Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 12 jul 2023
Leestijd: 4 minuten

Sociaal zijn zonder dat het al je energie opzuigt? Het kán

Waar sommige mensen energie krijgen van andere mensen, laden andere mensen (vaak introverten) juist op van alleen zijn. En ambiverten? Die zweven daar ergens tussenin. Hoe extravert je ook bent, óók jouw energie kan op een gegeven moment opraken als je steeds bent omgeven door anderen. Dít is hoe je sociaal bent, zonder dat het al je energie opzuigt.

Handig, toch?

Sociale wezens

Of je nu een typische introvert bent, gesteld bent op alleen zijn en je soms het liefst dagenlang terugtrekt in een huisje diep weggestopt in de bossen: als mens zijn we nu eenmaal sociale wezens. Hoe dat kan?

Het is een behoefte die afstamt toen we als mens nog leefden in de oertijd. In je eentje overleefde je het simpelweg niet. Je had jouw tribe nodig om te kunnen overleven, te kunnen eten en weg te kunnen blijven van Sabeltandtijgers. Het was belangrijk om bij de groep te horen en dat is precies de reden waarom we vandaag de dag mensen om ons heen nodig hebben!

Alleen, wél in de juiste mate. In een leven waarin we altijd druk zijn, agenda’s bomvol staan en we vaker wel dan niet gehaast op de fiets zitten, is het belangrijk om ons energieniveau goed in balans te houden.

Waar zit die fine line tussen sociaal zijn zonder dat het al je energie opzuigt?

Waarom jouw energie op is

Hoe gezellig etentjes met vrienden ook zijn, wandelingen door het park of een koffietje in de middag, we kunnen er overprikkeld door gaan raken als we onze behoeften niet kennen waardoor kan het lang kan duren voor we weer opgeladen zijn.

De kans is groot, dat als jij je regelmatig overprikkeld voelt door je sociale leven, dat je:

  • 24/7 bereikbaar bent
  • Meer doet dan je eigenlijk aan kan of goed voor je is
  • Introverter bent dan je denkt (doe hier de test)
  • Je te veel problemen van anderen aan het oplossen bent
  • Er speelt iets anders waar je graag afleiding van zoekt

Herken jij je in één van de bovenstaande punten? Dan is de kans groot dat jij jezelf voorbij aan het rennen bent en dat het niet zo gek is dat jij flink moet opladen na social events

Sociaal zijn zonder dat het je energie opzuigt

Hoe zorg je nou voor die gezonde balans zodat jouw sociale leven niet al jouw energie opzuigt zónder een einzelgänger te worden?

1. Ga na hoeveel energie je hebt

Heel gezellig natuurlijk, dat diner vanavond, maar hoe zit het eigenlijk met jouw energieniveau na een drukke dag als vandaag? Misschien is sportklasje én een etentje voorbereiden, koken en hosten een beetje veel van het goede. Wie weet kan je hulp inschakelen voor de boodschappen en het koken, zodat jij je ‘enkel’ hoeft te concentreren op het etentje zelf. Je hoeft niet alles te doen of de perfecte host te zijn.

2. Onderzoek hoeveel me-time jij nodig hebt

Als we altijd maar door razen is lastig om te onderzoeken hoeveel tijd alleen jij nodig hebt om weer te kunnen opladen. Bij de één is het heel duidelijk, maar bij de ander kom je er pas achter als je scheldend en huilend op de fiets zit als het stoplicht even tegen zit… *ahum*

Check dus bij jezelf in wat jij vandaag nodig hebt! Even rust? Wanneer voel jij je het meest opgeladen? Probeer dit bij te houden, eventueel in je agenda.

3. Plan niet te veel vooruit

In de snelle maatschappij van vandaag de dag is het haast onmogelijk om niet te ver vooruit te plannen met als gevolg dat agenda’s vaak al weken van tevoren volstaan. Dat kent alleen heel wat nadelen, want zo is er én geen ruimte voor spontaniteit, maar voelt het op de dag zelf alsof je geen vrijheid hebt om gewoonweg te zien waar je die dag behoefte aan hebt.

De verslaving aan altijd meer willen: zo kicken we ervan af

Misschien ben je bekaf en wil je op tijd naar bed en níet nog de hort op gaan zoals je hebt afgesproken. De oplossing? Plan niet te veel vooruit, laat tenminste een paar avonden in de week vrij om te zien waar je die dag wel of niet behoefte aan hebt.

4. Blok me-time

Om stap #2 en #3 makkelijker te maken, kun je in agenda simpelweg me-time plannen. Als je er eenmaal achter bent hoeveel me-time jij nodig hebt, zorg er dan voor dat je er een prioriteit van maakt door het te blokken in je agenda. Zo kan niemand aan jouw tijd om op te laden komen én kan jij weer vol goede energie naar je afspraken!

Hoe gelukkig jij ook wordt van de sociale vogel uithangen, maak al-tijd een prioriteit van je eigen energie. Pas dán kun je echt genieten van je gezelschap en andersom.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️