Commerciële Redactie
Commerciële Redactie Partnerbijdrage 31 aug 2020
Leestijd: 3 minuten

Buikklachten? Misschien heb je een glutenintolerantie

Het klinkt misschien gek, maar er zijn in Nederland nog steeds heel veel mensen die rondlopen met buikklachten zonder te weten wat de oorzaak is en er daardoor niets aan doen. Heb jij veel buikpijn of andere klachten? Doe eens een test en krijg een indicatie of jij mogelijk een glutenintolerantie hebt, ook wel coeliakie genoemd. Glutenvrij eten kan dan namelijk voor enorme verlichting zorgen.

Nadat bij haar zoontje van 2,5 coeliakie was vastgesteld, liet Yvette uit Tilburg zich ook maar eens testen. En ja hoor, ook zij bleek de auto-immuunziekte coeliakie te hebben, veroorzaakt doordat het lichaam geen gluten kan verdragen. “Achteraf moet ik concluderen dat ik gewoon een chronische buikpijnpatiënt was. Het gaat zoveel beter nu ik dat besef en weet wat ik eraan kan doen.”

Ellende door gluten

Coeliakie, ook wel glutenintolerantie genoemd, veroorzaakt veel ellende in de buikstreek. Zo ook bij Yvette. “Ik had vaak buikklachten en een vreemd poeppatroon. Bovendien viel ik tijdens m’n zwangerschap af. Ik ging van maatje 38 naar 36. Dat klinkt leuk, maar is natuurlijk niet goed. Ik voelde me ook niet goed, was bijvoorbeeld vaak dizzy.”

Nadat ze was gediagnosticeerd, ging Yvette glutenvrij eten. “Je merkt dan al heel snel resultaat en gaat je beter voelen. Mijn twee kinderen hebben ook coeliakie. Het is erfelijk bepaald of je het gen hebt, maar je hoeft niet per se coeliakie te ontwikkelen. Wij hebben dat dus wel en daarom eet ons hele gezin glutenvrij. Alleen mijn man eet nog brood met gluten.”

Glutenvrij eten

Dat glutenvrij eten wordt steeds gemakkelijker. “In vrijwel alle supermarkten zijn glutenvrije producten te koop. Vroeger moest je echt naar een biologische winkel, maar die tijd is voorbij. Op alle producten staan allergenen vermeld en restaurants houden er steeds meer rekening mee. Informatie over de ziekte kreeg ik van een diëtiste en van internet. Maar inmiddels weet ik er zoveel van, dat het geen moeite kost om glutenvrij te eten. Dat is vaak heel lekker hoor.”

Gluten

Yvette merkt dat haar omgeving er goed rekening mee houdt en heeft het gevoel dat de ziekte eindelijk serieus wordt genomen. “Er was een tijd dat het een hype was. Mensen die geen coeliakie hebben, gingen toch glutenvrij eten. Toen had ik weleens in een restaurant het idee dat ze dachten ‘daar heb je er weer eentje’. Dan had ik wel zoiets van ‘hé, maar ik heb echt coeliakie en dat is een serieuze ziekte’.”

Verschillende buikklachten

De buikklachten die ontstaan door coeliakie variëren van chronisch diarree tot buikpijn, misselijkheid, overgeven en een opgeblazen gevoel. De verwachting is dat veel meer mensen rondlopen met coeliakie dan nu zijn gediagnosticeerd. Yvette wilde er ook lang niet aan. “Toen ik hoorde dat ik het had, dacht ik dat de wereld verging. Gluten zitten overal in, denk je in eerste instantie. Maar nu ben ik juist blij dat ik het weet en er rekening mee kan houden. En er is genoeg lekkers zonder gluten te vinden. Ik voel me zoveel beter en ik hoef er niets voor te laten. Spontaan bij mensen blijven eten is misschien wat lastiger, maar er is altijd wel een supermarkt open waar we nog wat voor ons kunnen halen.”

Zelftest

Weten of je intolerant bent voor gluten kan je leven een stuk aangenamer maken. Je kunt er dan namelijk echt iets aan doen. Daarom heeft Schär – het grootste merk in glutenvrije voeding – een online test ontwikkeld waarmee je kunt ontdekken of je mogelijk intolerant bent voor gluten. Het is overigens belangrijk dat je niet zomaar glutenvrij gaat eten, want dan kan de diagnose coeliakie niet of moeilijk meer worden gesteld.

In samenwerking met Schär

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Buikklachten? Misschien heb je een glutenintolerantie
Sluiten