Sophie Golbach
Sophie Golbach Betere wereld 4 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

Goed nieuws: McDonalds stopt met plastic speelgoed in Happy Meals

Waarschijnlijk herinner je je ze nog wel: de Happy Meals. Die leuke doosjes waarbij je je als kind altijd weer afvroeg wat je nu weer zou vinden. Die plastic speeltjes waren vroeger altijd leuk, maar niet erg goed voor het milieu.

Daarom is er nu goed nieuws: de kleine goedkope plastic speeltjes van McDonalds gaan eruit! Er komen meer milieuvriendelijke cadeautjes voor in de plaats.

Tegenvaller?

Iedereen kent ze wel: de Happy Meals van McDonalds. 40 jaar lang bestaan ze al, en worden kinderen verrast met wat ze in de doosjes vinden.

Laten we eerlijk wezen: het plezier van het speelgoed is vaak maar van korte duur. Voor je het weet is het op de achterbank belandt, of ergens anders waar je het weken later terugvindt. Vaak gaat het nog eens snel stuk ook, en belandt het uiteindelijk op een stortplaats.

Goed nieuws: de plantaardige burger van de McDonald’s in Nederland verkrijgbaar

Dat is geen fijn plaatje. De nieuwe, meer milieuvriendelijke speeltjes zullen het plezier van kinderen in stand houden en tegelijkertijd een steentje bijdragen aan een groenere planeet.

Duurzaam speelgoed

Vanaf 2025 moet het nieuwere Happy Meals-speelgoed duurzamer worden. De nieuwe speeltjes die McDonalds in gedachten heeft, zullen vooral bestaan uit papieren figuurtjes die je zelf in elkaar kan knutselen, bordspelletjes met pionnen van plant-based of gerecycled materiaal, kleurplaten en speelgoed van bio-based en natuurlijk materiaal.

https://www.bedrock.nl/fabels-feiten-recyclen-afval-scheiden/

Dit speelgoed van gerecycled materiaal moet ervoor zorgen dat het plastic in de Happy Meals dat gemaakt is met fossiele brandstof, met 90 procent verminderd wordt.

Positieve veranderingen

Nog beter nieuws is dat dit idee niet helemaal nieuw meer is. McDonalds volgt het voorbeeld van Burger King, die in 2019 al hun plastic speelgoed van hun maaltijden verwijderden.

Daarnaast verminderde McDonalds plastic speelgoed al in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Ierland. Zachte knuffels, boekjes en van papier gemaakt speelgoed kwamen ervoor in de plaats.

https://www.bedrock.nl/mcdonalds-vegan-menu/

Ten slotte wil het bedrijf gaan kijken of ze met de oude speeltjes nieuwe dienbladen kunnen maken. In Japan gebeurt dit al, en is er al 10 procent van de Happy Meals gerecycled.

De positieve veranderingen zijn begonnen met een petitie van de meisjes Caitlin en Ella, waarmee ze wilden zorgen dat de plastic Happy Meal speeltjes in Engeland verdwenen. Zij kregen ook positief antwoord van het bedrijf terug.

Jaarlijks belandt er zo’n 9 miljard kilo plastic in de oceaan. Deze stap van McDonalds is dus duidelijk één in de goede richting. Het lijkt misschien klein, maar vergeet niet dat het bereik van McDonalds enorm is. Om het in perspectief te zetten: deze verandering staat gelijk aan 650.000 mensen die een jaar lang geen plastic gebruiken. Dat mogen we best even vieren.

Deze 20 bedrijven zorgen voor 50% van al het wegwerpplasticafval ter wereld

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️