Rosa Bertram
Rosa Bertram Better World 10 dec 2018

Dit prijswinnende gerecyclede speelgoed is hét duurzame kindercadeau voor de kerstdagen

Speelgoed en cadeau’s: rond de feestdagen weet je niet meer waar je inspiratie en de cadeaus vandaan moet halen. En dat terwijl veel van de miljoenen cadeaus die jaarlijks worden gekocht, niet veel later weer in de prullenbak belanden. Dat kan slimmer, dacht Vera Wolf (38) en besloot eigenhandig oud speelgoed nieuw leven in te blazen. 

Inmiddels is haar gerecyclede speelgoed niet meer aan te slepen én won ze onlangs zelfs de Libelle-Ster 2018 voor haar innovatieve en duurzame concept. En dat haar idee nodig was, blijkt wel uit de cijfers: alleen al naar aanloop van 5 december draaien (speelgoed)winkels 600 miljoen euro extra omzet. Met z’n allen geven we gemiddeld zo’n 110 euro uit per kind.

Daar is an sich niets mis mee, maar speelgoed (dat vaak van plastic is) dat binnen de kortste op een berg afval terecht komt, dat wél zonde.

houten speelgoed

“Ik ben het taboe aan het doorbreken dat het geven van preloved speelgoed niet erg is en dat je niet altijd nieuw speelgoed voor je eigen kids of als cadeau voor een ander hoeft te kopen, vooral nu de feestdagen weer voor de deur staan. Ik wil ouders bewust maken van de mogelijkheden door middel van het aanbieden van mooi speelgoed en veel duurzame speelgoedtips vanuit eigen moederervaring.”

In Eindhoven heeft Vera een grote werkplaats waar ze bergen ‘oud speelgoed’ verzamelt en sorteert en vervolgens laat recyclen tot nieuw speelgoed. Hoe Vera aan al het oude speelgoed komt? “Ouders verkopen het speelgoed van hun kids aan mij verkopen zodat het weer naar een ander kindje kan gaan en ik werk samen met kringloopwinkels.”

Zero waste leven tip #15: koop geen plastic speelgoed, maar maak het zelf

Hoe werkt dat, speelgoed recyclen?

De studio van De Grote Wolf bevindt zich in een creatief, industrieel oud Philips pand, genaamd Plan – B. De ondernemers in het pand verzamelen wekelijks dozen en verpakkingsmateriaal die Vera weer gebruikt. Als je in de shop iets bestelt, wordt het altijd in een hergebruikte doos en verpakkingsmateriaal verstuurd. Het verpakkingspapier is er bijvoorbeeld al 50 jaar oud, het is van de winkel van Vera’s tante geweest.

Niks gaat hier de kliko in

“Kortom, ik koop niks nieuws maar hergebruik álles in mijn winkel. Ik werk met een dagbesteding, zij schuren meubeltjes, sinds kort repareren de jongeren van Zorgbureau Brabant ook houten speelgoed voor mij en een gepensioneerde meneer repareert ook speciaal houten speelgoed dat stuk is. Speelgoed dat ik zelf niet in de winkel verkoop wordt gedoneerd aan goede doelen.”

Hoe ben je ooit begonnen met De Grote Wolf?

“Duurzaamheid is er bij mij met de paplepel ingegoten en in combinatie met het ouderschap werd ik enthousiast van de gedachte om met alleen houten speelgoed te werken. Niet zozeer commercieel speelgoed, maar houten speelgoed dat leeft. Speelgoed dat ooit is gebruikt in een kleurrijke fantasie van een zoon of dochter. Kwalitatief hoogstaand speelgoed waarmee kinderen gelukkige uren hebben doorgebracht en waarmee eindeloze verhalen zijn verteld. Als ouders hier speelgoed kopen krijgen ze ook altijd het verhaal erbij van wie het is geweest en waar het vandaan komt.”

houten hondje speelgoed

“Het speelgoed dat binnenkomt is soms nog in mooie staat en soms flink beschadigd. Het mist dan een item, er is iets afgebroken of we missen bijvoorbeeld een puzzelstukje, handvat etc etc. Ouders weten dat ze dit speelgoed mogen doneren in plaats van weg te gooien. Ik werk samen met een kringloop die dit speelgoed voor mij bewaart.”

Neem een kijkje in de online winkel van De Grote Wolf en vind het zero waste cadeau voor de kids!

Meer lezen over speelgoed?

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Dit prijswinnende gerecyclede speelgoed is hét duurzame kindercadeau voor de kerstdagen
Sluiten