Josephine Kay
Josephine Kay | LinkedIn Body 13 okt 2017

En dan staat je leven ineens op z’n kop: jij hebt borstkanker, maar je zusjes ook

Tijdens de oktober borstkankermaand wordt er zoveel mogelijk aandacht gegenereerd voor de bewustwording omtrent borstkanker. Want 1 op de 7 vrouwen in Nederland zal met borstkanker te maken krijgen. Wat gaat er door je hoofd als je zoiets meemaakt én hoe ga je ermee om? Wij spraken Kim, die een aantal jaar geleden te horen kreeg dat ze borstkanker had en door een zwaar traject moest voor volledig herstel.

Borstkanker is (helaas) geen onbekende ziekte in jouw familie

“Mijn zusje werkt als oncologisch kinderverpleegkundige. Haar studiegenoot werkte op het laboratorium voor onderzoek naar kanker. Dat vriendinnetje wist dat er best veel kanker voorkwam in mijn familie, en vroeg zich af waarom ze niet eens een onderzoek zou doen, nu dat dat tegenwoordig kan. Dat hebben mijn moeder en wij, de vier zusjes, dus gedaan. In 2006 kregen wij de uitslag dat mijn moeder draagster was en drie van de vier zussen ook het gen hadden.

Ik weet dat ik op dat moment nog niet echt bewust was van hoe erg het eigenlijk was, of wat we er verder mee moesten. Ik was toen net 34 geworden. We kwamen in een soort rollercoaster van allerlei onderzoeken en gesprekken. Mijn relatie was net over en ik zat in een fase van feesten, dat was mijn uitlaatklep na de lange relatie. Ik negeerde het dus eigenlijk een beetje, een soort struisvogelpolitiek zou je het kunnen noemen. Dat heeft altijd een beetje in mij gezeten.

Dit was een hele spannende tijd en ik ben wel bang geweest dat het wellicht niet goed zou komen

Mijn zusje was veel serieuzer en zij had inmiddels ook twee kinderen en was zwanger van de derde. Dus dat is dan een hele andere beleving en brengt veel meer zorgen met zich mee, ook omdat er 50% kans is dat ze het overdraagt aan haar kinderen. Toen kwam de eerste klap. Een paar maanden later bleek mijn zwangere zus al kanker te hebben met uitzaaiingen. Dat was een hele heftige ervaring, je wordt dan écht met je neus op de feiten gedrukt. Ze hebben haar kindje uiteindelijk eerder gehaald om de verdere behandelingen te starten.

Dit heeft mij wel even heel bang gemaakt. Gelukkig is Hendrik gezond geboren en gaat het met mijn zusje inmiddels ook heel goed na operaties en vier chemokuren tijdens de zwangerschap, en twee erna. Ik werkte toen net bij Glamour en weet nog goed hoe lief mijn collega’s waren en mij ondersteunden toen ik het nieuws kreeg dat Myrke ziek was. Helaas werd mijn andere zusje twee jaar later ook ziek. Ik heb die jaren in een gekke tijd geleefd en merkte dat ik zelf geen behoefte had om ook nog eens bezig te zijn met kanker in mijn eigen lijf, dus verstopte ik dat door te genieten van elke dag, van het leven en te denken carpe diem.

[source id=”attachment_19249″ align=”left”][/source]

Wat ging er door je hoofd heen toen je hoorde dat je (ook) borstkanker had?

“Ik hoorde in 2013 dat ik kanker had toen ik met mijn baas onderweg was naar Londen voor een shoot met Sienna Miller. Het was heel surrealistisch. Het was namelijk een magisch moment waar we heel hard voor hadden gewerkt. Mijn baas zag aan mijn gezicht dat ik een vervelend telefoontje kreeg. Maar ik wilde ondanks het slechte nieuws genieten van de shoot die dag. Ik gaf aan dat we hier op moesten focussen, omdat ik nu toch niets kon doen. Ze lieten gelukkig weten dat de tumor nog heel klein was en dat ik niet gelijk in paniek moest raken. Daarom kon ik nog redelijk kalm reageren. Het hielp ook met de wetenschap dat mijn beide zusjes zijn genezen. Daar werd ik door gesterkt.”

En hoe reageerden mensen om jou heen op het nieuws?

“Mijn familie is inmiddels door de wol geverfd helaas, en daardoor hebben wij wel ons mechanisme gevonden en reageren we niet over-emotioneel. We weten wat ons te doen staat en dat is rustig blijven en alles op je af laten komen. Doordat je zusjes hetzelfde hebben meegemaakt, versterkt dat de band. Mijn moeder is altijd mijn uitvalsbasis geweest na al mijn operaties, zodat ik uit Amsterdam kon en rustig de tijd had om te herstellen. Ik heb dat als zó fijn ervaren. Mijn vrienden waren ook een enorme steun, van lieve bezoekjes, onverwachte etentjes, vakanties, mooie lieve cadeautjes, maar vooral ondersteuning door dik en dun.”

Welke behandelingen heb je gehad?

“Doordat mijn tumor nog ingekapseld zat en ik altijd gezegd heb dat als ik kanker krijg ik voor de full monty zou kiezen én het gen heb, heb ik niet voor borstbesparing gekozen. Ik besloot mijn beide borsten te laten verwijderen. Door deze keuze hoefde ik geen chemo en dat was voor mij al zo’n positief gegeven. 

Als je in zo’n behandel-molen terecht komt, ga je in de regelmodus. Ik had toen een vriend met twee kinderen. Dan moet je opeens nadenken over hoe je alles gaat regelen in het huis. In de hete zomer van 2013 kreeg ik helaas ook een flinke ontsteking, wat alles nóg vervelender maakte. Zo heeft mijn relatie het ook niet overleefd.

Het ziekenhuis plant met jou een schema van operaties en wat je wil met je borsten (de reconstructie). Ik besloot voor de buikvet optie te gaan, aangezien ik al jaren een buikje had en hiervan af wilde. Ik dacht: win-win. Helaas doen ze deze operatie in etappes, dus eerst moesten mijn borsten eraf met reconstructie siliconen. Pas een jaar later kreeg ik de operatie met het buikvet. Dit is een gecompliceerde operatie met veel risico’s en duurt ongeveer 13 uur. Daarom moet je de keuze goed overwegen.”

Ben je ooit bang geweest dat het niet goed zou aflopen?

“De diepflap operatie, zoals dat heet, heb ik in februari 2015 gehad en dit heeft wel een behoorlijke indruk op me achtergelaten. Er gingen helaas ook dingen mis, zoals een fikse buikontsteking. Dit was een hele spannende tijd en ik ben wel bang geweest dat het wellicht niet goed zou komen. Dat ik me ook ging afvragen waarom ik deze weg had gekozen…

Ik piekerde heel veel en ik ging na de operatie ook veel nadenken over het leven en wat ik er nu echt uit wilde halen. Ik werkte toen best lang bij hetzelfde bedrijf en ik wilde me meer blijven ontwikkelen. Na deze operatie ben ik weer geheel hersteld, maar het duurde wel lang, omdat 13 uur op de operatietafel niet in de koude kleren gaat zitten.

Toen ik weer energie kreeg werd ik ook steeds vrolijker en ik hield een boekje met gedachtes bij. Zo kwam ik erachter dat ik graag iets wilde doen met coaching en ook met kanker overleven en verlieskunde. Ik ben nu weg bij mijn oude werkgever en ben begonnen met mijn coaching opleiding. Het was heftig, je komt je eigen kwetsbaarheid enorm tegen, maar ik heb er wel veel kracht door gekregen. Het gaat allemaal uiteindelijk toch om de binnenkant en wie je bent. Ik ben ook een maand in Brazilië geweest bij John of God. Hier leerde ik om op mijn energie en gevoel te vertrouwen. Het was een spirituele ervaring die mij handvaten heeft gegeven om meer in mijn eigen kracht te geloven.”

Wat kan er volgens jou beter in de zorg voor vrouwen met borstkanker?

“Ik merk zelf dat er op het gebied van psychologische begeleiding en coaching over beslissingen nemen vrij weinig hulp is. Ik had mijn zusjes die al hetzelfde hadden meegemaakt, dus dat was voor mij fijn. Hierin kan nog veel opgepakt worden en ik hoop dan ook dat ik dit straks kan bieden, zodra ik mijn bedrijf start.”

Je bent nu bezig met een nieuw project?

“Ik wil met mijn nieuwe idee de mogelijkheid bieden dat je een mooi cadeau kunt geven aan je geliefde, zus, vriendin of collega, die iets heftigs heeft meegemaakt: iemand in haar kracht zetten of een nieuw begin geven. Hier ben ik de afgelopen maanden, naast freelance producer zijn, druk mee bezig geweest. Daar horen jullie snel meer over.”

Zou je een levensles willen delen?

“Geloof in je eigen kracht, energie en intuïtie. Mezelf blijven ontwikkelen is eigenlijk mijn belangrijkste leerschool geweest. Ik kijk nu vooral naar binnen. Uiterlijk is voor mij ook een andere wereld geworden.”

Meer lezen

Ik had stress, heel veel stress. Toen kwam de diagnose: depressie.

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
En dan staat je leven ineens op z’n kop: jij hebt borstkanker, maar je zusjes ook
Sluiten