Sarawitia Franken
Sarawitia Franken Betere wereld 5 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Op dit dakterras in Parijs staat de grootste stadsboerderij ter wereld

Goed nieuws horen we maar al te graag. In een wereld waarin we zwemmen in het plastic en bijna identiteitsloos zijn zonder social media, kunnen we een flinke dosis goede daden en nieuwtjes goed gebruiken. Er gaat namelijk ook een hele hoop góed. Daarom trappen we de week graag af met goed nieuws. Vandaag: een enorme stadsboerderij op een dakterras in Parijs.

Een miljoenenstad als Parijs is niet de eerste plek waar je aan denkt om grootschalig voedsel te gaan verbouwen. Wie geen ruimte heeft, moet slim zijn. Op een dakterras in Parijs ligt nu een enorme stadsboerderij.

Nature Urbaine

Op het dak van het beurscomplex Parc des Expositions vind je een heus tuinbouwbedrijf: Nature Urbaine. Groente verbouwen gebeurt voor een groot deel via verticale buizen. Hier steken onder andere kroppen sla, paksoi, salie en basilicum uit.

Waarom je zou moeten ploeteren in je moestuin om stress te verminderen

Deze slimme methode bespaart ruimte én water. Doordat je de hoogte inbouwt, kan je meer planten per vierkante meter kwijt. Ook zorgt de verticale constructie ervoor dat je maar 10 procent van het water hoeft te gebruiken dat je normaliter nodig zou hebben. En het ziet er ook nog eens heel tof en futuristisch uit. Oordeel zelf:

Naast de verticale buizen wordt er nog een andere manier toegepast om groente op het dakterras te verbouwen. In ‘moesbakken‘ gevuld met kokosschors kunnen tomaten, paprika’s, aubergines, pompoenen, courgettes en pepers verbouwd worden.

Groene workshops

Het doel is dat in eind 2022 het hele dakterras van 14.000 vierkante meter volledig bedekt is met verticale groentebuizen en plantenbakken. Ook is het de bedoeling dat er na de coronacrisis yogalessen, rondleidingen en groene workshops kunnen worden gegeven. Ook is het voor Parijzenaren die zelf geen tuin hebben mogelijk om een ‘moesbak’ te huren voor €320,- per jaar.

Wat is permacultuur en hoe pas je het toe in je tuin (of stuk land)?

Wil je ook aan de slag met een moestuintje, maar heb je zoals de meeste Parijzenaren slechts een klein balkon tot je beschikking? Bekijk dan deze tips om eigen balkonnetje om te toveren in een mini-stadsboerderij.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️