Rosa Bertram
Rosa Bertram Liefde & Seks 9 aug 2022
Leestijd: 4 minuten

Hoteldebotel? Zo lang duurt een gemiddelde verliefdheid

Geen hap meer door je keel krijgen, klamme handjes, constant op je telefoon kijken om te zien om je al een nieuw appje hebt en natuurlijk vlinders in je buik. Je bent verliefd! Het is maar weer een van de bewijzen dat je lichaam en geest onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn en op elkaar reageren. Je lichaam werkt immers als een soort fabriek vol chemische stofjes die continu veranderen. En dat betekent ook dat verliefdheid weer voorbij gaat.

Gelukkig maar, anders zou je altijd zenuwachtig zijn in de buurt van je lover, nooit meer fatsoenlijk kunnen eten en geen headspace meer hebben voor jezelf, vrienden en tja, de realiteit.

De uitleg achter verliefdheid

Op BEDROCK schreven we al eens eerder over wat er nou eigenlijk precies gebeurt in ons brein als we verliefd zijn. Dat we ons zo vreemd gaan gedragen gebeurt immers niet zonder reden. Wanneer je verliefd bent, verandert er hormonaal gezien namelijk nogal wat in ons lichaam en brein.

Het is dan ook niet voor niets dat verliefdheid vaker met een verslaving wordt vergeleken. Uit onderzoeken blijkt dat verliefde mensen activiteiten tonen in het hersengedeelte dat gericht is op het krijgen van een beloning. Precies het gedeelte dat een belangrijke rol speelt bij verslavingen.

Lange versus korte termijn liefde

Ook het knuffelhormoon oxytocine speelt een grote rol bij verliefdheid. Dit knuffelhormoon wordt ook wel het ‘lange-relatie-hormoon’ genoemd, wat vrijkomt wanneer je met je long term lover bent en zorgt ervoor dat je je veilig en verbonden voelt. Daarbij komt dus een bepaalde rust kijken.

Bij verliefd komt ook een ander, meer korte termijn-geluk-hormoon kijken, en die heet dopamine. Het is het hormoon dat vrijkomt wanneer je bijvoorbeeld een nieuw t-shirt koopt, een pilletje slikt of inderdaad: verliefd bent. Het is een hormoon wat een euforische en verslavende werking heeft.

Zó blijft de aantrekkingskracht in je relatie sterk (aldus Esther Perel)

Maar doordat deze hormonen actiever worden, betekent dat andere hersenprocessen juist geremd worden. Waaronder de raphe-kern; waar de serotonine-aanmaak wordt gereguleerd. Dat verklaart de labiliteit van verliefden (en dat kan behoorlijk vermoeiend worden op den duur). Want, omdat dopamine maar van korte duur is, wil je er steeds meer van. Zo ontstaat de verslaving die liefde heet.

Naarmate de tijd verstrekt, wordt het voor je lichaam steeds lastiger om evenveel dopamine aan te blijven maken. Dat is dan ook precies de reden waarom een verliefdheid (bijna) altijd tijdelijk is.

Hoe lang duurt een verliefdheid?

Dat betekent natuurlijk niet dat het meteen einde van de relatie betekent, want de liefde blijft gewoon bestaan. Maar die intense, bijna ziekmakende verliefdheid verdwijnt op den duur. Volgens Harvard professor Katherine Wu verandert onze hersenchemie flink ten opzichte van de vroege fase in de relatie. Een relatie kan volgens haar in 3 categorieën worden ingedeeld: lust, aantrekkingskracht en gehechtheid.

Elke categorie wordt geregeld door verschillende hormonen; zo regelen testosteron en oestrogeen de lust, dopamine, noradrenaline en serotonine de aantrekkingskracht en oxytocine en vasopressine de hechting. En die samenstelling verandert door de fase van je verliefdheid heen en betekent ook dat de mate van verliefdheid verandert (lees: vermindert). Hoe lang een gemiddelde verliefdheid duurt? De wetenschap geeft ook daar een antwoord op.

Zo wakker je het vuur in je relatie opnieuw aan (ook als je al lang samen bent)

Uit een recentelijk onderzoek dat in 2021 werd gepubliceerd in Frontiers in Psychologybleek namelijk dat koppels gemiddeld na 6 maanden minder verliefd werden op elkaar. Na die eerste fase gaat een relatie vaak over naar de fase van ‘hartstochtelijke liefde’. “De passie blijft, maar de toewijding en intimiteit nemen toe. Op den duur maakt die fase weer plaats voor kameraadschappelijke liefde. Vaak neemt dan de passie af en en toewijding en intimiteit zijn op een hoogtepunt,” legt de professor uit.

Uitzonderingen

Dat betekent overigens niet dat dat bij alle koppels het geval is. Uit een Amerikaanse onderzoek (uit 2009, dat wel) bleek dat de hersenen van sommige verliefden stellen zelfs na 20 jaar nog signalen lieten zien van verliefdheid.  Het dopamineniveau steeg bij deze koppels nog steeds wanneer ze elkaar zagen. Dat wordt ook wel liefkozend zwanenliefde genoemd.

Gelukkig kan een lange termijn relatie ook nog ontzettend veel romantische kanten kennen. Vooral in een relatie waarin je blijft luisteren naar elkaar, je bezig blijft met je individuele maar ook gezamenlijke groei en een conscious relatie hebt, blijf je naar elkaar toe groeien en hoeft het vuurtje heus niet te doven.

Benieuwd hoe? In een eerder artikel legden we al uit hoe je van een 3D naar een 5D-relatie gaat.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️