Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Welzijn 11 dec 2021
Leestijd: 3 minuten

Scrub guide: hoe vaak moet je je lichaam nu écht scrubben, en hoe doe je dat dan?

Wie wil er nou geen glowing, egale huid? Je huid scrubben kan een manier zijn om dat te bereiken, maar je wilt er niet in doorslaan. Voordat je het weet is die zijdezachte huid geïrriteerd en rood. Hoe vaak kan je je lichaam het beste scrubben, en hoe doe je dat precies?

Door jezelf regelmatig te verwennen met een goede scrubsessie, ligt een stralende huid binnen handbereik.

Huid scrubben: zo houd je jouw huid gezond

Volgens dermatologen is het regelmatig scrubben van de huid een must als het gaat om een goede huidverzorging. Maar hoe vaak zou je jouw huid moeten scrubben, en hoe pak je dat het beste aan?

Waarom je jouw huid wilt scrubben

Het regelmatig scrubben van de huid brengt vele voordelen met zich mee.

  • Je verwijdert de dode huidcellen. Hierdoor wordt jouw huid glanzend, zacht en oogt het een stuk gezonder.
  • Het scrubben van je gezicht kan zorgen voor minder acne.
  • Ook kan regelmatig het ervoor zorgen dat je beter kunt scheren. Doordat de dode huidcellen verwijderd worden, kan jouw scheermesje dichter op de huid komen en daardoor scheer je de haartjes beter weg.
  • Je maakt sneller nieuwe huidcellen aan, omdat jouw lichaam daar steeds beter is wordt als je regelmatig scrubt. Daarnaast stimuleer je de doorbloeding.

Hoe vaak je jouw huid kunt scrubben, ligt aan jouw huidtype. Vaak wordt niet vaker dan 1-2 keer per week aangeraden. Probeer het zelf eens uit, en kijk hoe jouw huid reageert. Merk je een rode, geïrriteerde huid op? Minder dan het aantal keer, en kijk hoe dat gaat.

Ook de scrub die je gebruikt, kan hier een rol in spelen. Als je kiest voor een scrub met agressieve en uitdrogende ingrediënten, zoals gedenatureerde alcohol en sodium lauryl sulphate, dan wil je minder vaak scrubben dan wanneer je zelf een natuurlijke scrub maakt.

Glimhuidje? Zo kom je van die vette laag af (op een natuurlijke manier)

Keep in mind dat scrubben een cadeautje voor je lichaam moet zijn. Het is een stukje self care, en hierna zou je je goed moeten voelen in plaats van geïrriteerd. Hetzelfde geldt voor jouw huid. Roodheid is een teken dat je het minder hard, of minder vaak zou moeten doen. Luister naar jouw lichaam.

How to: zo scrub je je lichaam

Gebruik je een nieuw product? Dan is het verstandig om eerst een test te doen op een stukje arm of been. Zo weet je zeker dat je niet gevoelig of allergisch bent voor een van de ingrediënten. Gebruik het product en wacht minimaal een dag om te zien of je een reactie krijgt. Zo niet, dan kan je het product veilig gebruiken.

Gebruik een scrub altijd op een natte huid. Breng de scrub aan op de huid, en wrijf met een cirkelbeweging over de huid. Zorg ervoor dat je niet langer dan 30 seconden op een plek blijft om irritaties te voorkomen.

Spoel vervolgens af met lauwwarm water en vergeet niet om jouw huid daarna goed te verzorgen. Moisturizen is een must om de vochtbalans in je huid te herstellen.

Bescherm jezelf tegen een doffe, droge en schilferige winterhuid

How to: het scrubben van je gezicht

Jouw gezicht is een stuk gevoeliger dan jouw lichaam. Dat komt onder andere doordat de huid van je gezicht een stuk dunner is, en dus minder kan verdragen. Zorg daarom altijd voor een speciale gezichtsscrub en laat je lichaamsscrub achterwege. Gebruik ook een scrub zonder heftige chemicaliën en ingrediënten.

Bij je gezicht is het daarom ook belangrijk om nog voorzichtiger te zijn. Maak weer cirkelvormige bewegingen, maar druk niet te hard op de huid en wrijf niet te vaak over dezelfde plek om irritaties te voorkomen.

Spoel je gezicht af met lauwwarm water, dep droog (niet wrijven met een handdoek, je gezicht is erg gevoelig nu!), en gebruik een moisturizer om de routine af te maken.

Zelf een zero waste scrub voor je gezicht maken? Dat is helemaal niet moeilijk. We delen we in een oud artikel een fijn recept voor een gezichtsscrub: zo maak je je eigen beautyproducten (met recepten voor een scrub en deo).

Lockdownproject: ik waste 1 jaar en 7 maanden mijn haar niet met shampoo

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Greatist

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️