Tessa Ham
Tessa Ham Psyche 4 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

Ben je heel verlegen? Zo kun je daar iets aan doen

Van nieuwe mensen leren kennen tot een praatje maken met een verkoper. Voor verlegen mensen zijn dit soort sociale situaties een nachtmerrie. Ben jij heel verlegen? Dan ligt de oorzaak daarvan niet bij een gebrek aan zelfvertrouwen, zegt The School of Life, zoals vaak wordt gedacht. Het probleem zit veel dieper.

Wat is dan wel de oorzaak van je verlegenheid? Een wat kun je hieraan doen?

Waarom je verlegen bent

Verlegenheid gaat veel dieper dan alleen een gebrek aan zelfvertrouwen, leren we door een video van The School of Life. “We hebben het gevoel dat andere mensen altijd een goede reden zullen hebben om een hekel aan ons te hebben, om slecht over ons te denken en om ons te bespotten.”

Compassie voor jezelf is net zo belangrijk als compassie voor een ander

Als je verlegen bent, vind je het vaak vreselijk om naar een feestje te gaan waar je niemand kent. We hebben namelijk het idee dat niemand ons wil leren kennen. Wanneer we de moed verzamelen om bij een groepje mensen te staan, gaan we er al eigenlijk vanuit dat ze meteen merken hoe raar we zijn.

Zelfs een kledingwinkel instappen kan al een uitdaging zijn. Zal de medewerker niet meteen denken dat je niet cool genoeg bent voor deze kledingstijl? En wat zal ze van je lichaamsbouw vinden?

Geen kwestie van zelfvertrouwen, maar zelf-haat

Als je deze gedachten herkenbaar vindt, gaat dit verder dan een gebrek aan zelfvertrouwen. Je bent jezelf eigenlijk aan het haten. Dat klinkt heel heftig en overdreven, maar dat is wel wat er gebeurt. Het is niet gek dat we met zulke aannames en gedachten over onszelf ‘verlegen’ worden.

Waarom iédereen (ja, iedereen) onzeker is

Je snapt nu waarschijnlijk ook dat jezelf vrolijk aansporen om meer ‘zelfverzekerd‘ te zijn, niet de oplossing zal zijn. Ja, op zo’n moment durf je wel op een groep mensen af te stappen op een feestje. Maar nog steeds zal alles in je schreeuwen dat ze je op een gegeven moment belachelijk zullen vinden.

Volgens The School of Life moeten we de valse aannames en gedachten ontdoen van hun macht. Want hoe slechter je over jezelf denkt, hoe meer je dit zal uiten (door wat je zegt en in je lichaamshouding). In andere woorden: omdat je ervan uitgaat dat anderen je raar vinden, zal je je ook zo gedragen.

Het wordt tijd dat je je realiseert dat anderen je helemaal niet raar, saai of vervelend vinden. Dat zijn jouw onzekerheden, niet die van hun. We hoeven ons niet bij elk gesprek te voegen met een verontschuldigende houding (‘sorry dat ik hier ben’). De oplossing om minder verlegen te worden is dan ook even simpel als ingewikkeld: onszelf een beetje aardiger vinden.

Simpele mantra’s om meer van jezelf te leren houden (en vanavond voor de spiegel te oefenen)

Als we eenmaal doorhebben dat ons zelfbeeld vervormd is, kunnen we gaan geloven in een wereld die veel betere dingen te doen heeft dan ons verachten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️