Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Liefde & Seks 19 feb 2022
Leestijd: 4 minuten

Wat moet je doen om niet alleen te eindigen? Een wetenschapper geeft antwoord

De zoektocht naar de ware liefde lijkt voor sommigen een helse tocht. Anderen worden op een dag gewoon verliefd. Maar een geweldige relatie is geen toeval, het is het resultaat van een reeks beslissingen. Met wie ga je op date, wanneer is het tijd om uit elkaar te gaan, en wanneer ga je wél een commitment aan? Logan Ury, gedragswetenschapper en datingcoach maakte een stappenplan om de relatie van je dromen te vinden én vast te houden.

Heb je genoeg van het swipen? Met haar (best wel hilarische) boek Wat je moet doen om niet alleen dood te gaan helpt Logan je doen inzien welke blinde vlekken jou tegenhouden in de liefde en hoe je je gedrag kunt veranderen.

Doelbewuste liefde

Nu denk je misschien dat je geen boek nodig hebt voor het vinden van de liefde. Dat is namelijk iets vanzelfsprekends, natuurlijks en organisch. Een spontane chemische reactie, geen berekende beslissing. Maar volgens Logan mag liefde dan een natuurlijk instinct zijn, daten is dat niet. We weten niet bij onze geboorte al hoe we de juiste partner moeten kiezen.

Must read: Door deze 7 tekenen weet je dat je echte liefde gaat vinden

Als dat zo was, hoefden we niks te doen. Het gaat erom dat je je liefdesleven gaat zien als een serie keuzes in plaats van toevallige gebeurtenissen. Je moet doelgericht te werk gaan, je slechte gewoonten erkennen, je datingtechnieken bijstellen en cruciale gesprekken met je (toekomstige) partner aangaan.

Cruciale beslissingen

Logan: “Fantastische relaties worden opgebouwd, niet ontdekt. Een blijvende relatie komt niet zomaar uit de lucht vallen, maar is het uiteindelijke resultaat van de antwoorden op vragen zoals: wanneer ga ik op date, met wie (en met wie vooral niet), hoe beëindig ik het met de verkeerde persoon, wanneer ga ik samenwonen met de juiste, en alles daartussenin.

De 8 ‘groene vlaggen’ om naar op zoek te gaan tijdens het daten

Neem je goede beslissingen, dan storm je zo af op een fantastische liefdesgeschiedenis. Neem je slechte beslissingen, dan raak je helemaal de weg kwijt. Dan ben je gedoemd om constant in hetzelfde schadelijke patroon te vervallen.”

Onderzoek je gedrag

Het probleem is alleen dat we vaak irrationeel zijn en niet begrijpen waarom we bepaalde beslissingen nemen. En dat leidt tot vergissingen. Daarom is het van belang dat we leren welke onzichtbare krachten ons gedrag sturen en welke beoordelingsfouten tot dure vergissingen leiden.

Ook interessant: Is dít de reden dat je geen liefde vindt?

Bijvoorbeeld de vergissing dat je je niet wilt binden, omdat je je altijd afvraagt of je niks beters kunt vinden. Of dat je achter een feestdate aangaat in plaats van een levenspartner. Of dat je na de houdbaarheidsdatum in een slechte relatie blijft zitten.

Sprookjes bestaan niet

Logan leert je hoe je dit soort blinde vlekken – die je ervan weerhouden om de liefde te vinden – kunt overwinnen. Ze laat je inzien dat Disney je heeft voorgelogen en dat je niet in sprookjes moet geloven. In het huidige datingklimaat hebben veel mensen namelijk onrealistische verwachtingen van zijn/haar/hun partner. We verkennen graag alle opties en willen er absoluut zeker van zijn dat iets de juiste beslissing is.

Luister ook: Bedrock Talks: over verslaving, liefde en spiritualiteit met Jan Geurtz

Ook zijn veel mensen op zoek naar zielsverwantschap, waardoor ze veelbelovende partners afwijzen, omdat die niet beantwoorden aan hun beeld van de liefde en hoe die zou moeten aanvoelen.

Niemand lijkt ooit goed genoeg en we vragen ons af of we gelukkiger zouden zijn met iemand anders. Bedenk dan dat niemand volmaakt is (jij ook niet!). Zelfs de prins op het witte paard heeft ’s morgens een slechte adem.

Wacht niet langer en ga daten!

En mocht je twijfelen over jezelf en denken dat je nog niet klaar bent om te daten, weet dan dat niemand zich ooit 100 procent klaar voelt voor wat dan ook. Op een bepaald moment moet je gewoon beginnen.

Zo kun je veilig daten via een datingsite of -app

Iedereen is onvolmaakt – zelfs de persoon bij wie je uiteindelijk uitkomt. Perfectie bestaat namelijk niet. Dus wacht niet langer en ga daten! Stel jezelf deadlines, vertel vrienden over je plan, omarm je nieuwe identiteit als ‘dater’ en begin met kleine doelstellingen.

Laatste tip

Logan: “Oh ja en nog één ding. Ik heb ontdekt dat veel van mijn cliënten het moeilijk vinden om serieus te gaan daten, omdat ze een ex niet kunnen loslaten. Dus dit advies geldt voor alle daters: praat niet meer met je ex.”

Overigens is Logan director of relationship science bij de datingapp Hinge, dus als je van iemand datingadvies moet aannemen, dan is het van haar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️