Rosa Bertram
Rosa Bertram Betere wereld 26 mei 2020
Leestijd: 4 minuten

Bedrock Travel: 4 manieren om je duurzaam te vervoeren door het land

Nu we aan huis gekluisterd zijn – of nou ja, vooral aan Nederland eigenlijk – gaat er een dikke rode streep door alle verre vakantieplannen. Balen, maar er komt ook een hoop voor terug. We leren meer waarderen wat er al die tijd al was: het prachtige Holland en haar bijzondere landschappen. Maar, hoe zorgen we dat ook onze microreizen zo min mogelijk impact achterlaten?

In een eerdere Bedrock Talks aflevering vertelde duurzaam-reis-specialist Tessa aan de Stegge, dat duurzaam reizen eigenlijk niet bestaat. Je laat hoe dan ook een ecologische voetafdruk achter.

Maar, we kunnen die wél zo veel mogelijk beperken. In de podcast vertelt ze in geuren en kleuren hoe we dat kunnen doen.

Op reis in… Nederland!

Eén van die manieren is om kleiner te denken en ook Nederland te ontdekken. In de rubriek Bedrock ontdekt Nederland gingen we het afgelopen jaar al naar op zoek naar de meest onontdekte plekjes, natuurhuisjes en knusse campings.

Zo ontdekten we camping Buitenland in Drenthe van Floortje Dessing en haar vrienden, sliepen we tussen de duinen aan zee bij camping de Lakens en vonden we zelfs een heus kampeervlot waar je naartoe kan (lees: moet) kanoën.

Er valt dus meer dan genoeg te ontdekken in Nederland. Als we dan toch binnen Nederland op vakantie gaan, doen we dat het liefst ook een beetje duurzaam. Een oud hippiebusje huren is natuurlijk héél leuk, maar duurzaam is anders.

Daarom zochten we de duurzaamste manier van jezelf vervoeren naar plaats van bestemming. Er zijn gelukkig alternatieven en die zijn nog nieuw en leuk, ook!

Neem de elektrische scooter

Wie van plan is op vaker op ontdekkingstocht te gaan en er vaker op uit wilt trekken in de buurt van huis of juist wat verder, kan kiezen om voortaan op een elektrische scooter het avontuur tegemoet te rijden.

De populaire groene, elektrische scooters in de stad zijn hartstikke handig, maar je hebt andere (lees: iets meer fashionable) modellen waarmee je het land kan ontdekken. Zo zijn wijzelf bijvoorbeeld fan van het nieuwe, Duitse elektrische scootermerk Unu. Fashionable én verantwoord.

Boot

Het is natuurlijk lekker om zelf te bepalen waar je naartoe gaat, maar een duurzame vakantie kan je ook brengen naar… het water! Nederland staat bekend om haar mooie wateren, beekjes en riviertjes. Je kan je als onervaren kapitein laten rondvaren voor een dag of zelfs een week of langer.

Leestip: Wil je reizen maar heb je weinig tijd? Word zen tijdens een mini-roadtrip naar Frankrijk

Hoe leuk om met een groep vrienden, je huishouden of familie een week of twee door te brengen op een zeilboot en van kustplaatjes naar waddeneiland te hoppen? Een boot zelf huren en besturen kan natuurlijk ook!

Elektrische auto

Op vakantie gaan met de auto is natuurlijk niet héél verantwoord, in de zin dat je dan CO2 uitstoot. Was je eerder van plan te vliegen en kies je nu voor een autovakantie is dat relatief gezien uiteraard wel weer duurzamer.

Een nóg duurzamere optie is te kiezen voor een elektrische auto. Je kunt ze voor een dag of langer huren, of natuurlijk één aanschaffen. Wil je een weekendje weg, kijk dan eens naar het huren van een elektrische auto en vertrekt je guilt free op vakantie in eigen land.

Busje huren

Hoe verantwoord een elektrische auto huren ook is, romantisch is het niet per se. Althans niet hoe je nu een elektrische auto voor je ziet waarschijnlijk.

Maar… busjes-verhuurplatform GoBoony heeft sinds kort een té toffe samenwerking. GoBoony heeft allerlei leuke busjes (van de leuke oude Volskwagen campers, je kent ze wel) en verhuurt deze aan wie op vakantie wil gaan in een romantisch mobiel huisje.

Must read: Op vakantie met een camper geeft het ultieme gevoel van vrijheid (dit is het bewijs)

Die busjes zijn vaak oud, hebben een oude (diesel)motor en zijn dus niet bepaald duurzaam. En dat is precies de reden waarom ze onlangs een samenwerking aangingen met Evan. Het is een gloednieuwe start-up van 2 jongens die elektrische motors in oude Volkswagen T2-busjes zetten. Hoe tof? Zo kun je romantisch a la the sixties op vakantie zónder een rook van zwarte diesel achter te laten.

Dat is dan weer een voordeel aan het feit dat Nederland zo klein is, binnen een paar uur ben je in het zuiden, aan de kust of juist middenin de Veluwe. En dat kan nog verantwoord ook!

Meer Bedrock Travel?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Bedrock Travel: 4 manieren om je duurzaam te vervoeren door het land
Sluiten