Eva Spigt
Eva Spigt Voeding 17 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Deze Nederlandse plant bevat meer vitamine C dan een sinaasappel

Deze besjes zijn ontzettend zuur, maar wel erg gezond: de duindoorn. Het leuke van deze bessen is dat je ze gewoon tijdens je wandeling in Nederland kunt vinden én kunt eten. Omdat ze volop groeien en dus makkelijk te vinden zijn, werd de duindoorn vroeger ‘armeluisvoedsel’ genoemd. Mensen die het niet zo breed hadden, maakten er vroeger saus van.

Armeluisvoedsel of niet, wij zijn fan van de duindoorn.

Wat is de duindoorn?

De duindoorn gaat al een tijdje mee. Er zijn zelfs fossiele stuifmeelkorrels van meer dan 10.000 jaar oud gevonden. Oorspronkelijk komt deze bes uit het Himalayagebergte en kan hij zelfs groeien op meer dan 4.200 meter.

Daarnaast kan de duindoorn wel tegen een stootje en doet ‘ie het ook prima bij temperatuurverschillen van -43 graden Celsius tot 40 graden Celsius. Een echte diehard dus. Het leuke is dat je deze duindoornbes ook gewoon in Nederland kunt vinden, jawel, in de duinen.

Dit kan je in Nederland wildplukken tijdens het wandelen of hiken

De Chinezen waren ook al dol op deze bes. In de 8ste eeuw wordt er al in het Tibetaanse geneeskunde boek Yue Wang Yao Zhen over geschreven. Er zijn zelfs 30 hoofdstukken geschreven over de geneeskundige krachten van de duindoorn.

Zo werkt dit kleine besje bij de behandeling van brandwonden, om wonden te genezen en als zonnebrand. Het schijnt ook dat Chinese atleten duindoorn sap dronken tijdens de Olympische Spelen.

Meer vitamine C dan een sinaasappel

Waarom de duindoorn zo bijzonder is? Deze bes heeft een zeer hoog vitaminegehalte en bevat meer vitamine C dan een sinaasappel. Per 100 gram bevat duindoorn zo’n 200 tot 1.300 milligram vitamine C. Dat is meer dan 7 (!) citroenen.

Ben je een natuurmens? Deze studie verklaart waarom

Ook bevatten de besjes veel foliumzuur, vitamine B en omega-7 wat de huid helpt om het gezond te houden.

Hoewel de besjes best zuur zijn als je ze voor het eerst eet, went deze smaak al snel en proef je zelfs een vleugje passievrucht. Je kan deze oranje besjes veelal in de duinen vinden, meestal eind september of begin oktober. Ze zijn dan feller oranje gekleurd en kunnen met tak en al afgeknipt worden.

Must visit: eco-café PLSTK middenin de duinen van Hoek van Holland

Maar let op: houd je aan de wildpluk regels! Je kan de besjes makkelijk invriezen en af en toe door je smoothie blenden of er een jam van maken.

Duindoorn weetje

Als duindoornbessen te lang aan de takken blijven zitten, gaan ze gisten. Dat betekent dat er binnenin alcohol ontstaat.

Nu zijn deze bessen ook een geliefde snack van veel vogels en als ze te veel van deze gistende bessen eten, worden ze een beetje dronken. Zo kan het zijn dat je in het najaar een aangeschoten kramsvogel tegenkomt. Ze staan dan een beetje wankel op hun poten en zijn niet meer in staat om te vliegen.

Ga je dus op zoek naar duindoorn? Let er dan op dat je ze op tijd plukt tenzij je natuurlijk een hele bijzondere wandeling wilt maken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken (en ontvang gratis het Grote Vegan Kookboek!)

Reageer op artikel:
Deze Nederlandse plant bevat meer vitamine C dan een sinaasappel
Sluiten