Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Psyche 20 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

Hoogsensitief: ben jij de yin of yang variant?

Hoogsensitief zijn is iets moois, maar in onze snelle en gehaaste maatschappij niet altijd makkelijk. Hoogsensitieve mensen voelen dingen haarfijn aan en hebben de gave om daardoor dingen die niet zichtbaar zijn aan te voelen of te voorspellen. Als je hoogsensitief bent, sta je dichtbij de natuur en dit is een mooie eigenschap. Hoogsensitief, yin en yang horen wij steeds vaker in een adem, hoe zit dat eigenlijk?

Hooggevoeligen kunnen enorm genieten van kleine dingen, van contact en van aanrakingen. Ze houden van schoonheid en kunst en hebben vaak een haarfijn oog voor mooie dingen. Veel creatievelingen zijn hooggevoelig.

Voor iemand die hoogsensitief is, zijn de omstandigheden en omgeving waarin ze zich bevinden van groot belang. Mensen zijn in principe één met de natuur al voelt dat soms niet meer zo. In een maatschappij vol prikkels, kunnen hoogsensitieve mensen uit balans raken omdat ze te veel voelen.

Wat is hoogsensitiviteit?

Of je hoogsensitief bent of niet heeft te maken met de lagen van je aura. Ieder mens heeft een aura en dit aura bestaat uit verschillende lagen energie. Wanneer deze lagen dun en flexibel zijn, laten ze meer prikkels door. Zijn ze sterk omlijnd, dan hoef je minder snel te dealen met emoties. Zijn de lagen dus fragiel, dan vangen ze stukken sneller energie van de omgeving op.

Hoogsensitief: yin of yang

Wist je dat we twee soorten hoogsensitiviteit kunnen onderscheiden? Namelijk de yin- en yang hoogsensitiviteit. Zodra je weet naar welke kant je neigt, kun je op een andere manier naar jouw hoogsensitiviteit kijken. Dit komt omdat de twee verschillende vormen, de prikkels die binnenkomen op een andere manier filteren. De yin-vorm van hoogsensitiviteit is de vorm die momenteel het meeste aandacht krijgt.

De yin, ook wel naar binnen gerichte vorm van hoogsensitiviteit, wil zeggen dat er een hoog empathisch vermogen is, dat mensen intuïtiever zijn en bovenzintuigelijke vermogens hebben. Yin wordt ook als vrouwelijk beschouwd. De Yang variant heeft in principe niets van dit inlevingsvermogen, maar ze hebben wel een feilloos gevoel voor theorieën en concepten. Ze voelen situaties feilloos aan en weten meteen hoe de vork in de steel zit. Yang is de mannelijke vorm van hoogsensitiviteit.

Yin-hoogsensitiviteit

Yin-hoogsensitiviteit, de dus vrouwelijke vorm is goed in staat om emoties aan te voelen, maar minder goed in kennis vergaren of verwoorden. Anders gezegd; ze voelen dat er iets niet klopt, hebben een uitstekend onderbuikgevoel, maar kunnen er de vinger niet precies op leggen. Wanneer iemand liegt, heeft de yin variant dit meteen door, maar wanneer er een vraagstuk opgelost moet worden, kost dit meer moeite.

Yang-hoogsensitiveit

Yang-hoogsensiviteit wijst op pragmatische kennis, wetenschappelijke theorieën en vraagstukken die geen geheimen hebben voor deze vorm van hoogsensitiviteit. Mensen die deze vorm van hoogsensitiviteit hebben, kunnen zich minder goed inleven op het gebied van emoties, maar zijn enorm scherp op andere vlakken waardoor ze strategische beslissingen snel kunnen nemen en het vaak bij het juiste eind hebben.

Een checklist: zo weet je of je hoogsensitief bent

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️