Sophie Golbach
Sophie Golbach Welzijn 4 nov 2021
Leestijd: 3 minuten

5 tekenen dat je waarschijnlijk last hebt van een zuivelallergie

Een tosti tussen de middag of een beetje extra slagroom in je warme chocolademelk nu het kouder wordt buiten… Heerlijk, toch? Misschien geniet je hier echter toch minder van, als je merkt dat je na elke slok melk die je neemt last van je buik krijgt. Een reden kan zijn dat je een koemelkallergie hebt. Hoe weet je dat echter zeker?

We zijn allemaal anders, en we reageren allemaal anders op bepaalde voedingsmiddelen. Toch zijn er wel klachten die veel voor kunnen komen als je allergisch bent voor melk.

Koemelkallergie vs. lactose-intolerantie

Misschien denk je nu wel: een koemelkallergie, lactose-intolerantie, da’s toch eigenlijk hetzelfde? Nee, er is wel een groot verschil tussen de twee.

Bij een koemelkallergie ontstaat een allergische reactie wanneer je immuunsysteem overdreven reageert op een bepaald eiwit, ook wel allergenen genoemd. Je lichaam ziet deze eiwitten, onterecht, aan als een bedreiging voor het lichaam en maakt antistoffen aan.

5 x de beste vegan kaas: kaas zonder koemelk bestaat

Daarentegen is lactose-intolerantie, vreemd genoeg, eigenlijk geen voedselallergie. Lactose-intolerantie heeft niks te maken met een reactie van je immuunsysteem, en ontstaat in plaats daarvan wanneer je lichaam geen lactose kan verteren. Dit is een soort suiker dat je vindt in melk.

Bij lactose-intolerantie krijg je klachten nadat je melk of melkproducten binnenkrijgt. Je kan dan misselijk worden of overgeven, een opgeblazen gevoel of kramp krijgen en zelfs diarree krijgen. Lactose-intolerantie kan zich ontwikkelen naarmate je ouder wordt.

Koemelkallergie?

Grote kans dat je je nu afvraagt: wanneer is het dan een zuivelallergie, of een koemelkallergie, en niet een lactose-intolerantie? Met deze symptomen weet je het.

Waarom kaas en melk eigenlijk nooit ethisch verantwoord kunnen zijn

1. Opgezwollen gezicht of keel en piepende ademhaling

Dit heet ook wel anafylaxie: een ernstige allergische reactie waarbij een belemmering van je ademhaling kan ontstaan, of een bloedcirculatie die tekortschiet. Als gevolg hiervan kan je benauwd of slap worden.

Een opgezwollen keel en moeite met je ademhaling, kunnen een teken zijn van een allergische reactie die misschien wel levensgevaarlijk is. Krijg je een opgezwollen gezicht of zo’n piepende ademhaling, dan heb je snel medische hulp nodig.

2. Een snelle hartslag

Anafylaxie heeft meer symptomen. Het gevoel dat je hart racet of dat je hartkloppingen hebt, kan vervelend zijn. Ook dit is een teken van een allergische reactie, nadat je zuivelproducten hebt binnengekregen. Je hebt er baat bij om medische hulp te zoeken.

https://www.bedrock.nl/melk-dat-naar-melk-smaakt-maar-dan-zonder-de-koe-kan-dat/

3. Duizeligheid of verlies van bewustzijn

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen. Bij een licht gevoel in je hoofd of duizeligheid, en uiteraard ook bij flauwvallen, kan je maar beter zo snel mogelijk naar de eerste hulp gaan.

4. Huiduitslag of netelroos

Huiduitslag kan 2 tot 3 minuten beginnen nadat je zuivel hebt gegeten of gedronken ingenomen. Dit ziet er bijvoorbeeld uit als rode bultjes op je huid, en in combinatie met een van de andere symptomen is het aan te raden om medische hulp te zoeken.

Helpt dat niet? Dan is een afspraak met een dermatoloog over wat de oorzaak is ook een goed idee.

Waarom we plantaardige zuivel wél zuivel zouden mogen noemen

5. Misselijkheid, overgeven of diarree

Geen fijn onderwerp, maar het kan gebeuren. Een zuivelallergie kan je buik van streek maken en ervoor zorgen dat je moet overgeven. Ook diarree, hoe naar ook, is een symptoom wat voor kan komen bij een allergie.

Heb je een koemelkallergie, maar wil je toch graag die lekkere kaas blijven eten? Kies dan voor een plantaardige optie! Met deze tips kan je koemelk, boter en room vervangen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️