Marloes Graat
Marloes Graat Psyche 23 jul 2022
Leestijd: 3 minuten

Zo wakker je het vuur in je relatie opnieuw aan (ook als je al lang samen bent)

Je hebt al meerdere gezamenlijke vakanties gehad, jullie kennen elkaars irritaties en hebben op een vaste dag één keer per week seks. Op een gezamenlijke verjaardag kijk je naar je lief en denk je opeens ben ik nog wel verliefd? Het is niet raar dat je dit denkt. Uit onderzoek blijkt dat sleur in een relatie heel normaal is en dat veel stellen later in een relatie meer moeite moeten doen om het vuur te blijven aanwakkeren.

Wat zegt de wetenschap hierover: hoe voorkom je sleur in je relatie en blijf je verliefd?

Realistische blik op romantiek

Op Instagram lijkt het alsof iedereen continu happy de peppy in love is, romantische films hebben altijd een happy end en je vriendinnen hoor je ook nooit over sleur in hun relaties. Is iedereen na 5 jaar nog steeds verliefd, behalve jij? Nee.

The Sex Issue: 4 wetenschappelijke manieren hoe seks je dichtbij je partner brengt

Om verliefd te blijven op je partner is het volgens psycholoog Wendy Patrick belangrijk om je kijk op liefde realistisch te houden. Kijk dus niet teveel naar de #couplegoals hashtags op Instagram, maar leer een realistische kijk op de liefde te krijgen en dat een relatie hebben soms ook gewoon hard werken is.

1. Keep it real: laat je niet misleiden door romantische films

Uit onderzoek van Will & Mosier (2005) blijkt dat romantische beelden in films ervoor kan zorgen dat mensen verward raken over wat het betekent om verliefd te zijn. Dit komt mij bekend voor. Toen ik verliefd werd, voelde ik geen vlinders in mijn buik, zat ik niet de hele dag met mijn hoofd in de wolken en kon ik gewoon nadenken en functioneren.

Ik wilde het liefst wel de hele dag bij mijn nieuwe lief zijn, hem appen of met hem afspreken, maar ik was niet totaal de weg kwijt in het dagelijks leven. Uit onderzoek blijkt dat mensen verward en teleurgesteld zijn als verliefdheid niet overeen komt met wat je in films ziet.

Want in het echte leven ben je het ook als verliefd stel gewoon soms niet eens met elkaar of zou je best een bepaalde eigenschap aan je geliefde iets willen veranderen. Laat je dus niet misleiden door het rooskleurige beeld uit films en social media, het is heel normaal om af en toe onenigheid te hebben of je te ergeren aan een karaktereigenschap.

2. Aanvaard elkaars karaktereigenschappen

Accepteer elkaars mooie en minder mooie kanten: hardnekkige karaktereigenschappen verander je niet zo snel meer. Het is realistischer en beter voor de blik die je hebt op je partner om ze te aanvaarden.

Heb jij een andere liefdestaal dan je partner? Zo laat je het toch werken

Uit onderzoek van Abbasi & Alghamdi (2017) blijkt dat het accepteren van elkaar fijne en minder fijne eigenschappen key is, omdat kwetsbare kanten zoals persoonlijkheid, hechtingsstijlen en temperament bijna niet zullen veranderen.

3. Je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen geluk

Als je wilt voorkomen dat je uit elkaar groeit, is het ook erg belangrijk om je eigen leven, vrienden en hobby’s te hebben. Mosier benadrukt in zijn onderzoek dat je moet aanvaarden dat je zelf verantwoordelijk bent voor je eigen geluk, in plaats van dat te laten afhangen van verliefd worden.

Zoveel invloed hebben je vrienden op je gezondheid

Zo ben je minder afhankelijk voor je geluk van je partner. Door apart van elkaar dingen te ondernemen heb je elkaar dingen te vertellen als je terugkomt en zorg je dat je ook uit andere aspecten in je leven geluk haalt.

4. Met nieuwe ogen naar elkaar kijken

Als je je de sleur uit je relatie wilt halen probeer dan met een nieuwe frisse blik naar je partner kijken, stelt Patrick. Als je alle kanten van je partner hebt geaccepteerd is het ook makkelijker om met een nieuwe, frisse blik naar je partner te kijken.

En wanneer je met nieuwe ogen naar zijn of haar mooie eigenschappen kijkt, kun je opeens nieuwe, positieve kanten van je partner ontdekken die veel belangrijker zijn dan zijn of haar koppigheid of slordigheid. Je kunt dan weer die oprechte bewondering en nieuwe aantrekkingskracht voor je partner voelen.

Kijk met positieve ogen naar de unieke kanten van je partner en er ontstaat een nieuwe blik, die het vuurtje weer hevig doet aanwakkeren net als in het begin van je relatie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️