Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Betere wereld 19 jul 2019
Leestijd: 4 minuten

Dit is al het effect als we één dag per week geen vlees zouden eten (no more excuses)

Op het brood, bij het avondeten, zo uit het vuistje op straat, of als snack op de borrelplank: vlees heeft nog altijd een grote plek in ons voedingspatroon. En dat terwijl het inmiddels toch wel duidelijk is dat het niet goed is, voor onszelf én de wereld. Wat nou als we één dag per week geen vlees zouden eten? Laten we beginnen met iets positiefs: steeds meer mensen denken bewust na over hun vleesconsumptie, en kiezen er bijvoorbeeld voor om ‘dagen zonder vlees’ in te lassen. En als je kijkt naar de cijfers, dan zie je dat het aantal vegetariërs in de afgelopen jaren rap is gegroeid. Bij de consumptiepeilingen van het RIVM is de groep vegetariërs, veganisten, macrobioten en antroposofen in drie jaar tijd toegenomen van 1,1 procent naar 4,4, meldt de Vegetariërsbond.

Maar, tot zover het goede nieuws. Want hoewel de vleesconsumptie ieder jaar op rij daalt, gaat het maar om hele kleine beetjes. In 2014 nog aten Nederlanders gemiddeld 76,3 kilo vlees per jaar, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Wageningen. In 2015 lag dit aantal op 75,4 kilo. Hiervan is bijna de helft varkensvlees, een derde is vlees van pluimvee, en een vijfde is rundvlees.

Waarom zo veel?

Bovenstaande getallen zeggen je wellicht niet zoveel, maar het komt erop neer dat we nog altijd zo’n 45 procent meer vlees eten dan dat we volgens de richtlijnen van het Voedingscentrum nodig hebben. Consumptiesocioloog Hans Dagevos zegt hierover het volgende tegen HP de Tijd: “Mensen willen het niet missen. Ze zien het als een verlies om vlees te laten staan en dat komt door de hiërarchie in onze voeding. Mensen die vlees eten, beschouwen dierlijke producten als van hogere kwaliteit dan plantaardige producten. Vlees eten heeft ook te maken met status. Sommige mensen ontlenen er zelfs een deel van hun identiteit aan, ze vinden het stoer om grote stukken vlees te eten.”

Must read: Dit zijn de grootste mythes over vegetariërs en veganisten

Volgens Kees de Graaf, hoogleraar sensoriek en eetgedrag aan de Wageningen Universiteit, ligt het vooral aan de smaak. “De allerbelangrijkste reden dat mensen nog steeds te veel vlees eten, is heel simpel,” zegt hij. “Ze vinden het gewoon lekker. Het is die pittige smaak, die we wel omschrijven als umami, een van oorsprong Japans woord. Op die pittige smaak reageren mensen sterk: ze beginnen al te kwijlen als ze draadjesvlees ruiken. We hebben een aangeboren behoefte aan eiwit die zich vertaalt in trek in iets hartigs. En vlees is dan een aantrekkelijke keuze.”

Lees ook: Waarom flexitariër zijn veel invloed heeft op de wereld en weinig op jouw comfort

Dat vlees een aantrekkelijke keuze is, dat blijkt ook wel als je links en rechts in de winkelwagentjes van anderen kijkt. Barbecuepakketten worden ingeslagen alsof het de laatste exemplaren in de nabije omgeving zijn, en de gezellige vleeswaren (met een berengezichtje) lachen je in grote hoeveelheden tegemoet. Een beetje minderen kan toch wel?

Eén dag geen vlees

Wie gewend is om iedere dag vlees te eten en nog niet zo thuis is in de vegetarische keuken (die in tegenstelling tot wat diehard vleeseters misschien denken, ontzettend smaakvol is), ziet het waarschijnlijk niet zitten om opeens nooit meer vlees te eten. Maar wat nou als we zouden starten met één dag per week geen vlees eten? Daar zouden we niet alleen onszelf, maar ook het milieu een groot plezier mee doen.

Lees ook: Een vegan dieet lastig? Zeker niet: dit is dé guide met de voor(oor)delen, struggles en tips voor elke veganist

Eén dag in de week geen vlees eten heeft op het milieu namelijk hetzelfde effect als je auto 1250 kilometer minder gebruiken. En – na een grondige check van de NRC – kan worden vastgesteld dat je met één dag geen rundvlees eten evenveel water bespaart als met een maand lang niet douchen. Een kleine moeite dus, met een groot effect!

Meer lezen over gezonde en betere voeding?

Luister nu ook naar Bedrock

Bestaat ware liefde? Is het huwelijk niet achterhaald? Is een open relatie helemaal van nu? En is polyamorie een duur woord voor vreemdgaan? In de nieuwste Bedrock Talks interviewen Rosa en Lisanne seksuologe en relatietherapeut Nynke Nijman over de vrije liefde.

Spoiler: Walt Disney en Hollywood laten ons niet bepaald een weerspiegeling van werkelijke relaties en seks zien. Maar, wat moeten we dan wél geloven? Je hoort het in de vierde aflevering van Bedrock Talks!

Tip: Luister de nieuwe aflevering aan het begin van elke volgende maand en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts! Leuk als ons laat weten wat je ervan vond in de reviews!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️