Eva Spigt
Eva Spigt Welzijn 4 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

Vroegtijdige rimpeltjes? Niets aan de hand: zo zorg je preventief voor een gezonde huid

Wat een cadeau dat je ieder jaar weer ouder mag worden. Maar met de jaren, komen ook de rimpeltjes. Dit komt omdat je huid minder strak wordt naarmate je ouder wordt. Onderhuids wordt er namelijk minder elastine en collageen aangemaakt. Zó zorg je preventief voor een gezonde huid.

Rimpels kan je niet voorkomen, en dat hoeft gelukkig ook helemaal niet. Wél kun je er iets aan doen om je huid langer jong en gezond te houden. Met deze 5 tips kan je de tand des tijds op je huid iets vertragen.

Hoe ontstaan rimpels?

Helaas blijft niemand ongeschonden bij het krijgen van rimpeltjes, tenzij je Benjamin Button bent. Maar wanneer je rimpels krijgt, heeft vooral met erfelijkheid te maken. Ook kunnen een aantal factoren rimpelvorming versterken. Zo is stress bijvoorbeeld niet goed voor je huid maar ook het nuttigen van alcohol, slaapgebrek, roken, zon en onvoldoende gezond eten.

Hoe word je mooi oud op een natuurlijke manier?

Vanaf je 30ste levensjaar vertraagt de aanmaak van elastine-weefsel en de productie van collageen. Hierdoor wordt de huid slapper en kunnen geleidelijk aan de eerste tekenen van rimpeltjes ontstaan. Dit is een natuurlijk proces waar iedereen een keer aan gaat geloven. Wel kun je zorgen voor een gezonde huid.

Zo ga je rimpels tegen

Mooi oud worden doe je door je huid goed te verzorgen. Met deze 5 tips zorg je preventief voor een jonge, gezonde huid:

1. Bescherm je huid

Wist je dat maar liefst 90 procent van de huidveroudering komt door UV-straling? Hoe lekker bakken in de zon ook is, je huid veroudert er razendsnel door. Probeer de zon dus te vermijden wanneer deze op z’n hoogst staat en smeer met een zonnebrand crème.

Je kan het beste een minerale zonnebrand kiezen, deze bevat een minerale filter. Andere zonnebrandproducten kunnen chemische filters bevatten die je hormonen verstoren en je voortplantingsorganen negatief beïnvloeden. Voorbeelden zijn de minerale zonnebrand van The Ordinary of de vegan zonnebrand van Naïf.

2. Voldoende collageen

Omdat vanaf je 30ste levensjaar je collageen productie vermindert, kan je collageen toevoegen aan je dieet. Voedingsmiddelen die collageen stimuleren zijn voedselrijke bladgroenten, citrusvruchten, en kruisbloemige groenten (zoals bloemkool en broccoli). Deze voedingsmiddelen bevatten een hoog gehalte vitamine C en zwavel wat nodig is voor de productie van collageen.

9 x voeding die de aanmaak van collageen stimuleert (voor een stralende huid)

Je kan ook collageen vinden in de vorm van poeders of pillen. Het Oslo Skin Lab, winnaar van de Dutch Beauty Award, belooft bijvoorbeeld rimpels te verminderen binnen 8 weken. Hun collageenpoeder werkt tegen fijne rimpeltjes en verbetert de elasticiteit van de huid.

3. De juiste producten

Je huid goed reinigen en verzorgen, is ook van belang voor een gezonde huid. Het reinigen is een van de belangrijkste stappen in je beauty routine. Vuil van buitenaf en make-up eraf halen, zorgt ervoor dat je je huid fris en jong houdt. Daarnaast zorgt het ervoor dat je verzorgingsproducten beter worden opgenomen.

Een lijstje met onze favoriete natuurlijke skincare merken

Ook het hydrateren van je huid is belangrijk. Het natuurlijke skincare merk Lavido heeft een waanzinnig serum dat ook favoriet is van Gwyneth Paltrow. Dit Replenishing Serum is gemaakt van granaatappel en stimuleert de collageen productie.

Ook het Zwitserse merk Valmont heeft een wonder oogserum. De V-Firm eye zou hangende oogleden en kraaienpootjes tegengaan. Valmont haalt het beste uit de natuur en maakt hun producten bijvoorbeeld met gletsjerwater en pure plantenextracten.

4. Vermijd suiker

Hoe lekker het ook is, suiker is de vijand van een gezonde huid. Hoge suikerconcentraties in je bloed, kunnen verklevingen in je collageen veroorzaken. Dit zorgt ervoor dat je huid minder elastisch wordt en rimpeltjes worden geaccentueerd.

Vroegtijdige grijze haren? Zo kom je er (tijdelijk) vanaf, aldus de wetenschap

5. Minder met blauw licht

Daarnaast is ook het licht van je telefoon en computer niet fijn voor je huid, dit wordt ook wel blauw licht genoemd. Dit licht heeft een vergelijkbaar effect op je huid als UV-stralen. Gelukkig zijn veel crèmes al voorzien van een blauwlichtfilter. Maar nog beter is om zo min mogelijk tijd achter je scherm door te brengen.

En zeg nou zelf, eigenlijk heb je wel wat beters te doen dan voor je computer hangen toch? Hallo mediteren, wandelen en boeken lezen!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️