Bedrock's expert
Bedrock's expert Maatschappij 30 nov 2021
Leestijd: 3 minuten

Giving Tuesday: de dag om terug te geven aan de maatschappij (we delen 6 tips)

Niet alleen Black Friday en Cyber Monday worden steeds populairder in Nederland, ook de tegenhanger van de Amerikaanse ‘koopjesdagen’ Giving Tuesday groeit aan populariteit. Op deze wereldwijde actiedag geef je terug aan de maatschappij. En dat is juist nu heel welkom, want de aangescherpte coronaregels zorgen voor veel maatschappelijke uitdagingen zoals stijgende eenzaamheid onder ouderen. Maar wat kun je nou eigenlijk op Giving Tuesday doen?

Om maar meteen een zorg weg te nemen: je hoeft geen vrije dag te nemen. En je shopping money blijft ook in tact. Met een uurtje kun je namelijk al heel veel betekenen. Met deze simpele dingen kun je dinsdag meteen aan de slag!

Kerstkaartje voor eenzame ouderen

Door corona is de eenzaamheid onder ouderen verdubbeld. Kerst is voor veel ouderen een extra moeilijke periode. Bezorg eenzame ouderen letterlijk en figuurlijk een glimlach door een lief kaartje te sturen. Haal wat kerstkaartjes van zolder en ga schrijven, tekenen, schilderen of dichten. Ook leuk om samen te doen.

Kleding doneren

Jaarlijks gooien we in Nederland 124 miljoen 10 kilo kleding in de afvalbak. Zonde, want dit wordt vervolgens verbrand terwijl zo’n 70 procent nog recyclebaar is. Dus duik je kast in en breng alles wat je niet meer draagt naar een inzamelpunt. Think outside the box en je kast, ook met babyspullen, gereedschap, plastic doppen en (kinder)boeken kun je een groot verschil maken.

Communiceren kan je leren: deze tips van een psycholoog helpen je erbij

Kook een verse maaltijd voor je buur

Kook vandaag wat extra en breng dit naar iemand in je buurt die het zwaar heeft of verdiend. Bijvoorbeeld voor onze (thuis)zorghelden, die nu weer staan te knallen. Geen idee wie je blij kunt maken? Thuisgekookt koppelt je aan (kwetsbare) buurtgenoten en bij Resto van Harte maak je samen een gezond driegangendiner waar iedereen bij aan mag schuiven.

Doneer bloed

“Bloed is leven en goed te geven.” Door corona is er een groot tekort aan donoren. Dus jij bent hard nodig. Bloed doneren is niet ingewikkeld en kan in je buurt. Stijgt het bloed je iets te veel naar het hoofd bij de gedachte aan bloed doneren? Help dan een middagje mee bij de bloedbank.

Walk & clean-up

Ga lekker een uurtje naar buiten voor een mooie wandeling en neem al het zwerfafval dat je tegen komt mee. Vooral de mondkapjes zwerven weer vrolijk rond, niet fijn voor dieren die hierin verstrikt kunnen raken. Als je gezellig met z’n vijven gaat, dan kun je via Nederland Schoon een gratis opruimset bestellen (afvakzak, handschoenen en een prikstok).

Waarom onaardige mensen juist extra liefde en aandacht verdienen

Ramp in kaart brengen

Deze is voor de techies: help vanaf de bank met het in kaart brengen van humanitaire rampen. Op een soort Google Maps klik je ingestorte gebouwen aan, overstroomde gebieden of illegale boskap. Kan ook ‘s avonds, voor je Netflix & chill.

Met deze simpele dingen maak je op Giving Tuesday het verschil. Of daarna, want ook na dinsdag kun je met een uurtje echt iets betekenen voor een ander. Wat denk je van een gelukswandeling met ouderen, een kaartje schrijven voor gevangen genomen mensenrechtenactivisten, of een uurtje kletsen over gekke Hollandse gewoontes met nieuwkomers? Op NLvoorelkaar vind je alle doing good jobs in jouw buurt verzameld.

Dit gastartikel werd geschreven door NLvoor elkaar. Het grootste platform voor vrijwilligerswerk en doing good van Nederland. 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️