Kiara Louis
Kiara Louis Body 4 jul 2018

We moeten goed voor onze huid zorgen (en deze app helpt je bij het checken van huidkanker)

Het is geen gezellig onderwerp, maar wel extreem belangrijk: de gezondheid van je huid. Huidkanker is namelijk een groeiend probleem. De afgelopen 25 jaar is het aantal diagnoses verdriedubbeld. Heel schokkend nieuws. Met de app SkinVision kan je je huid goed in de gaten houden. Op het eerste gezicht lijkt het een beetje gek. Een app die je huid checkt op huidkanker, oftewel melanomen, dat kan toch helemaal niet? Je zou denken dat je een gerenommeerd arts nodig hebt om zo’n serieuze diagnose te stellen. Maar niets is minder waar.

SkinVision app

Met de SkinVision app kunnen huidplekken gecheckt worden voor het risico op huidkanker. In no-time kan je dit doen. Dertig seconden na de check wordt er al een indicatie gegeven door de algoritmes. Dat kan een laag, medium of hoog risico zijn. Elke foto wordt door een team van dermatologen gedubbelcheckt – zo weet je zeker dat het klopt.

Die algoritmes bepalen dus in hoeverre je risico loopt op huidkanker. Ze zijn veelvuldig getest, in wetenschappelijke studies in dermatologie klinieken over de hele wereld: in Munchen, Sydney, Hamilton en Eindhoven.

Bijzonder is dat de algoritmes in deze studies dezelfde specificiteit hebben als een gespecialiseerde dermatoloog. Maar liefst 94 procent van alle melanomen werden herkend door de algoritmes in de app. Dat deze app betrouwbaar is, staat dus vast.

Levens redden door een check

De app heeft al geholpen bij het opsporen van de ziekte. Namelijk die van Leonie. Zij heeft op tijd haar melanoom kunnen laten behandelen, met dank aan de app. Gelukkig is ze hier op tijd bij geweest, anders zou behandeling niet meer mogelijk kunnen zijn.

Leonie vertelt: “Na mijn zwangerschap van onze jongste dochter ontdekte ik bij het dragen van een ketting ineens een vreemde vlek in mijn nek. Ik maakte me niet direct zorgen, want ik had verder eigenlijk geen klachten! Hierdoor stelde ik een bezoekje aan de huisarts alsmaar uit. Totdat ik het bericht over de SkinVision app las. Ik besloot een foto van mijn vlek in te sturen.”

Nadat Leonie een foto had gemaakt met de app kreeg ze een ‘hoog risico’ melding. Al snel volgde een persoonlijk bericht van een SkinVision-dermatoloog die de noodzaak van een doktersbezoek nog eens duidelijk maakte. Dit zorgde ervoor dat Leonie niet veel later bij de huisarts zat.

6 dingen die mensen met een mooie huid doen

Doorverwijzing naar dermatoloog

In eerste instantie maakte de huisarts zich niet direct zorgen. Toch besloot de huisarts om Leonie door te verwijzen naar een dermatoloog. Eenmaal bij de dermatoloog was het binnen vijf minuten al duidelijk dat deze vlek zo spoedig mogelijk verwijderd moest worden.

“Dat was een angstig moment. Ik voelde me topfit en wist niets over huidkanker. Plots gingen alle alarmbellen af. Twee dagen later lag ik al op de operatietafel en werd de vlek verwijderd. Na tien vreselijke wachtdagen kreeg ik de uitslag: er was een melanoom in mijn nek geconstateerd.” De melanoom is de meest ernstige vorm van huidkanker, die niet te behandeling is als die te laat wordt gevonden.

Leonie is na een aantal behandelingen gelukkig schoon verklaard. Dit alles omdat ze er op tijd bij was.

Meer info vind je op de site van Skinvision

Meer lezen over de huid?

Wil je meer verhalen over gezondheid? Meld je nu aan voor onze Bedrock-Weekly!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
We moeten goed voor onze huid zorgen (en deze app helpt je bij het checken van huidkanker)
Sluiten