Eva Spigt
Eva Spigt Verzorging 20 dec 2022
Leestijd: 3 minuten

Waarom iedereen lyrisch is over collageen

Is het je weleens opgevallen dat naarmate je ouder wordt, je kreukeliger wakker wordt? Een vouw in je gezicht, een rimpel bij je decolleté die ineens niet meer weg gaat en je vel dat slapper lijkt de hangen dan normaal. Het is de leeftijd die inkickt.

Hoe kan je de tand des tijds stop zetten of dit op een natuurlijke manier terugdraaien? Collageen it is.

Wat is collageen?

Collageen is een lijmvormend eiwit in het lichaam wat zorgt voor stevigheid en elasticiteit van de huid. Daarnaast geeft het structuur en elasticiteit aan haar, nagels, botten, spieren en gewrichten. Collageen wordt door ons lichaam zelf aangemaakt maar na je vijfentwintigste levensjaar kan je lichaam het steeds minder goed aanmaken. Het is zelfs zo dat je lichaam het na je vijftigste bijna geen collageen meer aanmaakt.

Word je oud, grijs en rimpelig? Dit is hoe je er óók naar kunt kijken..

Dit zorgt er ervoor dat rimpels en cellulitis vrij spel krijgen, en ook dat je gewrichten en spieren minder soepel worden. Daarom voelen oudere mensen zich wat stijver en kunnen ze minder soepel bewegen. Collageen speelt daarom een belangrijke rol in het hele lichaam.

Hoe blijf je collageen aanmaken?

Door middel van een speciaal voedingspatroon kun je dit stofje blijven aan maken. Vooral bouillon gemaakt van botten, bevat verschillende mineralen en collageen. Dit komt niet alleen uit de botten maar ook de huid en het kraakbeen van vlees en kip.

Het eten van vis is ook een goede manier om collageen binnen te krijgen, hoewel het minder bevat dan vlees. Ook bevat vis essentiële omega 3-vetzuren die een mate van bescherming bieden voor de huid tegen zonlicht. Ook helpt het bij het hydrateren van de huid en de vermindering van pigmentatie.

Daarnaast is vitamine C een bouwstof van collageen. Veel citrusvruchten eten, schijnt daarom ook te werken. Ook zink, koper, selenium en zwavel zijn belangrijke voedingsstoffen die de aanmaak van collageen stimuleren. Kortom: een gevarieerd voedingspatroon is van belang!

Naast collageen stimulerende voedingsmiddelen, zijn er ook voedingsmiddelen die zorgen voor een snellere afname. Hoewel chocolade, koek en chips enorm lekker zijn, echt goed voor je huid is het niet. Voeding met veel suikers en geraffineerde koolhydraten tasten namelijk de collageenvezels aan.

Suikers zetten zich vast op het collageen waardoor het harder wordt en beschadigt, dit proces wordt ook wel glycatie genoemd. Hoe meer er beschadigd raakt, hoe meer bindweefsel afneemt in stevigheid en flexibiliteit. Dit heeft meer rimpels, een slappere huid en plooien tot gevolg. Ook roken en de zon zorgen helaas voor een afname van collageen.

Pillen en poeders

Wat nou als je liever geen vlees of vis eet? Of op een handige manier wilt werken aan je collageen inname? Pillen en poeders bieden mogelijk een oplossing. Daarbij kan er gekozen worden uit verschillende soorten. Supplementen worden vervaardigd uit dieren, vissen én planten. Die laatste klinkt ons als een fijne optie!

Healthy skin: alles wat je moet weten over de verschillende types collageen

Plantencollageen verschilt helaas het meest met het menselijk collageen. Vis- en rundercollageen komen qua structuur het meest overeen met dat van mensen. Kijk wel of je supplementen zo min mogelijk onnodige vulstoffen bevatten en zo natuurlijk mogelijk gemaakt zijn. Voorbeelden hiervan zijn de viscollageen capsules van SkinforSkin of de rundercollageen poeders van Herbolist.

Daarnaast is vitamine C onmisbaar omdat het ervoor zorgt dat collageen nog sneller wordt opgenomen in het lichaam.

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️