Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Voeding 22 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Bewaar jij een halve avocado in een laagje water? Dat is blijkbaar helemaal verkeerd

Avocado’s zijn voedzaam en gezond en daarom zijn ze erg geliefd. Al is een hele avocado in één keer opeten een flinke hap. Soms wil je de andere halve avocado voor de volgende dag bewaren en dat doen veel mensen door de avocado in de koelkast in een laagje water te leggen zodat ‘ie niet bederft. Helaas is dit niet de manier: volgens de Amerikaanse FDA is een avocado bewaren in water zelfs gevaarlijker dan je denkt.

Smashed avocado op een geroosterd broodje, blokjes avocado in een salade, een guacamole als dipsaus bij je Mexicaanse avondmaaltijd… we geven toe, bij ons staat er vaak avocado op het menu.

Keiharde avocado? Dankzij deze kitchen hack wordt ‘ie sneller rijp

Halve avocado bewaren in water

Het komt dan ook regelmatig voor dat we een halve avocado gebruiken, en de andere in een laagje water in de koelkast zetten. Zo wordt ‘ie immers niet bruin. Maar nu blijkt dat dat niet de beste manier is om een avocado te bewaren, en dat het zelfs gevaarlijk kan zijn. Whoops!

Vega Vrijdag: groene gazpacho met avocado, komkommer, appel & ricotta

De Amerikaanse FDA, wat staat voor Food and Drug Administration, raadt niet aan om een halve avocado in water te bewaren om ‘m langer goed te houden.

Waarom niet? “The main concern is with the possibility that any residual human pathogens, Listeria or Salmonella, that may be residing on the avocado surface, may potentially multiply during the storage when submerged in water,” laat een persvoorlichter weten aan Today.

Wanneer je een avocado dus in een laagje water zet, dan hebben bacteriën als Listeria en Salmonella vrij spel. Daardoor bestaat de kans dat je ziek wordt van die lekkere avo.

Zo kan je avocado’s wél het beste bewaren

Benieuwd hoe je een avocado dan wél het beste kunt bewaren? Onrijpe vruchten leg je het beste in de koelkast om ze een langere periode goed te houden. In de koelkast stopt het rijpingsproces namelijk. Dat zorgt ervoor dat ze langer mee gaan.

Avocado lovers opgelet: hoe gezond is avocado nou eigenlijk? En wanneer eet je er te veel?

En heb je een halve avocado over? Die leg je deze beste in de vriezer. In de vriezer is het zo koud, dat bacteriën geen schijn van kans hebben. Haal de avocado een halve dag voor gebruik uit de vriezer, laat ‘m ontdooien en je kunt de avocado gebruiken in je favoriete recept.

Of gebruik hem meteen in een lekker recept

Avocado is super veelzijdig dus in plaats van de halve avocado te bewaren na de lunch, kan je er ook iets mee op tafel toveren tijdens het diner. Denk aan een pasta met een romige avocado saus, een dip bij de nachos of versier de avocado als voorgerecht. 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️