Jeroen van Lokven
Jeroen van Lokven Betere wereld 6 dec 2020
Leestijd: 4 minuten

Hoe ecobewust zijn we eigenlijk in Europa?

Europa heeft als doel om volledig carbon neutral te zijn tegen het jaar 2050. Dat wil zeggen dat het het eerste continent wordt dat even veel broeikasgassen uitstoot als dat het uit de lucht filtert. Het plan is behoorlijk ambitieus, maar niet onmogelijk. Europa zal in hoog tempo duurzame technieken moeten ontwikkelen, investeren in duurzame projecten en de natuur anders moeten indelen. Maar zijn we eigenlijk al een beetje op weg? Hoe ecobewust is Europa?

Hoe goed is Europa momenteel bezig, wat zijn de plannen voor de toekomst en gaan de Europese landen die doelen bereiken?

Hoe ecobewust zijn de landen?

Om de vraag ‘hoe ecobewust is Europa?’ te beantwoorden, kunnen we per land kijken naar 5 punten waarop duurzaamheid getoetst wordt: duurzame energie, vervuiling, groene zones, biologische landbouw en recycleren.


Created by GreenMatch

Goede voorbeelden

Laten we beginnen met de succesverhalen van Europa. Volgens een onderzoek van Greenmatch is Zweden de winnaar. Op bijna alle toetsbare punten scoort Zweden het hoogst.

Zo wordt meer dan de helft van de elektriciteit op een duurzame manier opgewekt en wordt bijna 100 procent van het afval gerecycleerd. Dat Zweden zo goed bezig is, heeft er onder andere mee te maken dat de Zweedse overheid duurzaamheid hoog op de agenda heeft staan. Niet voor niets dat we lange tijd geleden de rubriek begonnen ‘Leren van de Zweden’.

Lees ook: Goed wereldnieuws: “China zal klimaatneutraal zijn in 2060”

Ook Oostenrijk doet het goed. Een derde van alle energie is duurzaam en bijna 50 procent van het land bestaat uit bossen. Ook deze regering vindt duurzaamheid belangrijk en dat zie je terug in de cijfers.

Kan beter

Daarentegen horen Cyprus en Ierland bij de meest eco-dure landen van Europa. Zo is er in Cyprus bijvoorbeeld amper aandacht voor het recyclen van afval en heeft Ierland een ecologische voetafdruk die bijna twee keer zo groot is als het Verenigd Koninkrijk.

En hoe staat het met Nederland? Zijn wij een beetje ecobewust? Helaas valt dat wel mee. De algemene score van Nederland is redelijk laag. Maar 6 procent van onze energie wordt duurzaam opgewekt en we stoten nét iets minder uit dan Ierland. We zijn gelukkig wel goed in recyclen: meer dan 80 procent wordt herbruikt en maar 2,7 procent belandt op de stort, volgens het CBS.

Saillant detail: Nederlanders het meest bezig zijn met een ecobewust leven, dat blijkt uit een recent onderzoek van Save on energy. In dit onderzoek is er gekeken naar het aantal ecobewuste zoekopdrachten bij Google. Wat bleek: Nederland staat op nummer 1 van álle EU-landen! Per 1000 Nederlanders werd er 1,24 keer gegoogled op ecobewuste termen.

Wat doet Europa nu?

Om de klimaatdoelen van 2050 te behalen, heeft Europa een tussendoel gesteld in 2030. In eerste instantie was het doel om in 2030 de uitstoot te hebben teruggedrongen tot 40 procent; inmiddels (sinds september) ligt het doel zelfs op 55 procent.

Om dit te behalen heeft de Europese Commissie plannen voorgelegd om per land de vervuiling van de energiesector, het transport en de landbouw aan te pakken. Ook wil de commissie inzetten op duurzamere banen, duurzamer voedsel en zuinigere huizen.

Lees ook: Goed nieuws: zonne-energie is de goedkoopste elektriciteit ooit

Om deze plannen mogelijk te maken, komt de Europese Commissie aankomende zomer met nieuwe wetsvoorstellen. Deze wetsvoorstellen zullen de doelen hopelijk mogelijk gaan maken.

Gaat Europa de klimaatdoelen halen?

Het gaat een grote klus worden voor de Europese landen om de klimaatdoelen van 2030 te bereiken. Hoewel veel landen hun best doen om een duurzaam beleid door te voeren, lopen eigenlijk alle landen achter.

De Europese landen die momenteel het dichtst bij het bereiken van de klimaatdoelen zijn, zijn Denemarken, Zweden, Finland, Frankrijk, Oostenrijk en Duitsland. Maar geen van hen ligt op schema.

Lees ook: Nog een land is om: Japan wil tegen 2050 geheel klimaatneutraal zijn

Waar Zweden misschien het meest duurzame land is, loopt het nog steeds 20 procent achter op schema. Cyprus, Griekenland, Bulgarije en Roemenië lopen het verst achter.

De Europese plannen van 2030 en 2050 zijn ambitieus. Om ze te behalen zal het hele continent samen de problemen moeten aanpakken. Het plan is ambitieus, maar niet onmogelijk; er moet gewoon een tandje bij. Op overheidsniveau en op individueel niveau! Hopelijk geven de wetsvoorstellen van aankomende zomer een zetje in de goede richting.

Zelf ecobewust worden?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️