Laura Luijk
Laura Luijk Beweging 18 feb 2022
Leestijd: 3 minuten

Ecstatic dance: hoe geef je jezelf over aan deze vrije dans?

Een natuurlijke high, zonder een jointje te roken of een pilletje te nemen. Ja het kan echt. Met ecstatic dance waan je jezelf in een compleet andere wereld. Deze manier van dansen zorgt voor een gevoel van universeel verbonden zijn, en er wordt zelfs gesproken over een mediatieve trance.

Maar wat is ecstatic dance dan precies en hoe kun je je overgeven aan deze vrije vorm van dansen?

Wat is ecstatic dance?

De term heb je misschien al eens voorbij zien komen, maar wat houdt het nou eigenlijk in? Het spreekt voor zich dat het dansen is op een extatische manier, maar het is veel meer dan alleen dat. Misschien dans je af en toe voor de spiegel wanneer niemand kijkt. En denk je bij jezelf, als iemand mij nu ziet dan word ik voor gek verklaard.

https://www.bedrock.nl/gooi-die-heupen-los-dansen-namelijk-de-ultieme-stress-buster/

Ecstatic dance is juist het tegenovergestelde. Tijdens een ecstatic dans sessie ben je vrij om te bewegen zoals jij dat wilt. Je hoeft geen wonderbaarlijk danstalent te hebben, want iedereen kan dansen. Bij ecstatic dance gaat het erom dat je danst alsof niemand naar je kijkt en zonder grenzen. Niemand oordeelt, iedereen mag compleet zichzelf zijn. 

Hoe is ecstatic dance ontstaan?

Dans als meditatie is net zo oud als de mensheid. Dansen is aanwezig in bijna alle culturen en vele religies. De ecstatic dance zoals we het nu kennen komt uit Hawaii. Inmiddels is deze manier van dansen de wereld overgegaan en er is daardoor echt een movement ontstaan, een bepaalde cultuur en vele communities.

De 3 regels voor ecstatic dance

Ecstatic dance kent weinig regels, maar wel deze 3; geen alcohol of drugs gebruiken tijdens het dansen, niet praten en niet oordelen. Naast deze regels, mag je heerlijk dansen zoals je dat zelf wilt.

Er is geen choreografie, geen vast muziekgenre, en nog belangrijker er is alleen maar liefde en acceptie om je heen. Het is echt een veilige omgeving waar je je mag uitdrukken zoals jij dat zelf wilt.

Ook leuk: Waarom dansen de ultieme vorm van self-care is

Tijdens de sessie kunnen andere dansers contact met je zoeken, waardoor je samen kan gaan dansen, maar wanneer je dit liever niet hebt, omdat je er zelf al zo lekker in zit dan kan je je handen voor je borst vouwen als gebaar dat je diegene bedankt.

Daarnaast vinden ook veel mensen het heerlijk om op blote voeten te dansen, zodat je goed geaard bent met de grond. Al deze stappen kunnen eraan bij dragen dat je in een meditatieve trance komt.

Meditatieve trance

Je mag bewegen zoals jij dat wilt en hierdoor zal iedereen op de dansvloer een andere manier van dansen hebben. Dit kan eerst wat onwennig voelen, maar zodra jij je hieraan overgeeft, zal je lichaam het overnemen van het hoofd.

https://www.bedrock.nl/tutorial-een-dansoefening-om-te-leren-loslaten/

Je zal je laten leidden door de muziek, je eigen gevoel en de fijne energie van al de mensen om je heen. Veel mensen beschrijven ecstatic dance sessies dan ook als een spirituele ervaring. 

Waar kan ik deze sessies volgen?

Wanneer je gaat googlen kom je erachter dat je voor deze manier van dansen niet per se naar de andere kant van de wereld hoeft te vliegen. Je kunt een sessie gewoon in Nederland volgen. Er zijn inmiddels meerdere locaties in Nederland waar je dit kunt doen.

Het voelt misschien eerst wat out-of-your comfortzone, maar begin anders eerst eens voor de spiegel thuis, met muziek die bij jou past en waar jij je fijn door voelt.

Dansen is gezond voor lichaam en de geest en extatische dans brengt je zelfs naar een meditatieve trance als je je er echt aan overgeeft. Trek iets comfortabels aan en probeer het ook eens!

Dit gastartikel is geschreven door Laura Luijk. Laura is een creatieve avonturier met een grote passie voor schrijven, zelfontwikkeling, trendonderzoek, goede boeken, lekkere koffie en (solo) reizen. Ze is op haar gelukkigst als ze kan reizen, omdat elke ervaring uniek is en er blijvende herinneringen worden gemaakt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️