Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Psyche 16 mei 2021
Leestijd: 3 minuten

Zo werk je aan je online dating skills aldus een psycholoog

Online daten: het is een vak op zich. Sommige mensen scoren moeiteloos de ene date na de andere, voor anderen blijft het een onwennig gegeven. Voor die laatste categorie is de pandemie wel een extra uitdaging. Want hoe ontmoet je nieuwe mensen als je het gevoel hebt dat datingapps niets voor jou zijn? Wetenschapper Sameer Chaudhry deed er onderzoek naar en geeft tips om je online datings skills te verbeteren.

Goed nieuws voor iedereen die tot nog toe geen succes heeft gehad met online dating. Er is hoop!

Zo werk je aan je online dating skills

Volgens Chaudhry gaat het om makkelijke, subtiele dingen waarmee je je online aantrekkelijkheid een grote boost kan geven.

1. Kies de juiste apps

Bij online daten denk je misschien onmiddellijk aan Tinder, maar truth is dat er inmiddels heel wat andere datingapps zijn toegevoegd aan het lijstje. De ene datingapp is bovendien de andere niet. Zo is er bijvoorbeeld Veganific, waarbij je mensen uitsluitend mensen treft die vega(n) eten.

Doe dus even je research en kijk welke opties er zijn. Kies vervolgens een app die aansluit bij jouw wensen en behoeftes en test met een open ingesteldheid of de app ook daadwerkelijk fijn aanvoelt. Zo niet, laat je dan niet ontmoedigen en probeer een andere app.

2. Wees eerlijk

Eerlijkheid duurt het langst: een uitspraak die bij online daten zeker ook van toepassing is. Het heeft namelijk geen zin om te liegen over je ex-partners, voorkeuren en waar je naar op zoek bent.

Door open te communiceren over wie je bent en waar je naar op zoek bent, vergroot de kans dat je een match vindt die op lange termijn aansluit bij jouw levensstijl. Ook als je een ‘dealbreaker’ bij de ander opmerkt is het best om daar in de beginfase al over te communiceren.

3. Kies een geschikte foto

De keuze van een geschikte profielfoto is van cruciaal belang, wijst Chaudhry’s onderzoek uit. Dat hoeft ook niet te verbazen: mensen die je nog nooit ontmoet hebben, móéten hun eerste indruk wel op je profielfoto baseren.

Waarom online daten wél een goed idee is: weg met het Tindertaboe

Kies daarom een foto die jouw uiterlijk goed in beeld brengt en waarvan jij tevreden bent. Van foto’s met een oprechte glimlach is bovendien geweten dat ze als aantrekkelijker worden bevonden.

4. Wees to the point

Jezelf samenvatten in een paar bondige zinnen is een moeilijke opgave. Toch is het belangrijk om to the point te zijn en alleen uit te lichten wat je écht belangrijk vindt.

Denk goed na over wat jou onderscheidt van anderen en waar jij naar op zoek bent. 70 procent praten over wie jij bent en 30 procent praten over wat jij in de ander zoekt is daarbij een geschikte ratio, zegt onderzoeker Chaudhry.

5. Wees open minded

Heeft je potentiële lover een hobby die je afschrikt? Een paar foto’s waar hij of zij minder flatterend opstaat? Probeer niet te vallen over dit soort kleine dingen. Belangrijk is vooral dat je open minded bent en openstaat voor het ontmoeten van nieuwe personen in je leven.

Liefde bij de eerste swipe: de bijzondere succesverhalen achter datingapps

Uiteraard zullen er altijd dealbreakers zijn waar je écht geen romantische match mee kunt aangaan. Probeer deze van tevoren te definiëren en handel daar ook naar. Meestal zijn dit fundamentele waarden en/of voorkeuren, geen oppervlakkige kenmerken zoals hobby’s of uiterlijke kenmerken.

6. Hou het leuk

En tot slot: vergeet niet dat online daten in de eerste plaats leuk moet zijn. Heb je het gevoel dat het een opgave is? Neem dan even pauze en focus je op andere dingen waar je wel blij van wordt. Probeer een nieuwe hobby, sluit je aan bij een hardloopgroep, ga op zoek naar interessante professionele connecties…

En wie weet komt je toekomstige partner op deze manier vanzelf wel op je pad.

Waarom online daten misschien niets voor jou is

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️