Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Welzijn 1 dec 2021
Leestijd: 5 minuten

Lockdownproject: ik waste 1 jaar en 7 maanden mijn haar niet met shampoo

Of je het nu elke dag, een paar keer per week of zelfs maar één keer per week gebruikt: shampoo is in de ogen van de meeste mensen onmisbaar. Zonder krijg je immers vet haar – en dat wil niemand. Toch? Maar spoiler: je lichaam is er best goed in om die vetheid zélf te reguleren. Ik blik terug op ruim 1 jaar en 7 maanden mijn haar niet wassen met shampoo.

Wat is het toch bijzonder hè, dat lichaam van ons.

Wat is er mis met shampoo?

Misschien denk je nu: oké, leuk experiment. Maar waaróm? Wat is er mis met shampoo? Nou, op zich niet zo heel veel. Als je geen al te gevoelige hoofdhuid hebt, kun je het over het algemeen prima aan. Maar dat het weinig kwaad doet, betekent nog niet per se dat het iets goed doet.

Van nature produceert je hoofdhuid talg, een olie die ervoor zorgt dat de hoofdhuid gezond blijft. Daar wordt je haar ietwat vettig van, maar meer dan een bepaalde hoeveelheid die je nodig hebt zal je huid niet aanmaken. Talg functioneert als beschermlaag voor de buitenwereld. Shampoo heb je in feite dan ook niet nodig om je haar schoon en gezond te houden.

Als je toch shampoo gebruikt, verwijdert dat het talg van je hoofdhuid, en daarmee het laagje natuurlijke bescherming. Om dat te compenseren, gaat de huid alleen maar méér olie produceren, waardoor je het ook vaker wilt wassen. Je verstoort met shampoo dus de natuurlijke regulatie van je lichaam. Daarnaast kan het je huid uitdrogen.

Dat doe je bovendien met onnatuurlijke ingrediënten: chemische stoffen die ervoor zorgen dat je haar zacht moet worden of moet gaan glanzen. Die zijn niet alleen onnodig, maar ook niet goed voor de aarde – en toch spoelen ze mee het afvoerputje in. Je haar niet wassen is dus beter voor het milieu, en voor je hoofdhuid zelf zou het weinig verschil moeten maken als je lichaam eenmaal weer aan z’n natuurlijk regulatie is gewend.

https://www.bedrock.nl/circular-opvullen-flessen/

Ruim 1,5 jaar mijn haar niet wassen: het begin

Ik vind de theorie dat je shampoo helemaal niet nodig hebt, fascinerend. Ik was dan al een tijdje van plan om te experimenteren met mijn haar niet wassen – en toen kwam de eerste lockdown als dé perfecte aanleiding. Immers: mensen waarschuwden dat je haar in de eerste maand heel vet zou zijn, maar dat het daarna minder zou worden. En tja, in die maand ging ik toch niemand zien.

Het maakte me dan ook helemaal niet zoveel uit dat mijn haar die eerste weken nogal vet werd. Ik vond het zelfs erg logisch: natuurlijk had mijn hoofdheid even nodig om eraan te wennen dat ‘ie zelf weer de teugels in handen had, na jarenlang te zijn overruled door shampoo.

Zelf was ik dan ook vooral bezig met de voordelen van mijn haar niet wassen: geen shit-vergeten-shampoo-mee-te-nemen meer, geen planning rondom oké-dan-heb-ik-een-sociale-activiteit-dus-dan-moet-ik-de-dag-van-tevoren-mijn-haar-wassen. Onbedoeld bleek mijn haarwas-schema toch nog flink wat ruimte in mijn hoofd te hebben genomen.

https://www.bedrock.nl/gezond-haar-voeding/

Gezond, maar met schaamte

Na die eerste paar weken vond mijn hoofdhuid inderdaad een soort balans: ik had zeker geen shampoo-dag-kapsel, maar ook geen twee-weken-niet-gewassen-kapsel meer. Wat ik grappig vond, was dat mijn haar niet elke dag even vet was. Het was soms alsof mijn hoofdhuid z’n eigen haarwas-schema had uitgevonden: net zolang talg aanmaken tot mijn haar vet was, daarna een ‘wasbeurt’ door even te minderen met talg.

Op de goede dagen voelde mijn haar stevig en gezond. Dat was fijn, maar had wel het nadeel dat ik het echt moest kammen na het douchen: het viel niet zoals vertrouwd gewoon redelijk steil langs mijn gezicht. Op de minder goede dagen was het vetter, en daar voelde ik me niet altijd even gemakkelijk bij.

Sowieso kwam er wel wat schaamte bij kijken. Ik durfde tegen mijn date bijvoorbeeld nauwelijks te zeggen dat ik mijn haar niet waste, uit angst dat hij het vies vond (gelukkig waren de eerste dates op 1,5 meter afstand). En soms had ik het idee dat mensen zagen dat ik mijn haar niet waste, zeker toen ik eenmaal weer naar kantoor ging.

De daadwerkelijke reacties waren heel gevarieerd. Sommige mensen – vooral vrouwen met een eigen ingewikkeld haarwas-schema – vonden het interessant en knap, terwijl mijn familie het maar vies vond. Ik zou graag willen zeggen dat het me niet uitmaakte wat anderen vonden, maar zo is de realiteit nu eenmaal niet.

Schaamte is niets om je voor te schamen

Mijn haar weer wassen

Ik weet niet precies waarom ik op een gegeven moment wel klaar was met dit leuke lockdown-experiment. Deels misschien omdat mijn haar gedurende de maanden toch wat vetter aan begon te voelen. Deels ook omdat ik er klaar mee was dat het nu niet mijn shampoo-schema was dat ruimte in mijn hoofd innam, maar de vraag of het niet heel lelijk zat, en hoe ik ermee bezig was dat ik het niet meteen na het douchen moest kammen (dan breekt je haar sneller) maar ook weer niet te laat (want dan ‘zat het niet’).

Het voelde gek om mijn haar weer te wassen, maar het was ook wel fijn dat het daarna eindelijk weer eens zacht aanvoelde. Maar goed, als dat het enige voordeel is… Ik zie shampoo dan ook meer als een nice-to-have dan een must-have. Zeker met een gevoelige hoofdhuid, kan je haar niet wassen een goed experiment zijn.

Ook met shampoo let ik trouwens erop dat ik mijn haar niet te vaak was – één keer per week – én dat ik een shampoobar gebruik met zo min mogelijk schadelijke stoffen. Da’s niet alleen beter voor de wereld, maar ook voor mijn hoofdhuid.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️