Eva Spigt
Eva Spigt Liefde & Seks 8 jul 2022
Leestijd: 3 minuten

Hoe jouw hechtingsstijl je seksleven kan beïnvloeden

Zie jij op tegen een romantische vrijpartij of zie je seks juist als een manier om je relatie te lijmen? De manier waarop jij gehecht bent, zegt veel over je seksleven, blijkt uit onderzoek. Als je veilig gehecht bent, heb je ook een bevredigender seksleven. Dat willen we natuurlijk allemaal wel.

Wij leggen uit welke stijlen er zijn en wat voor invloed jouw hechtingsstijl heeft op jouw bed-prestaties.

Verschillende hechtingsstijlen

Een hechtingsstijl is de manier waarop je je hecht aan anderen. Volgens John Bowlby zijn er 4 verschillende hechtingsstijlen. De basis van jouw hechtingsstijl wordt gelegd in je opvoeding. De hechtingsband is de emotionele band die je als baby maakt met je primaire verzorger, vaak je moeder.

Deze relatie bepaalt de kwaliteit van de binding die je toen hebt ervaren. Dit uit zich in hoe jij je verhoudt tot andere mensen en hoe jij reageert op intimiteit.

Er zijn 4 hechtingsstijlen

Veilige hechting – Je voelt je prettig bij intimiteit. Een relatie met jou kent stabiliteit en heeft geen grote pieken of dalen.
Angstige hechting – Je hunkert naar intimiteit maar tegelijkertijd pieker je veel over je relatie en hoe jouw partner de liefde beantwoord.

Hoe ben jij gehecht? De gids met álles wat je wilt weten over hechtingsstijlen

Vermijdende hechting – Hechting ervaar jij als het verlies van je onafhankelijkheid en je gaat dit dus zoveel mogelijk uit de weg. Je laat anderen nooit echt dichtbij komen, ook niet in een liefdesrelatie.
Angstig-vermijdende – Je wilt je graag emotioneel binden maar durft toch niet als het zover is. Een gevalletje van bindingsangst.

Benieuwd welke hechtingsstijl jij hebt? Doe de test.

Hechtingsstijlen en seks

Niet alleen voor een fijne relatie heb je een veilige hechting nodig, ook voor bevredigende seks is deze van belang. Uit onderzoek blijkt namelijk dat een veilige hechtingsstijl ook de basis is voor een bevredigend seksleven.

De Canadese psychologe Bethany Butzer stelde vast dat mensen tevredener zijn over hun seksleven naarmate ze veiliger gehecht zijn. Bij mensen met andere hechtingsstijlen komen problemen voor in bed. Gelukkig is daar wat aan te doen.

Angstige hechtingsstijl

Word niet direct onzeker als je partner eens geen seks wilt of meer ruimte wilt. Zo leer je op een andere manier om te gaan met je gevoelens dan aan te dringen op meer bevestiging of seks. Ga bijvoorbeeld iets voor jezelf doen, neem een nieuwe hobby en werk aan je zelfvertrouwen.

Vermijdende hechtingsstijl

Als je deze hechtingsstijl hebt, wil je misschien het liefst zo snel mogelijk wegrennen bij liefdevolle of romantische seks. Maar probeer je er eens een keer aan over te geven. Misschien vind je het zelfs fijn. Je kunt proberen om een compromis te sluiten met je partner hoe jullie je seksleven in gaan  richten.

Bang voor intimiteit? Misschien komt het door je hechtingsstijl

Angstig-vermijdende

Zin in intens samenzijn maar wil je daarna weer afstand? Doseer het contact en de seks als je deze hechtingsstijl hebt. Probeer te wennen aan regelmatig contact en seks. Zo kan je relatie langzaam aan hechter worden zonder dat jij afgeschrikt wordt en de benen neemt.

Ben jij onveilig gehecht? Het is mogelijk om hier iets aan te doen. Schakel bijvoorbeeld professionele hulp in, werk aan je zelfvertrouwen en herstel je onveilige hechting. Zo kan je niet alleen een diepe connectie aangaan met je geliefde maar krijg je ook een bevredigend seksleven. Daar tekenen wij voor.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️