Goed wereldnieuws: “China zal klimaatneutraal zijn in 2060”
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.bedrock.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F10%2Fpexels-tom-fisk-1653823.jpg)
Bij afgelopen VN-top heeft president Xi Jinping in zijn toespraak laten weten dat China klimaatneutraal zal zijn in 2060. Dit is groot nieuws. Ten eerste omdat het land de grootste vervuiler ter wereld is, maar ook omdat het land (met deze uitspraak) hopelijk een kettingreactie in gang zet van landen die volgen.
De toespraak wordt gezien als een “enormously important” stap in de strijd tegen klimaatverandering.
Grote speler
Op dit moment is China verantwoordelijk voor zo’n 28 procent van alle broeikasgassen ter wereld (zo’n 10.000 miljoen ton CO2 per jaar). Het streven van de Chinese president om binnen 40 jaar dit percentage naar nul te krijgen is geweldig nieuws.
China heeft de afgelopen jaren niet veel aandacht besteed aan het milieu. Het land is vooral bezig geweest met innovaties en hun economie. Grote acties om iets aan het klimaat te doen zijn er nog niet geweest, maar daar is nu verandering in gekomen.
Een ‘Space Race’ voor groene energie
De president zegt niet alleen China klimaat neutraal te willen maken, maar moedigt andere landen aan om afspraken te maken en eraan te houden.
“Het Klimaatakkoord van Parijs laat de route zien die landen moeten maken naar groene economie”, zei Xi. “Alle landen moeten significante stappen nemen om dit akkoord na te komen.”
Xi zet in zijn toespraak andere landen aan om te streven naar milieuvriendelijke energie. Zou er wereldwijd een nieuwe Space Race komen, maar dan met betrekking op groene energie? China geeft in ieder geval het goede voorbeeld.
De president spreekt over een mondiaal probleem dat enkel opgelost kan worden als alle landen samen gaan werken. Hij zegt alle landen te willen verenigen om samen te streven naar een klimaatneutrale wereld.
Hoe belangrijk? Heel belangrijk!
Dat dit nieuws zo ongelofelijk belangrijk is, wordt benadrukt door verschillende experts:
- “Enormously important” is hoe Todd Stern – President Obama koos hem als hoofd klimaatonderhandelingen – het noemt.
- “A massive move” en “a happy, happy surprise” zei de leider van Greenpeace China, Li Yan.
- Zhonghua Zhao, expert dierenbescherming en groene energie noemt het “Inspirerend” en zegt dat “het laat zien dat China een speler met verantwoordelijkheid is.”
Trumps, Thierry’s en andere vingertjes
Op dezelfde VN-top gebruikte Donald Trump zijn toespaak om behoorlijk uit te halen naar China. “Het is allemaal de schuld van China”, zei hij. “Niet alleen het coronavirus, maar ook de wereldwijde milieuvervuiling.”
Trump benadrukte nog dat de VN China ter verantwoording moest roepen. Niet lang later kwam Xi Jinping met zijn vooruitstrevende toespraak.
Het vingertje wijzen naar andere landen gaat voor Trump nu niet meer op. Op dit moment is hij juist de vervuiler die geen stappen zet. Zelf ziet hij dat niet zo. De president prees Amerika’s ‘uitstekende’ prestaties op het gebied van milieubescherming. Maar in realiteit is Amerika de tweede grootste vervuiler ter wereld en stapte Trump in 2017 uit het klimaatakkoord van Parijs dat in 2015 gemaakt was.
“Nederland sluit 3 kolencentrale, China opent er 1171.” Het is fijn dat Thierry Baudet zulke uitspraken niet meer kan rechtvaardigen. Vingers wijzen naar jezelf, dat moet er (volgens China) gebeuren.
Een steek onder water naar Trump
Dat China zijn plannen nú bekend maakt is niet zo vreemd. De banden tussen Trump en China worden steeds slechter. Dit is voor beide landen ongunstig. Door vlak voor de Amerikaanse verkiezingen met de klimaatvoornemens te komen, speelt China een beïnvloedende bal.
Dit zou het beeld dat Amerikaanse kiezers over Trump hebben kunnen verslechteren en ervoor zorgen dat er anders zal worden gekeken naar een eventuele herverkiezing.
Mooie, inspirerende stap
Het is prachtig nieuws dat China haar problemen wil oppakken. Met concrete plannen is Xi Jinping nog niet gekomen, maar het geeft in ieder geval aan dat het probleem speelt (ook bij de grootste vervuiler ter wereld). China is natuurlijk niet de enige speler die overstag moet gaan om de wereld te redden, maar het is een goede, eerste, inspirerende stap. Een stap die andere landen hopelijk snel zullen volgen.
Meer goed nieuws:
- Frankrijk wil de planeet beschadigen illegaal maken
- Italië maakt als eerste land ‘klimaatverandering’ verplichte lesstof op school
- Dit is de video van de emotionele speech van Greta Thunberg tijdens de klimaattop