Rosa Bertram
Rosa Bertram Psychologie 30 jun 2019
Leestijd: 4 minuten

Waarom groen ons zo gelukkig maakt volgens de psychologie

Een fietstocht door een groene stad, tuinieren, een wandeling door het park of rijden door dichtbegroeide bergen. Op de één of andere manier brengt het iets magisch met zich mee en geeft het ons een sprankje van geluk. Maar hoe kan dat eigenlijk, dat we zo blij worden van groen om ons heen?

In het voorbeeld hierboven werd het eigenlijk al duidelijk: we associeren de kleur groen met natuur. Logisch ook, want planten, bomen en bossen zijn groen. In veel verschillende kleuren groen natuurlijk, dat wel.

Groen maakt gelukkig

Hoe kan het toch dat er zo’n sterke associatie is tussen je in het groen begeven en ons welzijn? Het zit zo: wanneer je niet lekker in je vel zit en bijvoorbeeld een paar stapjes terug wilt doen op je werk omdat het je misschien even teveel wordt, zijn er een aantal dingen die je dichterbij jezelf brengen en zorgen voor een beter welzijn. Denk aan mediteren, sporten, reizen óf jezelf in het groen begeven. En die laatste schijnt de meest effectieve manier te zijn om gelukkiger te worden, blijkt uit onderzoek.

Lees ook: Waarom natuur een mens zo gelukkig maakt

Het gaat niet alleen om planten, maar ook om de kleur groen. In dit onderzoek keken de onderzoekers naar de link tussen groene ruimtes en het welzijn van mensen. Wat bleek? Degenen die in een buurt woonden waar veel groen is, scoorden significant hoger op de schaal van mentaal welzijn. Hoeveel groen daar dan voor nodig is, konden ze helaas niet vinden.

Uit een Nederlands onderzoek blijkt dat groen ook een positieve factor is voor hebben van blije buurtbewoners en hun tevredenheid over de buurt. Nu vinden we dat natuurlijk niet zo gek. Een vrolijk begroeide muur is natuurlijk een stuk fijner om naar te kijken dan een muur van beton.

Hup, tuinieren maar

Als je niet in een groene buurt woont of als je gewoon meer groen in huis wilt, ga dan zelf aan de slag. Uit een Engels onderzoek blijkt namelijk dat 80 procent tuinders meer tevreden is met hun leven, dan de mensen die dat niet doen, schrijft PsychologyToday. De gelukkigste mensen uit deze groep? Degenen die het meest tijd steken in het tuinieren.

Dit vind je vast ook leuk: Reizen maakt je gelukkiger dan welke spullen ook ter wereld, bewijst dit onderzoek

Hou je het liever simpel of heb je geen tijd? We schreven al eens eerder dat een moestuin aanleggen en verzorgen, stress verminderend werkt. En da’s niet alles, uit hetzelfde Britse onderzoek blijkt dat 93 procent (!) van de tuinders zegt dat het hun humeur positief beïnvloedt! Uit een Amerikaans onderzoek onder maar liefst 600 mensen die graag in de tuin werken, blijkt dat wanneer je 5 uur of meer in de tuin werkt per week, je significant gelukkiger bent dan normaal! Genoeg onderzoek en bewijs dus.

Groen als therapie

Tijd spenderen in het groen zorgt voor minder stress, minder chronische gezondheidsproblemen en een betere algemene gezondheid. Een goede reden om een zogeheten ecotherapie te beginnen, vonden ze in Engeland. De therapie die draait om tuinieren en werd gebruikt tegen klachten van depressie en angsten. De combinatie van tuinieren an sich, buiten bezig zijn én sociaal contact hebben, zorgde voor positieve resultaten.

Da’s niet zo gek, want hoewel tuinieren een simpele activiteit lijkt, heeft het een grote invloed op ons welzijn. Contact hebben met natuur heeft in het algemeen een therapeutische werking. En voor kinderen zou het zelfs helpen zich beter te kunnen concentreren. Niet voor niets dat ze in Japan doen aan forest bathing, waarbij jezelf urenlang onderdompelt in de natuur. Geen park, maar echt in een bos.

Must read: Tuinieren op je balkon: zo doe je dat

Terug naar vroeger

Waar die positieve invloed vandaan komt? Het is sinds de mensengeschiedenis relatief gezien nog helemaal niet zo lang geleden dat we zelf huizen, straten en dorpen en steden zijn gaan bouwen. Voor die tijd zijn we altijd sterk verbonden geweest met groen, natuur. De natuur ingaan, zou dus in die zin kunnen voelen als thuis komen. Daarom is reizen onder andere ook zo goed voor je, het laat je realiseren wat er buiten de drukke stad en het dichtbevolkte land speelt en hoe mooi de wereld eigenlijk is. En dat dat ook je thuis is.

En tuinieren? Dat doet ons simpelweg denken aan natuur. Landbouw is iets wat de homo sapiens al 10.000 jaar doet. Dus hup, naar buiten. Of in elk geval een klein moestuintje aanleggen!

Luister nu ook naar Bedrock

Geef jij om ook het welzijn van de wereld en wil je graag bijdragen een mooiere plek? Dan is onze nieuwste podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de derde aflevering klimaatjournalist van de Correspondent Jelmer Mommers.

Spoiler: Jelmer vertelt waar de opwarming van de aarde mee begon, dat het niet te laat is en vooral: wat wij kunnen doen. Want dat we iets kunnen doen, dat is zeker. Maar dat we dat nú moeten doen, is nog niet het gesprek van de dag.

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️