Eva Spigt
Eva Spigt Nieuws 24 dec 2022
Leestijd: 5 minuten

Jalou Langeree, wereldkampioen kitesurfen, had een depressie: ‘Het lege gevoel bleef’

Op haar 22e won Jalou Langeree, kitesurfster, al haar eerste wereldtitel. Sindsdien is ze een van de beste kitesurfsters ter wereld met meerdere wereldtitels op haar naam. Samen met haar broer Kevin Langeree, ook wereldkampioen kiten, reisde ze de hele wereld over. Een droomleven, zo lijkt het, maar het leven als topsporter begon haar steeds meer tegen te staan.

Zowel lichamelijk als psychisch kon Jalou het niet meer aan. Ze was op. Een slopende depressie volgde waardoor ze uiteindelijk haar carrière als topsporter heeft opgegeven.

Het leven als topsporter

“Samen met mijn broer ben ik opgegroeid in Noordwijk, waar het vaak waait en goede golven zijn. We waren altijd op het strand te vinden. Toen ik twaalf jaar was, pikte ik door Kevin het kitesurfen op. Waar hij super goed was in het doen van trucs op het water, freestylen, was ik daar minder goed in. Hoeveel ik ook trainde. Dit frustreerde me enorm”, vertelt Jalou.

“Op mijn twintigste besloot ik me daarom te focussen op wave riden, een nieuwe discipline binnen het kitesurfen. Eentje waar ik in uitblonk en waarbij ik een keer niet in de schaduw van mijn broer stond. Op mijn 22e reisde ik in mijn eentje af naar Hawaii om mee te doen aan de laatste tour stop van de wereldkampioenschappen. Ik won en sleepte mijn eerste wereldtitel binnen. Geen hulp van mijn grote broer of mijn ouders. Het was een enorme overwinning.”

Waarom surfen (met vrouwen) empowering werkt

Terwijl bij Kevin altijd hordes journalisten stonden op Schiphol, zodra hij terugkwam in Nederland, bleef het bij Jalou rustig. Alleen haar moeder en drie vriendinnen stonden er. Een enorme domper voor haar na zo’n top prestatie. “Ik besloot om nog harder te trainen en me nog meer te bewijzen. Ik kreeg goede sponsordeals, deed aan alle wedstrijden mee en sleepte nóg meer wereldtitels binnen, maar het lege gevoel bleef.”

Ook haar lichaam wilde het vele sporten niet meer. Jalou kampte met hevige rugpijnen, maar toch bleef ze doorgaan. Op fotoshoots van sponsors speelde ze de vrolijke Jalou terwijl ze merkte het toen al niet meer leuk te vinden.

Corona werd haar redding

“Toen kwam ineens Corona en ging de hele wereld dicht. Alle shoots en wedstrijden die gepland waren, gingen niet meer door. Voor bijna iedereen een zware klap, maar voor mij is het mijn redding geweest. Mijn hele agenda was leeg. Voor het eerst zag ik in hoe fijn het was om thuis in Noordwijk te zijn. Ik ging veel wandelen en deed veel aan persoonlijke ontwikkeling. Maar ja, toen ging de wereld weer langzaam open en moest ik weer mee in die ratrace. Ik kreeg paniek, want aan alles voelde ik dat ik niet meer wilde”, vertelt Jalou.

Voor een shoot van een van haar sponsors moest Jalou weer met veel tegenzin naar het buitenland. “Het zoeken naar de perfecte shoot locatie, kiten met slechte condities en continue omringd worden door mensen, ik wilde het gewoon niet meer. Ook al kreeg ik er geld voor, het maakte me allemaal niet meer uit. Ik wilde iets doen waar ik energie van kreeg, dit was dat absoluut niet. Ik zei al mijn sponsorships op net als mijn carrière als topsporter. Liever onzekerheid in wat ik ging doen dan nog een minuut langer doorgaan in iets wat ik niet meer voelde.”

Jalou zakte nog dieper in haar depressie, want waar ze voorheen continue doorging, altijd haar broer achterna, mocht ze nu een keer voelen en ervaren wat zij zelf wilde. “Dat is knap lastig als je broer en moeder vrij dominant en aanwezig zijn in je leven. Zij zijn allebei enorm gedreven en ik ben daar altijd in meegegaan, terwijl ik eigenlijk wat meer op mijn vader lijk. Wat rustiger en gereserveerder. Weer mogen voelen en luisteren naar mijn hart, was iets wat ik lange tijd niet had gedaan. Zelfontwikkeling heeft mij geleerd geduld en vertrouwen te hebben. Ik heb lang moeten wachten voordat de spark weer terug was”, vertelt Jalou.

Waarom je meer wilt voelen en minder wilt denken (én hoe je dat doet)

Voor haar broer en moeder, met wie Jalou allebei enorm close is, was dit een lastige tijd. Ineens zagen ze hun zus en dochter zonder energie en in een diep dal, bijna onherkenbaar. “Zij snapten niet waar ik doorheen ging. Dat was voor mij ook enorm frustrerend omdat zij juist altijd zo dichtbij me stonden en nu konden ze niet zoveel doen. Ik zocht mijn heil in alternatieve geneeskunde om weer te leren voelen. Een mushroom ceremonie bijvoorbeeld, heeft mij heel veel gebracht. Stukje bij beetje kwam ik weer dichterbij mijzelf.”

Momenteel gaat het beter met Jalou en heeft ze een documentaire gemaakt over dit proces; Reconnect. Wat ze nu gaat doen? “Na het delen van mijn verhaal, komen er zoveel mooie kansen op mijn pad waar ik nooit van had durven dromen. Een duidelijk plan heb ik nog niet. Wel zou ik graag meer willen spreken over mentale gezondheid. Wist je namelijk dat één op de vier mensen in het leven te maken krijgt met psychische problemen? Het wordt tijd dat we daar opener over praten. Daarnaast zou ik graag laagdrempelige evenementen willen organiseren waarbij mensen weer leren voelen. Mijn eigen verhaal kan daar enorm bij helpen.”

Wil je Jalou Langeree in de gaten houden? Volg haar dan op Instagram en check de trailer van haar documentaire hieronder.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️