Sarawitia Franken
Sarawitia Franken Betere wereld 16 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Good news: Frankrijk verbiedt nu (te) korte binnenlandse vluchten

Wist je dat een retourtje naar Bali net zo vervuilend is als 4 jaar (!) autorijden? Als je deze CO2-uitstoot zou willen compenseren, zou je wel 3500 bomen moeten planten. Om klimaatverandering tegen te kunnen gaan, zouden overheden vliegen dus meer moeten ontmoedigen. Door de sterke lobby van vliegmaatschappijen lijkt dat soms nog lastig te zijn, maar Frankrijk bewijst nu dat het wel degelijk kan!

Het Franse parlement heeft besloten om korte binnenlandse vluchten, waarvoor ook een goed treinalternatief is, te verbieden.

20.000 liter kerosine

Dit is een goede zaak, want een vliegtuig verbruikt extreem veel brandstof. Zo wordt er in het eerste kwartier van de vlucht al 20.000 liter kerosine verbrand. Dat deze CO2-uitstoot op 10 kilometer hoogte is, maakt het nog erger. De uitstoot kan daar namelijk 3 keer meer kwaad dan op de grond.

Met de trein van Parijs naar Bordeaux

Als onderdeel van klimaatmaatregelen, hebben de Fransen dan ook besloten het vliegverkeer te beperken. Binnenlandse vluchten naar bestemmingen die je ook in 2,5u met de trein kan bereiken, worden daarom verboden. In de praktijk betekent dit dat korte vluchten, zoals van Parijs naar Bordeaux, niet meer mogelijk zullen zijn.

Een treinreis van Parijs naar Bordeux duurt ongeveer een uurtje langer dan een vlucht, maar als je de wachttijden op het vliegveld meerekent scheelt het uiteindelijk bijna niets.

Zin om te reizen? Zo ga je op avontuur zónder de wereld over te vliegen

Dit beleid werd opgesteld door een klimaatcommissie van de Franse president Emmanuel Macron. Hiervoor konden burgers ideeën opbrengen over hoe de uitstoot van Frankrijk te verminderen. Het originele plan was dat alle vluchten naar bestemmingen die je ook in 4u met de trein kan bereiken verboden moeten worden. Bepaalde Franse regio’s en de vliegmaatschappij Air France-KLM waren hier sterk op tegen, waardoor de aantal uren terug werden gebracht naar 2,5.

Het zou mooi zijn als andere landen een voorbeeld nemen aan deze nieuwe Franse milieumaatregel. In de tussentijd is er ook iets wat je zelf kunt doen om het vliegprobleem tegen te gaan: minder vliegen. En nee, hier wordt je vakantie echt niet minder avontuurlijk van. Deze toffe reizen waarvoor je niet hoeft te vliegen zijn het bewijs.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️