaaid naar haar botten en lever, waardoor haar overlevingskans plotseling zeer klein was geworden.

Een reeks van zware behandelingen volgde, maar ondanks alles bleef Lianne positief. Ze startte een Instagram-account om mensen te laten zien hoe mooi het leven met kanker nog steeds kan zijn.

Lees ook: Jelle genas op z’n 26e voor de tweede keer van kanker en dit is zijn boodschap aan de wereld

Zo deed ze elke chemo in vol ornaat, met een mooie hoofddoek om, grote oorbellen, felle lippenstift en mooie kleding aan. Tegelijkertijd praatte ze ook openlijk over de bijwerkingen en het verdriet. Maar altijd met een opgewekte toon.

Blijven geloven in wonderen

Lianne was een inspiratiebron voor velen. Ze motiveerde lotgenoten en mensen in hun omgeving om de ziekte te accepteren en dankbaar te zijn voor alles wat het leven nog wél te bieden had. Ze was zich bewust van wat een positieve mindset voor haar kon doen en leerde anders naar de ziekte te kijken. Ze zag het puur als een lichamelijk obstakel, waarmee ze moest dealen.

Daarom deed ze er alles aan om zo gezond mogelijk te blijven en bleef ze geloven in wonderen. Want zodra je opgeeft en denkt ‘ik ben ongeneeslijk ziek’, dan leef je naar jouw einde toe. Dan is je leven een groot afscheid en zo wilde Lianne niet leven. Haar leven draaide om genieten en onbetaalbare geluksmomenten creëren.

Vrolijke titi’s

Vandaag de dag blijft de stichting werken aan Lianne’s missie, en werven ze fondsen om meer onderzoek te kunnen doen naar uitgezaaide kanker. Het bestuur – onder leiding van haar man Paul – zorgt ervoor dat elke donatie hieraan besteed wordt.

Onlangs hebben ze hun krachten gebundeld met de dames van Just To Cheer You Up, die een winkel en een webshop hebben vol vrolijkheid, positiviteit en veerkracht.

Ook lezen: Borstkanker: hoe onderzoek je je eigen borsten?

Ze ontwikkelden samen een ‘happy títí T-shirt’ van organisch katoen, met een full-colour opdruk van twee super happy tietjes in de kleuren van een regenboog. Uiteraard gaat 100 procent van de winst naar de stichting Sparkle Up Your Mind en dus naar onderzoek naar uitgezaaide borstkanker.

Compassie en positiviteit

Omdat je nooit weet wat er precies in het hoofd (en lijf!) van een patiënt omgaat, kun je het beste vragen hoe diegene wilt dat je hem ondersteunt. Verder kun je de persoon ook al heel wat steun bieden door gewoon te laten weten dat je aan hem of haar denkt, bijvoorbeeld door een kaartje, een bericht of dus een happy títí T-shirt aan te schaffen.

Daarmee steun je niet alle de stichting, maar steek je ook de mensen die dealen met kanker een hart onder de riem. Je laat zien dat je met ze meeleeft, toont compassie en brengt een beetje vrolijkheid in moeilijke tijden. Just to cheer them up!

Meer Bedrock

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️