Maaike Kooijman
Maaike Kooijman News 3 sep 2018

Yoga in de gevangenis? In Nieuw-Zeeland wordt het als therapie gebruikt voor gedetineerden

De gevangenissen in Nederland zijn relatief erg luxe. Er zijn tv’s, er zijn computers (zonder internet, maar toch) en gevangenen sporten, krijgen onderwijs en mogen naar buiten. Ook werken ze zo’n 20 uur per week, bijvoorbeeld in werkplaatsen voor hout- en metaalbewerking, naaiateliers en groentekwekerijen. Tot slot zijn er allerlei re-integratiebezigheden. Maar yoga in de gevangenis? Daar wordt nooit over gesproken.

Behalve in Nieuw-Zeeland, dan. Daar zien ze in dat persoonlijke groei niet alleen draait om leren hoe je belastingzaken regelt, maar ook om innerlijke rust. In Auckland wordt namelijk een zwaarbeveiligde gevangenis (voor heel gewelddadige gedetineerden) geopend waarin yoga en tuinieren onderdeel zijn van het vaste programma, schrijft The Guardian.

Op het land werken wordt daar dus niet alleen als werk gezien, maar als onderdeel van de persoonlijke ontwikkeling. Want: “als we zelf geen goede faciliteiten bieden, zullen we de hoeveelheid gevangenen nooit zien dalen”, aldus de hoofdbewaarder. De therapeutische functie van de gevangenis is vooral afgekeken van hoe ze het in Scandinavië doen.

Tuinieren en yoga in de gevangenis

Wat die therapie precies inhoudt? Er wordt andere gesproken over een ‘zintuigentuin’, waar gedetineerden tot rust kunnen komen. Over de geuren daar is duidelijk nagedacht: zo zijn er tijm en pepermunt aanwezig. Pepermunt schijnt je bijvoorbeeld meer energie te geven. Gevangenen worden ook gestimuleerd om zelf te tuinieren, omdat dat een rustgevende activiteit is en natuur bovendien heel gezond is.

En o ja, hadden we de yoga in de gevangenis al genoemd? We zeggen het nog maar even. Ondanks dat we veel vertrouwen hebben in de Nederlandse gevangenissen, klinkt het alsof wij nog wel een voorbeeld kunnen nemen aan deze aandacht voor persoonlijke ontwikkeling.

Meer lezen?

Wil je meer leuke nieuwtjes en inspirerende verhalen ontvangen? Meld je aan voor de Bedrock Weekly!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Yoga in de gevangenis? In Nieuw-Zeeland wordt het als therapie gebruikt voor gedetineerden
Sluiten