Rosa Bertram
Rosa Bertram Liefde & Seks 13 jul 2023
Leestijd: 4 minuten

Hoe weet of je écht van iemand houdt? Zo kom je dichterbij je gevoel

Je bent een tijdje aan het daten of misschien al een hele poos. Hoe dan ook, op een gegeven moment kan je er niet meer langer omheen: jullie zijn gek op elkaar. Je geeft om de ander, bent graag bij de ander en hebt gevoel dat de ander je een beter mens maakt. Met andere woorden: misschien hou je wel van de ander. Maar, hoe weet je of je ook écht van iemand houdt?

Liefde kan voelen als toeval: ik word verliefd op jou en jij wordt verliefd op mij en uiteindelijk vinden we elkaar zó leuk dat we van elkaar beginnen te houden. Toch is liefde meer alleen een gevoelskwestie.

Liefde is het maken van keuzes

Bij het hebben van een liefdesrelatie komen heel veel keuzes kijken. Meer dan je in eerste instantie misschien dacht. De eerst keuze wordt gebaseerd op veel verschillende factoren: voelen jullie je tot elkaar aangetrokken? Hebben jullie dezelfde principes? Kunnen jullie samen lachen? In welke fase van je leven ben je? En ga zo maar door. Al die factoren zorgen er samen voor of jij uiteindelijk kiest om iemand lief te gaan hebben.

Amerikaanse therapeut John Kim, vergelijkt liefde op MindBodyGreen met een vlucht in een vliegtuig. Je stapt er samen in en legt samen een reis af. Inclusief turbulentie, waarmee hij refereert naar de ruzies en discussies. Soms vraag je jezelf af of je wel de juiste keuze hebt gemaakt om in te stappen. Dan rijst de vraagt: ga je verder of stap je uit het vliegtuig?

Welke keuze je ook maakt, Kim stelt dat je altijd weer belandt op de luchthaven. Misschien sterker, misschien voel je je ellendig. Hoe dan ook, je zal uiteindelijk weer in een nieuw vliegtuig stappen. Het kan ook zijn dat er misschien geen turbulentie voorkomt in jouw relatie, maar dat je bestemming simpelweg is veranderd.

Liefde is geen gevoel, maar een actie

Wat de Amerikaanse therapeut hiermee wil zeggen, is dat liefde niet enkel is gebaseerd op het gevoel voor de ander. Liefde is het maken van de keuze of je van de ander houdt, en die keuze maak je elke dag weer.

Lees ook: Zo bereid je je voor op de liefde van je leven

Het is doodnormaal om op een gegeven moment niet meer verliefd te zijn en soms weer wel. Ook in relaties. Dat betekent niet dat je niet meer van diegene houdt. Wat het wel betekent? Dat we een keuze maken. Er is echter een belangrijk verschil tussen het voelen van liefde voor iemand (om iemand geven) en van iemand houden (kiezen om van iemand te houden).

Het gevoel versus de keuze

Het kan zomaar dat je voor altijd van iemand houdt, bijvoorbeeld van een ex-partner. Maar kies je er nog actief voor om van iemand te houden? Nee. De relatie is immers over. De keuze om van iemand te houden, is niet hetzelfde als het gevoel. De keuze om van iemand te houden is een actie, legt Kim uit.

Must read: Waarom we graag liefdesrelaties als ‘casual’ bestempelen (what’s up with that?)

Dat is precies waar het lastig wordt. Je moet er dus blijkbaar iets voor doen. Lief zijn, aandacht geven, luisteren en misschien zelfs iets wat jij graag wilt aan de kant zetten. Dat gaat dus verder dan een bosje bloemen kopen. Daarnaast fluctueert het gevoel van liefde soms, net als je chemie tussen jullie. Dat maakt de actie om van iemand te houden soms lastig, maar het is áltijd een keuze, stelt Kim.

Is liefde alleen maar geven?

Wie nu denkt: bestaat liefde dan echt alleen maar uit keuzes en acties? Gelukkig niet. Hoe langer je bij elkaar blijft, hoe dieper jullie connectie wordt en meer jouw ‘harde werk’ zich afbetaalt. En die keuzes? Die gaan dan makkelijker vanzelf. Je groeit daardoor niet alleen als koppel, maar ook als individuen!

Dit vind je vast ook interessant: Iemand leuk vinden, hoe werkt dat in je brein?

De keuze om lief te hebben, creëert mogelijkheden om dingen te leren die je nooit in je eentje had kunnen leren. En dat maakt jouw keuze het waard.

Back to the point: hoe weet je nou of je écht van iemand houdt? Stel jezelf dan liever de vraag: kies je ervoor om van deze persoon te houden? Is het antwoord ja? Go for it en heb lief met alles wat je hebt. Is het antwoord nee? Laat de keuze om uit te stappen je dan altijd sterker maken.

Bron: MindBodyGreen

Luister nu ook naar Bedrock

Geef jij om ook het welzijn van de wereld en wil je graag bijdragen een mooiere plek? Dan is onze nieuwste podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de derde aflevering klimaatjournalist van de Correspondent Jelmer Mommers.

Spoiler: Jelmer vertelt waar de opwarming van de aarde mee begon, dat het niet te laat is en vooral: wat wij kunnen doen. Want dat we iets kunnen doen, dat is zeker. Maar dat we dat nú moeten doen, is nog niet het gesprek van de dag.

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️