Rosa Bertram
Rosa Bertram Maatschappij 5 mei 2021
Leestijd: 5 minuten

Het leven na de pandemie: kunnen we eigenlijk wel terug naar ‘normaal’?

Al sinds de uitbraak van de coronacrisis wordt er gesproken over ‘het nieuwe normaal’. Dan hebben we het over het dragen van mondkapjes, niet bij elkaar in de buurt mogen komen, elkaar niet mogen aanraken, geen horeca, geen feestjes en amper bezoek thuis. Welkom in het leven ná de uitbraak van corona. Met smart zit iedereen te wachten op de tijd na corona en we weer terug kunnen naar hoe het vroeger was. Maar hoe ziet dat er eigenlijk uit? 

Zwetend op een feestje met klotsend bier in je hand pratend tegen vreemden, een reis, een spontane borrel bij jou thuis, je oma knuffelen, de kroeg in gaan op een verloren dinsdagavond of winkelen wanneer je er zin in hebt en zelfs af en toe werken op kantoor.

Het corona after effect

Het zijn dingen die we voor de uitbraak van het c-woord voor lief namen. Nu, na ruim een jaar (!) ‘thuis zitten’ en veel mensen vanuit huis werken, zijn het juist die kleine dingen die we zo ontzettend missen.

Of nou ja de kleine dingen, de simpele dingen die júíst ontzettend belangrijk zijn voor menselijk welzijn. Die dingen waarderen we nu des te meer. Door het thuisblijven werd de term huidhonger populairder dan ooit, kampen jongeren én ouderen massaal met eenzaamheid en is het niet best gesteld met de mentale gezondheid van veel mensen wereldwijd.

Bijzonder: dit zijn de mooie dingen die gebeuren tijdens het coronavirus

Tijd dat we weer terug gaan naar normaal. Welke schade is immers groter? En is nevenschade niet ook schade die bij zo’n pandemie en de regelgeving komt kijken? Allemaal discussies die je kunt voeren, maar het is minstens zo interessant om iets verder te kijken dan naar dat éne punt wat al een jaar lang elke 2 weken wordt uitgesteld: terug naar ons oudje leventje.

Alleen is de vraag: ziet dat nieuwe leven er ooit nog hetzelfde uit als voor maart 2020?

Het leven na de pandemie

Auschwitz-overlevende en bekend psychiater en auteur Viktor Frankl schreef ooit in zijn boek Man’s Search for Meaning: “An abnormal reaction to an abnormal situation is normal behavior.”

Hij bedoelt daarmee te zeggen dat we alles doen wat we kunnen – zowel emotioneel, fysiek als intellectueel – om te overleven in de situatie waarin we ons begeven. Frankl wist namelijk ondanks zijn tijd in een concentratiekamp met zijn mindset te overleven.

Jong, single en eenzaam door corona

Alles werd hem afgepakt; zijn kleren, zijn vrijheid, maar zijn gedachten dáár was hij zelf de baas over. Die kon niemand hem afpakken.

Het is een mindset waar we nog een hoop van kunnen opsteken, helemaal in tijden van een pandemie.

Alles verandert continu

De kans is namelijk groot dat terug gaan naar niet normaal er helemaal niet in zit. Tijd is immers zo veranderlijk als de wind. Kijk maar naar jezelf: hoeveel verschil jij van een jaar geleden? Laat staan 5 jaar geleden? Als je je bedenkt dat je cellen zich continu vernieuwen net als de wereld om je heen, zou je kunnen zeggen dat je zelfs al niet meer dezelfde persoon bent als die begon aan het lezen van dit artikel.

Zorgt de coronacrisis ervoor dat we straks meer op afstand gaan werken?

Nog een voorbeeld: een jaar geleden – toen de pandemie net uitbrak – waren de meesten mensen uitbrak doodsbang. Niemand had immers een idee wat ons te wachten zou staan. Inmiddels weten we beter en heb je er een handvol nieuwe hobby’s bij en is je interieur al 3 keer veranderd.

Kan je dan wel verwachten dat het ‘oud normaal’ daar nog steeds bij hoort?

Nieuwe normaal 2.0

Daarnaast kan je je afvragen in welke mate we nog naar het oude normaal kunnen als je straks alleen nog bepaalde locaties mag bezoeken of op reis mag gaan met een vaccinatiepaspoort. Wie dat niet heeft, mag niet op reis en eigenlijk echt meedoen met het ‘nieuwe normaal 2.0’.

Velen hebben geen probleem met vaccineren, maar er zijn genoeg mensen die dat op z’n zachts gezegd best spannend vinden met zo’n nieuw vaccin dat nog niet altijd even veilig blijkt te zijn.

Goed nieuws: Nederlanders willen sinds corona duurzamer leven

Mogen zij dan niet mee doen of worden ze gedwongen wél een prik te nemen? Hoe je ook over de hele kwetsie denkt, een kwestie van het oude normaal is misschien helemaal niet meer aan de orde. Vooral niet als je je bedenkt welke invloed corona al heeft gehad in onze mate van eenzaamheid, de relatie met onze vrienden, familie maar ook met de natuur. Alles is anders dan voorheen.

Orde in de chaos

Klinkt best deprimerend he? Tel daar de-door-denderende klimaatverandering, verlies van banen, relaties en spaargeld bij op en je hebt een perfect recept voor een vrij sombere samenleving. Maar, om te leren van meneer Frankl: laat je niet kisten door wat er om je heen gebeurt!

Focus je op de invloed die je wél hebt, zoals de invloed die je hebt op je eigen mind en de dingen die je wel kunt doen. Mindfulness is daarom een perfecte tool om orde in de chaos te scheppen. Mindfulness houdt je namelijk in het nu (zonder dat je terug gaat naar toen of naar de toekomst) en houdt je zo met beide benen op de grond. Maar ook mediteren is extra belangrijk wanneer de wereld op z’n kop staat.

Key is om in elk geval je gevoelens en emoties te accepteren en ze niet weg te drukken, maar je er ook niet door te laten leiden. Je hoeft je dus heus niet krampachtig vast te houden aan hoe het vroeger was!

Benieuwd hoe je mindfulness in de praktijk brengt? Zo leer je mindful eten als kickstart van je dag of op deze manier kun je elk moment van de dag mindful doorbrengen.

Must see video: hoe corona de wereld (hopelijk) voor goed verandert

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️