Sophie Golbach
Sophie Golbach Betere wereld 6 nov 2021
Leestijd: 4 minuten

Een eco-huis bouwen van zand, klei en stro: dit is een cob-huis

Als we aan huizen denken, denken we natuurlijk aan onze huizen van steen. Wist je echter dat het ook anders kan? Veel duurzamer, natuurlijker en ecologischer, en vaak ook nog eens goedkoper. Een huis van natuurlijke materialen is zo gek nog niet.

Onafhankelijk en duurzaam leven wordt steeds populairder. Een cob-huis is de ultieme manier van duurzaam leven, en het ziet er ook nog eens mooi uit!

Wat is een cob-huis?

Een cob-huis is een huis gemaakt van leem: een mengsel wat bestaat uit klei, water, stro en meestal ook nog eens zand. Zo’n huis van leem heeft een aantal voordelen, vergeleken met onze gewone conventionele woningen.

Zo bieden huizen van leem, cob-huizen, goede weerstand tegen brand en aardbevingen. Een dikke laag leem om je huis kan voor wel een paar uur lang hitte weerstaan. Ook hebben cob-huizen laten zien dat ze goed bestand zijn tegen aardbevingen door hun structuur. Dat is een veilig gevoel.

Bovendien kosten huizen van leem vaak maar weinig. Door gebruik van lokale materialen dicht bij jou in de buurt, bespaar je op kosten vervoer. Bij een cob-huis hoef je je ook geen zorgen te maken om het herbouwen na een brand, wat bij een gewoon huis een groter gevaar is.

En last but not least: cob-huizen verbruiken minder energie. Vaak zijn muren van leem erg dik, waardoor ze voor goede isolatie zorgen bij extreme temperaturen. Gemiddeld gezien verbruik je bij cob-huizen 20 procent minder energie om ze te verwarmen.

De geschiedenis van cob-huizen

Cob-huizen bestaan al een lange tijd. Hun populariteit was op een hoogtepunt in Engeland in de 19e eeuw, toen het stro je lekker warm hield tijdens koude winters. Ook in Noord-Europa en in sommige delen van Azië, Afrika en Amerika bestaat deze manier van bouwen al eeuwen.

Duurzaam eten wordt (gelukkig) steeds populairder. Maar hoe kies je het juiste keurmerk?

Deze leem huizen ontstonden voor het eerst in Engeland en in Britse koloniën in Australië en Nieuw-Zeeland. Zoals gezegd, zijn de cob-huizen goed bestand tegen brand, aardbevingen, insecten en extreem weer. Dit maakte deze huizen mateloos populair.

Cob-huizen in de bouw

Hoe bouw je een cob-huis? Om dat te doen, moet je eigenlijk eerst het mengsel van stro, klei, water en zand maken en kan je het vervolgens met de hand aanbrengen. De leem wordt hard door het te laten drogen, al kan dit lange tijd duren.

Voor de muren breng je leem aan terwijl het nog nat is, waarbij de onderkant opdroogt terwijl je verder omhoog bouwt. Klinkt logisch, toch? Vanaf daar kan je je huis verder bouwen, en omdat het misschien wel lijkt op beeldhouwen, kan je je huis de vorm geven die jij wilt.

Een houten frame vind je vaak niet in een cob-huis. In plaats daarvan gebruik je een basis van steen. Terwijl je bouwt, duw je eigenlijk verschillende lagen leem op elkaar, waarbij de vezels van het stro in elkaar vlechten. Een nieuwe laag voeg je pas toe als de vorige laag droog is.

Het is belangrijk om een cob-huis te bouwen in een warme en droge periode. Dan nog kan het bouwen maanden duren, vanwege de lange tijd dat het moet drogen.

Om rekening mee te houden

Lijkt het bouwen van een cob-huis jou wel wat? Natuurlijk zijn er ook dingen die je moet meenemen bij je beslissing om zo’n huis van aarde en leem te bouwen.

Zo is het bouwen ervan extreem intensief en, zoals genoemd, duurt het lang. Met al het leem dat moet drogen ben je zo al een hele tijd verder.

Cob-huizen mogen dan misschien goed bestand zijn tegen brand, maar waterschade is helaas een ander verhaal. Een basis die goed tegen water kan, zoals steen, en een droge locatie waar overstromingen niet voorkomen is dan ook hard nodig.

En natuurlijk: niet zomaar alle plekken staan het toe om een natuurlijk huis te bouwen. Toestemming heb je wel nodig, maar dit kan lastig zijn in stedelijke plaatsen. Wil je een eigen huis bouwen? Dan heb je misschien meer kans in een plaats op het platteland.

Ben je nu misschien toch van plan om hier eens wat verder in te duiken? Dan vind je hier mooie voorbeelden.

21 manieren om je interieur een beetje duurzamer te maken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️