Eva Spigt
Eva Spigt Psyche 5 okt 2022
Leestijd: 4 minuten

Zo lukt het je wél om te mediteren (met 5 tips van Krishna Prem)

Mediteren wordt steeds populairder en dat is met een reden. De benefits voor je mentale gezondheid zijn enorm. Hoe je kunt leren mediteren? Wij gaan in gesprek met de Britse spirituele aspirant Krishna Prem. Hij is een internationale meditatie teacher en vriend van Osho.

Met meer dan 45 jaar ervaring in het geven van meditaties en het runnen van het grootste Osho meditatiecentrum in de wereld, geeft hij de beste tips om te leren mediteren.

Wat is mediteren?

Mediteren is veel meer dan alleen een beetje stilzitten. Het gaat om mentale stilte en je probeert je geest tot rust te laten komen. Uiteindelijk kan je in een andere staat van bewustzijn komen door je te focussen op het hier en nu. Je hebt verschillende manieren van mediteren.

Zo kan je een begeleidende meditatie doen of je focussen op je ademhaling. Bij alle manieren van mediteren, richt je ergens je aandacht op.

Ben je geen ster in mediteren? Deze bezigheden zijn minstens zo mindful

De positieve effecten van mediteren zijn eindeloos. Niet alleen kan oorsuizen minder worden maar het vermindert ook pijn en kan helpen bij depressies en angst. Dit is zelfs wetenschappelijk bewezen.

Wetenschappers hebben met ruim 2.600 proefpersonen kritisch naar mediteren gekeken en aandacht oefeningen en meditatietraining leidt wel degelijk tot een afname in stress, depressie en angst.

Zo leer je mediteren

Volgens Krishna Prem is mediteren een fancy woord voor ‘practicing life’. Als je mediteert, vraag je niet aan je ouders, vrienden of werkgever wie je bent maar vraag je aan jezelf wie jij bent. Als je erachter komt wie jij echt bent, kom je thuis bij jezelf.

‘’Als je eenmaal uit je hoofd komt, kan je weer lachen, ook om jezelf. En niets is sexier dan humor. Eigenlijk is mediteren dus sexy.’’

Dit zijn de stappen om te leren mediteren:

1. Maak tijd om te mediteren

We leven allemaal in een drukke tijd, met werk, sporten en vrienden. Na een drukke dag ga je misschien liever Netflixen dan mediteren. Maar juist mediteren, helpt om je hoofd rustig te krijgen.

‘’Probeer bijvoorbeeld iedere ochtend de dag te beginnen met 5 minuten mediteren. Dit kan je doen door zelf op je adem te letten of een fijne begeleidende meditatie te doen. Maak het een routine net zoals douchen of tandenpoetsen.’’

2. Vind de juiste houding.

Je wil geen slapend been krijgen als je aan het mediteren bent. Een goede houding is daarom belangrijk. ‘’Dat hoeft helemaal geen kleermakerszit te zijn of de lotushouding. Als het maar werkt voor jou. Als je liever op een stoel zit, kan dat natuurlijk ook. Belangrijk is dat je je lichaam ontspant maar wel met een rechte rug en je schouders ontspannen naar beneden. Je kan je handen op je schoot laten rusten.’’

3. Focus op je ademhaling

Als je comfortabel zit, kan je je volledige aandacht richten op je ademhaling. Focus op je in- en uitstromen van de lucht. Probeer vanuit je buik adem te halen en voel deze dan ook op en neer gaan.

De nieuwste manier van helend ademen: psychedellic breathing

‘’Je kan 4 seconden in ademen en dan 5 seconden uit. Zorg in ieder geval voor een gelijkmatige ademhaling en dat je uitademing langer is dan je inademing.’’

4. Laat gedachten komen en gaan

Als je gaat mediteren, is het niet zo gek dat je af en toe afdwaalt met je gedachten. Bedenken wat je gaat eten, wat je allemaal nog moet doen, zijn volkomen normaal.

‘’Je hoeft deze gedachten niet meteen weg te stoppen. Je kan ze gewoon opmerken en er niet over oordelen. Ze zijn er nou eenmaal maar je hoeft er niks mee te doen. Als je afdwaalt, breng je gewoon je aandacht weer terug naar je ademhaling en kom weer in het nu.’’

5. Oefening baart kunst

Als je net begint met mediteren, dwalen je gedachten waarschijnlijk wat vaker af. Maar als snel kan je zo’n 30 minuten in stilte zitten. Misschien kan je zelfs al een volledige staat van rust bereiken.

Ongezien mediteren op je werk? Zo doe je dat

‘’Bouw mediteren op, dwing jezelf niet om meteen een uur te mediteren. Kijk vooral wat voor jou haalbaar en prettig is. De ene dag zal het beter gaan dan de andere. Mediteer zonder verwachtingen en laat het gewoon gebeuren.’’

Krishna Prem in real life ontmoeten

Wil jij een keer met Krishna Prem mediteren? Op zondag 16 oktober geeft hij een meditatie playshop van 14.00 uur – 17.30 uur in Amsterdam. Hij geeft die dag 6 meditaties, de ene helft ga je waanzinnig vinden en de andere 3 zijn misschien wat meer out of your comfortzone.

In ieder geval weet je na die dag meer wie jij bent, waar je energie van krijgt en wat je purpose is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️