Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Welzijn 28 mrt 2022
Leestijd: 3 minuten

Vaak een hoge ademhaling? Zó ga je terug van een hoge naar een lage ademhaling

Ademen, we doen het allemaal. Onze ademhaling gaat dan ook min of meer automatisch – we hoeven er niet over na te denken. Maar wat als je vaak een hoge ademhaling hebt, terwijl je weet dat een lage, langzame ademhaling beter is? Met een aantal trucjes kan je jouw ademhaling lager krijgen.

Jouw manier van ademhalen heeft een grote invloed op jouw leven. Adem je rustig en langzaam? Grote kans dat je je ook rustiger voelt. Heb je juist een snelle en gejaagde ademhaling, dan kan je daar stress van krijgen.

Het werkt ook andersom: heb je veel last van stress? Dan zou je dat zomaar eens kunnen merken aan een versnelde ademhaling. Jouw manier van ademen en hoe je je voelt staan dus direct met elkaar in verbinding. Dat werd eerder al wetenschappelijk bewezen.

De risico’s van een hoge ademhaling

Snel ademen noemen we ook wel een hoge ademhaling. Deze ademhaling komt vaak vanuit de borst in plaats van de buik. Een permanente borstademhaling kan allerlei uiteenlopende klachten veroorzaken, lezen we op de website van het Máxima Medisch Centrum:

  • Meer kans op stress;
  • Een hoge bloeddruk;
  • Benauwdheid;
  • Gebrek aan energie;
  • Duizeligheid;
  • Hoofdpijn;
  • Hartkloppingen;
  • Hyperventileren.

Het is echter niet altijd ‘verkeerd’ om een wat sneller en hoger te ademen. Denk bijvoorbeeld aan de manier waarop je ademt na een rondje hardlopen: veel hoger en sneller dan normaal.

Dat is gelukkig hartstikke normaal, omdat je bezig bent (geweest) met een actieve inspanning. Het is echter wel aan te raden om daarna weer terug te komen van een hoge naar een lage ademhaling.

Zo ga je terug van een hoge naar een lage ademhaling

Heb jij permanent te maken met een hoge ademhaling, en heb je last van de bovenstaande klachten? Dan is er werk aan de winkel: je kunt met een paar simpele trucs jouw ademhaling lager krijgen.

Het vergt wat oefening (want iets wat automatisch gaat, pas je niet zomaar even aan), maar het is zeker mogelijk.

Bewustwording

Merk je dat je vaker vanuit je borst ademt dan je zou willen? Dan ben je al bezig met de eerste stap van het proces om je ademhaling te vertragen: bewustwording. Als je je niet bewust bent van hoe je ademt, dan wordt wisselen naar een langzamer ademen ook lastig.

Omdat ademhalen zo’n automatisch proces is, kan dit is het begin best lastig zijn. Zet daarom een wekker om elk uur jouw ademhaling even te checken. Of koppel een check-momentje aan een dagelijkse activiteit, zoals het drinken van een kopje koffie of tijdens het tandenpoetsen.

Op welke manier adem jij? Dit zijn de 4 verschillende adem-types (en wat het over je zegt)

Ademhalingsoefeningen

Vervolgens kan je aan de slag met ademhalingsoefeningen om jezelf een lage ademhaling aan te leren. Ook dit zal niet vanzelf gaan, maar het wordt wel steeds makkelijker. Deze 6 ademhalingsoefeningen van maximaal 5 minuten geven meteen meer rust.

Mediteren

Tijdens een meditatiesessie leg je veel focus op het ademen. Om je nog bewuster te worden van de manier waarop je ademt, is een dagelijks meditatie-momentje dus niet verkeerd. Op welke manier jij wilt mediteren, is natuurlijk helemaal aan jou.

Nog niet thuis in de wereld van meditatie? Onze meditatiegids voor beginners gaat je helpen.

Mediteren voor beginners: de BEDROCK meditatiegids

Yoga

Yoga is een sport waar jouw ademhaling een grote rol bij speelt. Wil je actiever bezig zijn én je manier van ademen meer onder controle houden? Probeer eens uit welke vorm van yoga het beste bij jou past. Dit zijn de meest bekende yogastijlen.

Succes!

Dit is de beste manier om te ademen als je in paniek bent

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

happywithyogaMáxima Medisch CentrumAmphia

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️